10 Gün Boyunca Hiç Konuşulmayan 2500 Yıllık Hint Meditasyonu: Vipassana

Günlük hayattan tamamen izole olmak ve hiç konuşmamak üzerine kurulu, 10 günlük bir kamp ile öğrenilen Hint meditasyonu Vipassana'ya dair bilgiler.
10 Gün Boyunca Hiç Konuşulmayan 2500 Yıllık Hint Meditasyonu: Vipassana

vipassana, 2500 yıldır uygulanan bir meditasyon tekniğinin genel adıdır. ama sadece bir meditasyon değil, bir yaşam felsefesine açılan kapının anahtarı diyebiliriz. bu anahtarı çevirip karşınıza çıkan yolu gördükten sonra artık yolun üzerindeki dikenler, dertler, acılar sizi eskisi kadar üzmeyecek, hayata farklı bir bakış açısıyla bakabileceksiniz.

peki bu vipassana'yı nasıl öğrenebilirsiniz?

vipassana 10 günlük temel kurs olmak üzere çeşitli uzunluklarda kurslar verilerek öğretiliyor.
dünyanın çeşitli ülkelerinde bu iş işin özel merkezler kuruşmuş ve oralarda eğitim verilmekte, türkiyede ise melek gibi bir avuç insanın özel gayretleriyle sürdürülmekte, teknik bilgileri internet adresinden öğrenebilirsiniz: http://www.tr.dhamma.org/index.htm

kursun kendine has kuralları var

- 10 gün boyunca hiç konuşulmuyor.
- belirlenmiş bazı ahlak kurallarına uyuluyor.
- standart yemek saatleri var.
- günde yaklaşık 11 saat meditasyon yapılıyor.
- kurs ücret karşılığı verilmiyor.

kurs 3 bölümden oluşuyor

kursun ilk 3 günü anapana meditasyonu, son 7 gün vipassana meditasyonu yapılıyor, kursun son günü metta meditasyonu öğretiliyor. her akşam öğretmenin konuşması dinleniyor, bu konuşmalara önem verin, kursun yarısı bu konuşmaların içeriğinde gizli. kurs boyunca söylendiği gibi adil bir şans tanıyın ve tarafsız bir şekilde öğretmenin konuşmalarını dinleyin. bir yetişkin gibi dinlerseniz ön yargılarınıza yenilebilirsiniz, mümkün olduğunca bir çocuk saflığında dinleyin.

sabah güçlü bir kahvaltı, öğlen vejetaryen bir çorba + ana yemek + salata vb. akşam ise meyve + çay ile besleniyorsunuz. yetmez diyenler merak etmesin gün boyu oturduğunuz için vücut fazla enerji harcamıyor, meditasyon yaptığınız için zihin de yorulup enerji ihtiyacı duymuyor.

uyku düzeniniz büyük ihtimal bozulacaktır. gün boyu meditasyon yapmaktan vücut alışık olmadığı bir duruma girecek ve uykuya fazla ihtiyaç duymayacaktır. kursun son günlerine doğru günde 3-4 saat uykuyla rahat bir şekilde gününüzü geçirebilirsiniz. neden uyuyamıyorum diye dert etmeyin. bu uyku değişikliğini tecrübe ettikten sonra kurs bitimi günlük hayatınızda da bu durumu yaşayabilirsiniz. misal çok uzun süre uykusuz kalmanız gerekiyor ama bir iş de yapmayacaksınız, o zaman özellikle anapana yaparak vücudu ve zihni dinlendirebilir, bir nevi bilinçli uyku pozisyonuna geçebilirsiniz.

kursa giderken yanınızda götürmeniz tavsiye olunan eşyalar

- rahat birkaç elbise
- rahat bir terlik
- kişisel temizlik eşyalarınız
- alarmlı çalar saat

yapılan meditasyonlardan bahsetmek gerekirse

anapana: anapana nefesin farkındalığına kavuşmanızı sağlayan bir meditasyon yöntemi. nefesi olduğu gibi gözlemleyip zihninizi sakinleştirmeyi ve odaklamayı hedefliyor. anapana yapmaya başlayınca farkedeceksiniz ki zihniniz durmadan bir şeyler düşünüp duruyor, onu kontrol etmek ise hiç kolay olmuyor. nefesin girişini ve çıkışını gözlemlemeye başlayınca öyle bir noktaya geliyorsunuz ki burundan giren nefes burunun hangi noktasına temas ediyor, çıkarken nereye temas ederek çıkıyor, girerken ki sıcaklık ile çıkarken ki sıcaklık farkını bile algılayabiliyorsunuz.

vipassana: vipassana insan bedeninin bir var olup bir yok olmasını gözlemlemenizi sağlayan bir yöntem. insan bedeni nasıl var olup nasıl yok oluyor demeyin, kursta anlatılıyor ve yaşatılıyor. zaten kursun özü herşeyi yaşayıp tecrübe ettikten sonra doğruluğunu kabul etmekte yatıyor. bir kitapta yazıyor diye değil, bir hoca söyledi diye değil tamamen kendi tecrübenizle bazı şeyleri kavramaya başlıyorsunuz.

metta: metta tüm varlıklara karşı iyi niyet beslemenizi sağlayacak bir meditasyon yöntemi. kurs sonunda tüm samimiyetinizle şu cümleler zihninizde dolanacak, hiç şaşırmayın.

"tüm varlıklar mutlu olsun, tüm varlıklar huzurlu olsun, beni üzen herkesi affediyorum, benim üzdüğüm herkesten af diliyorum" böyle okuyunca bu cümleleri samimiyetle kurmak biraz zor görünse de gerçekten kuruyor ve herkese karşı iyi niyet beslemeye başlıyorsunuz.
...

başta belirttiğim gibi, kurs bir avuç insanın özel gayretiyle sürdürülüyor ve yılda yaklaşık 2-3 defa düzenlenmeye çalışılıyor. bir kursa 10 gün zaman ayırmak zor görünse de hayatınıza yeni bir bakış açısı kazandırmak için bu deneyimi yaşamaya değer.