Zamanda Yolculuk Yapmak Teorik Olarak Neden İmkansızdır?
zamanda yolculuk yapılması ciddi anlamda imkansız olan bir şeydir
(aslında bi yol var tam anlamıyla olmasa da)
zaman dediğimiz şey bir hesaplama aracıdır, hesaplamaları yapmak kısacası bir sonraki evreyi tahmin etmek için uydurulan bir şeydir aslında zaman şöyle çalışır, ben hesaplama yaparken gerçekten bir saniye geçmez m/s dediğimiz şey aslında şudur:
ben 50 m/s ile gidiyor isem, ben saatim bir tık yaptığında elli metre hareket etmiş olucam demektir, evrensel bir saniye yoktur saatten saate değişir aslında.
şu anda saniye birimi ışığın 2.99 * 10^8 (yaklaşık) metre kat edene kadar geçen süre olarak alınır. yani ben "50 m/s gittim" dediğimde şunu kastederim ben bir ışık kaynağından çıkan ışık 50 * 2.99 *10^8 metre gittiğinde 50 metre gitmiş olacağımdır bu örnekte saniyeye ihtiyaç duymamışımdır, bir değişikliğe göre kendi değişikliğimi tahmin etmişimdir.
ışık hızı dediğimizde bazı garip durumlar evet ortaya çıkıyor. ışık hızı aslında hiç değişmez, siz belli bir hızda giderken dışardaki ışığın hızını ölçerseniz gene aynı şeyi bulursunuz. sizin hızınız + - ışık hızı olarak hesaplamazsınız, göreliliğin temeli de burada yatmaktadır, fakat "niye her şey böyle değil de ışık hızı böyle?" diye sorarsanız:
ışık aslında bir maddeden başka bir maddeye enerji transfer oranının ta kendisidir. peki enerji nedir? feynman'ın dediğine göre pek tanımlayamadığımız belirli durumlarda, aynı ünitlere denk gelen değişmeyen bir niceliktir. buna fizikçiler "enerji" diyor. şu anda enerjinin fotonlarla taşındığı düşünülüyor ve ışık hızı olarak photon hızı kullanılıyor.
şimdi baktığımızda bir maddenin hızlanması için enerji alması gerekir, enerji alması için fotonların ona yetişmesi gerekir, madde hızlandıkça fotonların ona ulaşması zorlanacaktır, ışık hızının dibine geldiğinde yetişemeyeceklerdir ve madde enerji kaybedip yavaşlayacaktır. sonra tekrar enerji alıp hızlanabilir (newton fiziği de yapsanız, relativity fiziği (görelilik, einstein fiziği) de yapsanız bu böyledir. sadece relativity fiziğinde maddenin enerji kaybı oranları daha dramatiktir). bu yüzden hiçbir madde isterse inter-galaktik süper natural science fiction matter olsun ışık hızını geçemez.
fotonları bir kenara bıraksak bile ışık hızı üniversal energy transfer rate (evrensel enerji transfer oranı)'tir ve dışarıda ışık hızını ölçtüğünüzde aslında oradaki iki detektör arasındaki energy transfer rate'i ölçersiniz, bu yüzden hızın değişmemesi normaldir.
zaman yolculuğu bu yüzden hayaldir. teorik bazı fizikçiler eğlenmek için bazı teoriler öne sürerler ve çeşitli koşullarda kağıt üzerinde bunu mümkün kılarlar evet ama, evreni baya bi değiştirirler o zaman da (zaten fizikçinin yapması gereken odur).
ama eski zamana şöyle ulaşılabilir
hayal edemeyeceğiniz büyüklükte bir enerji sarfederek kendi moleküler yapınızı sabit tutup, sadece dünyanın bütün moleküllerini gitmek istediğiniz yılın bilmem kaçıncı salisesindeki tam (exact) konumuna sokarsanız eğer (ki evrenin toplam entropisinin bokunu çıkaracaksınız dikkat) dünyadaki aynı ortamı yaratmış olursunuz ve geçmişte bulunursunuz sonra istediğiniz gibi geçmişi değiştirirsiniz (en küçük parçacıkların yeri bile o zamandaki yerlerinde olursa aynı gidişatları gözlersiniz).
ha ama tabii o kadar enerjiyi, bunu becerebilecek tekniği nerde bulacaksınız ve tonlarca aksaklığın şunun bunun üstesinden nasıl geleceksiniz o ayrı meseledir...