Zamanında Yüzyılın Buluşu Olarak Nitelendirilen Plastiğin Tarihçesi

İcat edildiği dönemde yüzleri güldüren ancak şu anda ve yakın gelecekte Dünya'nın en büyük problemlerinden biri haline gelen plastiğin hikayesi.
Zamanında Yüzyılın Buluşu Olarak Nitelendirilen Plastiğin Tarihçesi

aklınızın alabildiği her şey artık plastik içermektedir ya da plastikten üretilmektedir. peki bu ürünler neler mi? ataç, mobilya, giysi, ....... uzay aracına varıncaya dek her şeyin içerisinde plastik mevcut.

peki nedir bu plastik?

karbon, hidrojen, oksijen, azot ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki molekül gruplarındaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir. belki bu video anlamanıza yardımcı olabilir:


plastik, zamanında yüzyılın buluşu olarak nitelendirilmişti. bunun nedeni ise düşük maliyetleri, imalat kolaylıkları, çok yönlülükleri ve suya karşı geçirimsizlikleri gibi özelliklerinin diğer maddelere göre öne çıkmasıydı.

bu ürünlerin şimdi de geçmişine bir bakalım

ilk plastiklerin mö 1600'lerde yumurta, süt ve kan gibi doğal malzemelerden yapıldıklarını görüyoruz. tabii bunların ismi o zamanlar plastik miydi, tartışılır. neyse, bizim bildiğimiz anlamda ilk plastik 1907 yılında new york'ta 'plastik' terimini kullanan leo baekeland tarafından icat edildi. ilk üretilen ürünse bakalit adlı bir kimyasal üründü. bundan önceleri endüstri devriminin ilk yıllarında pirinç kilit üreticisinin oğlu olan alexander parkes, parkesine (nitroselüloz) isimli ilk insan yapımı plastik ürünün patenini aldı. tabii bu üretilen plastik tamamıyla sentetik değildi ve dünya, plastiğe böyle adımını attı.

Leo Baekeland

zaman ilerledi ve pek üretim alanları bulamadı bu ürünler, tabii ki her zaman olduğu gibi savaşların gelmesini bekledi. bu ürünlerin üretilmesi ve geliştirilmesi bir anda hızlanmaya başladı. 1. dünya savaşı'ndan sonra ham madde problemleri ve kimyasal teknolojilerdeki gelişmeler birde 2. dünya savaşı'nın patlamasından sonra, 1940'larda ve 1950'lerde plastik ürünlerde bir seri üretim aşaması başladı ve bugün gördüğümüz plastik endüstrisinin temelleri atıldı.


her şeyde olduğu gibi iyi, güzel ve hoş gelişmeler yaşandı. herkes artık her şeye daha ucuz bir şekilde ulaşmaya başladı. artık eskinden olduğu gibi herkesin gardırobunda iki çeşit elbise yok, evlerinizdeki mobilyalarınız tam, yani hayatımız olduğunca zenginleşti. fakat insanoğlu olarak her zaman olduğu gibi ileriyi görmekten biraz yoksunuz. çünkü çoğu plastik ürün dayanıklıdır ve çok yavaş bozulur, kimyasal yapıları nedeniyle birçok doğal bozulma sürecine karşı dirençli haldedirler. bundan dolayı bunların kafamızı ağrıtacak birer çöp yığını olduğunu göremedik veye görmezlikten geldik. artık okyanuslarımızda devasa çöp adaları oluşmaya başladı.


insanlığın gelişmesinde hep mi böyle acı ama gerçeklerin kafamıza dank etmesi lazım. siz siz olun etrafa çöp atmayın, çevrenizdekileri uyarın.