Zamanında Petrolden Gelen Parayı İnşaata Gömerek Krize Giren Teksas'ın Kurtuluş Hikayesi

ABD eyaletlerinden Teksas da ülkecek içinde bulunduğumuz inşaat krizini yaşamış bir zamanlar ve bakın nasıl kurtulmuş.
Zamanında Petrolden Gelen Parayı İnşaata Gömerek Krize Giren Teksas'ın Kurtuluş Hikayesi
iStock

teksas, geçmişten ders alan bir eyalet

bundan yıllar önce teksas'ta petrol çıkartılmaya başlandığında petrol endüstrisine deli gibi para yatırılmış. geri kalan parayla de her yere inşaat yapılmış. yani aynı son yıllarda gelen sıcak parayı tamamen inşaat sektörüne yatıran türkiye'nin yaptığı hata yapılmış. daha sonra çıkartılması kolay ve ucuz olan petrol bitince tabii ki teksas ekonomisi de bir daha kolay kolay içinden çıkamayacağı bir çöküşe girmiş. 1970'lerde eyaletin petrolü tükenmemişti ama kalan petrol rezervlerini çıkartmak çok zor ve masraflı olacağı için bunlara dokunulmayacaktı.

2000'li yılların ortasında petrolün varil fiyatı 100 doları geçince geri kalan teksas rezervlerini çıkartmak için yeni teknikler geliştirildi. eskiden petrolün varil fiyatı 30-40 dolarken bu teknikleri denemek kâr getirmeyecekti ama petrol varil fiyatı 100 dolara dayanınca sen petrolün varilini 70 dolara bile çıkartsan kar edeceğin için daha fazla risk alabiliyorsun. bu yüzden teksas'ta "ikinci petrol patlaması" yaşanmaya başladı. ilk petrol patlamasında yaptığı hataları gören teksas bu kez dersini almıştı ve ekonomisini petrol bitince de ayakta duracak şekilde şekillendirmeye başladı ve birçok endüstriye yatırım yapıldı.


teksas petrolden dolayı yılda 2 milyar doların üzerinde gelir elde ettiği için vergileri azalttı. özellikle california ve new york gibi vergi yükünün çok yüksek olduğu yerlerdeki şirketlere "teksas'a taşının, az vergi ödeyin" veya "1,000 teksaslıya iş verin, 2 sene vergi ödemeyin" gibi kampanyalarla yaklaştı. bu yüzden fedex, toyota, state farm insurance gibi birçok büyük şirket teksas'a taşınma kararı aldı. zaten teksas'ta olan at&t gibi şirketler de buradaki nüfuzunu arttırmaya başladı. bundan dolayı teksas'ın ekonomisinde petrolün oynadığı rol de giderek düşmeye başladı.

petrolden kazanılan para ile telekomünikasyon, teknoloji, bilişim, ulaşım, eğitim ve sağlık alanlarında çok büyük yatırımlar ve atılımlar gerçekleştirildi. petrolden gelen para kullanılarak eyaletin petrole olan bağımlılığı azaltıldı. bugün teksas'ın ekonomik hacmi 1.2 trilyon dolara ulaştı ve petrol gelirleri bunun ufak bir kısmını oluşturuyor. teksas'ta hemen hemen her endüstri temsil ediliyor. abd'de işsizlik oranının en düşük olduğu eyaletlerden biri ve abd'de en hızlı büyüyen 10 şehrin 4 tanesi teksas'a ait (houston, dallas, san antonio ve austin).


teksas'ta petrol endüstrisi hala para basmaya devam ediyor

petrol kuyularında çalışan bir kamyon şoförü hiç tecrübesi yoksa aylık 6-7 bin dolarla başlıyor ve birkaç sene içinde maaşı 10 bin doları geçiyor. tabi petrol çıkartılan kasabalarda da ev kiraları ve diğer masraflar son yıllarda çok artmış durumda. genelde petrol kuyularında 4-5 ay çalışıp yılın geri kalanını tatille geçiren insanlar var.

teksas abd'de en fazla iç göç alan eyalet konumunda. son yıllarda özellikle chicago, san francisco, los angeles, new york gibi hayat pahalılığının yüksek olduğu ve vergilerin hayatı etkilediği yerlerden teksas'a doğru göç dalgası var.

http://www.bizjournals.com/…ing-on-up-to-texas.html

teksas'ı cazip kılan şeyler ucuz ev fiyatları, ucuz benzin, düşük vergiler, cazip iş olanakları, havanın daima sıcak ve güneşli olması ve insanların genelde çok güleryüzlü olması. bununla birlikte önemli bir kısmının denize uzak olması, kuru bir iklime sahip olması, insanlarının çoğunun cumhuriyetçi olması ve bazı bölgelerindeki yüksek suç oranı bazı insanları korkutuyor.

Kuruluş Öncesinden Günümüze Teksas'ın Mücadele İçinde Geçen Enteresan Tarihi