150 Kiloya Varabilen Ağırlığıyla Tatlı Suların En Büyüklerinden Biri: Yayın Balığı

Mersin balığından sonra Avrupa'nın en büyük tatlı su balığı olan yayın balığı hakkında bilgilendirici bir içerik.
150 Kiloya Varabilen Ağırlığıyla Tatlı Suların En Büyüklerinden Biri: Yayın Balığı

latince adı: silurus glanis
ingilizce adı: wels, catfish

siluridae familyasından olan yayın balığı, tatlı suların en çok ağırlığa ve boya ulaşabilen balığıdır. 100 kg'yi ve 3 m'yi aşanları vardır. tembel yapılı ancak çok güçlü olan yayın, benzetme yapılacak olursa manda karakterinde bir hayvandır. genelde nisan, mayıs aylarında yumurtasını sessiz ve mümkün olduğunca berrak sulara bırakır. 


diğer tatlı su balıklarından biraz farklı olarak üreme eş tutma şeklinde, erkek ve dişinin bir süre birlikte yaşaması, yumurtanın dökülmesi ve döllenmesi şeklinde olup, daha sonra erkek tarafından yumurtalar koruma altına alınması ile devam eder. erkek 3-4 gün içinde yavrular yumurtadan çıkıncaya kadar nöbet bekler. çiftleşme dönemi bitiminde tek olarak yaşar, sürü oluşturmaz. turna balığı gibi belli bir bölgede yer edinir ve burayı ( kuraklık, sel, kirlenme, rahatsız edilme gibi nedenlerle ) mecbur kalmadıkça veya avlanmadıkça terk etmez. 


gözleri vücuduna oranla çok küçük olan yayının görme yeteneği zayıftır ancak ışığa karşı hassastır. görme yeteneği zayıf olan tüm canlılar gibi yayının da diğer duyuları daha gelişmiştir. bir uzun çifti üst çenesinde, diğer kısa iki çifti alt çenesinde yer alan bıyık şeklindeki duyargaları sayesinde algıladığı balık, kurbağa, su faresi, su kuşları ve bunlara benzer doğal ortamında bulabildiği her türden canlıyı yer. ağzının alt ve üst çenesi hatta damağında bile yer alan ince sık ve batıcı, dişler sayesinde ağzına alıp, hareketsiz bıraktığı avını parçalamadan tüm olarak yutar.


avlanılacak yer hususunda ise göl olsun, nehir olsun sivrisineğin olmadığı yerde yayın bulamazsınız. sebebi açıktır: yayın tembel yapılı, pek yer değiştirmeyen bir balıksa, besinini öncelikle yiyebileceği boyda balıklar ve kurbağalar oluşturuyorsa, küçük balık ve kurbağalar sivrisinek larvaları ile besleniyorsa ve bu larvalarda durgun sularda bulunuyorsa, bu sonuç açığa çıkar. yayın balığı avı için durgun ve sivrisineğin bol olduğu sular uygundur. 


yayın bulunan bir çok ırmağımızda yöre insanlarınca bilinen bu özelliği, suya giren kişinin hayvanın inine girip çıkarken vücudunu sürtmesiyle oluşturduğu kaygan çamur tabakasını çıplak ayakları ile hissederek yer tespitinde kullanılır.