1,2 Milyar İnsana Ev Sahipliği Yapan Afrika Kıtasının İsmi Nereden Geliyor?
afrika, asya'dan sonra dünya'nın en büyük ikinci kıtasıdır. afrika, 54 ülkeye ve 1.2 milyar insana ev sahipliği yapmaktadır. afrika, batı dünyası tarafından sıklıkla unutulan, güzel ama fakir bir kıtadır.
[yukarıdaki harita, hollandalı haritacı willem blaeu'nun 1644 yılında yayınlanan bir haritası. afrika'nın erken dönem haritalarının en dekoratif ve popülerlerinden biridir. ilk olarak 1630'da yayınlanan harita, 1631 ile 1667 arasında birçok kez yeniden basılmıştır.]
peki afrika'nın adı neden afrika'dır?
tarihçilere göre, afrika'nın bu şekilde adlandırılmasının birkaç makul teorisi bulunmaktadır.
bu teorilerden en çok kabul gören ve yaygın olanı, kıtaya adını kuzey afrika berberi kabilesi (berberiler) afri'den sonra antik romalıların verdiğini belirtir. afriler, günümüz tunus'una tekabül eden kartaca şehri yakınlarındaki mağaralarda yaşıyordu. bu dönemde kartaca, antik romalılarla savaş halinde olan insanlar tarafından iskan edildi. yaklaşık m.ö. 146'da kartaca ve çevresi roma imparatorluğu tarafından tahrip edildi ve roma eyaleti ilan edildi.
latince "ca" kelimesi "toprak" anlamına gelir. afri kabilesinin roma'daki liderliğe sadık olması nedeniyle yeni eyalete kartaca adı vermek yerine afrika adı verildi. bu nedenle afrika, "afri ülkesi" anlamına gelmektedir.
bir diğer teori, afrika isminin kökeninin, "güneşli" anlamına gelen latince "aprica" veya "soğuksuz" anlamına gelen eski yunanca "aphrike" teriminden geldiğini savunur.
bir diğer kabul gören teoriye göre afrika kelimesi mısır dilindeki "af-rui-ka" cümlesinden gelmektedir. bunun anlamı "ka'nın ağzına doğru dönmek" manasına gelir. mısır felsefesinde "ka", her insanın içinde olduğuna inanılan hayat özüdür ve "ka'ya doğru dönmek", doğum yerine, başlangıç anına dönmek manasına gelir. afrika, mısırlılar için, soylarının geldiğine inanılan başlangıç yeridir.
bu ismin ibrahim peygamber tarafından verildiği ve güney yağmuru anlamına gelen latince "africus" kelimesinden türetildiği gibi teoriler bulunsa da ismin tam olarak nereden geldiği bilinmemektedir.
kaynak: ancient pages,wiki