15 Yıldır Diziyi Tekrar Tekrar İzleyen Birinden: Aşk-ı Memnu'nun Esas Kötüsü, Behlül mü?

15 yıl içinde işi, fikirleri ve hayata bakışı değişen bir Sözlük yazarı, bu süre içinde değişmeyip, aksine güçlenen bir fikri anlatmış bizlere. Behlül'ün hiç de masum olmadığını.
15 Yıldır Diziyi Tekrar Tekrar İzleyen Birinden: Aşk-ı Memnu'nun Esas Kötüsü, Behlül mü?

aşk-ı memnu... yaklaşık 15 yıldır türk televizyonlarında arz-ı endam eden dizi.

15 yıldır diziyi izlerken, bizde haliyle büyüdük, fikirlerimiz zaman zaman değişti. hep aynı vz olarak, izlemedik, her izleyişimde farklı farklı insanları hatalı buldum. ama bu defa artık, kesin kanaatimi vereceğim.

dizinin en büyük suçlusu gerçekten ve gerçekten karaktersiz köpek olan behlül

atalarımız ne demiş; kime iyilik yaptıysan, ondan koru kendini. adnan'ın yıllar öncesindeki iyi niyetinin bedelini, karısı ve kızına mâl oldu. behlül'ü eve getirerek en büyük kötülüğü yapmış oldu aslında ailesine. hep iyi niyetten bunlar. ailesiyle büyümeyen insanlar, dışardan her ne kadar başkaları tarafından sevilip, ailelerine dahil olsalar bile asla tam olamazlar. behlül gibi. düzeysiz bir bencillik geliştirirler. ve bunu anlamak imkansızdır. neyse, konuyu dağıtmayalım.

matmazel, behlül'ü nihal'e karşı uyarıyor. ona nihal'in aşkından bahsediyor. ama behlül, bunu bile bile üstüne gidiyor. ciddiye almasa da, gururu okşanıyor. çünkü her kadın ona aşık olmalı, istediğini hep almalı ...

nihal'e mezuniyet dönüşü aldığı gülü, çöp kovasında gördüğünde, vazgeçilme hissini dibine kadar yaşadı. gururuna yediremedi çünkü; nihal'in ondan vazgeçmesi demek, adnan'ın da imkanlarının kısıtlanması demek, evde artık göze batacağını bilmek demek. onun için, yine bihter'i kızdırarak, nihal'e gitme yolunu açtı. adnan'ın imkanlarına sırtını dönemezdi.

sevmediği halde, sırf sevildiğini bildiği için, yaşam standardını düşürmeme yolunu seçti.


gelelim bihter'e

güzelliği ve belki eğitimi dışında adnan ziyagil'e hiç uygun bir eş değildi. adnan'ı taşıyamadı. sürekli kaprisli, asabi ve sorunluydu. eve ilk geldiğinde, mutfak takımıyla takıştı. gerçek bir hanımefendi asla böyle davranmazdı. üstten üstten ve kibirli konuşarak hükmedebileceğini düşündü ama hep yanıldı. zaman zaman firdevs hanım'ın dolduruşuna geldi. buradan da manipüleye ne kadar açık ve olgunluktan çok uzak birey olduğunu görüyoruz.

adnan'ın da zamanla, gerçek bihterle tanışması ve çocuklarına "sizi bir şeylere zorladım mı?" gibi sorularla esasen, kendisini sorgulaması pişmanlığının başlangıcıydı. bihter de en başında, annesine haddini bildirmek ve standartlarını düşürmemek uğruna baba şefkati bulduğu adnan'a sığınmasaydı, sonu böyle acıklı olmazdı.

yine de bu hikayenin en kötüsü kesinlikle behlül. ona el uzatmış, kendi evlatlarından hiç ayırmamış (her anlamda) büyütmüş bir adama, kardeş gibi görmesi gereken aynı evde yaşadığı kadınlara ihaneti behlül'ün ne kadar sömürgeci kişilik olduğunu gösteriyor. hep o sevilmeli, evler, tekneler, arabalar havada uçmalı. ihanetten de geri kalmamalı.

15 yıllık birikmiş yorum, burada sonlandı.

iş bu yazı, 2008 yılında yayına girmiş olan uyarlama için eleştiri yazısıdır.