2011 Depreminde Hasar Gören Fukuşima Nükleer Santralinde Biriken Suyun Ne Olacağı Sorunsalı

2011 Tōhoku Depremi ve Tsunamisi sonrasında hasar gören Fukuşima Nükleer Santrali'nde yıllardır biriken radyoaktif suyun ne olacağı dünyanın gündeminde.
2011 Depreminde Hasar Gören Fukuşima Nükleer Santralinde Biriken Suyun Ne Olacağı Sorunsalı

2011 yılında japonya’nın doğu kıyısında deprem ve tsunami yaşandı. bu felaket fukuşima nükleer santralini etkiledi ve reaktörler eridi. bu yüzden santralde tonlarca radyoaktif su birikti. bu su arıtılıp tanklarda depolanıyor fakat yer kalmadı artık. ne yapılacağı sorunu ortaya çıktı.

bu sorunla ilgili olarak japon hükümeti geçen sene bir karar aldı. radyoaktif suyu okyanusa bırakmaya karar verdi. hükümete göre bu radyoaktif su zaten arıtılıyor, sadece trityum kalıyor içinde. o da zararsız bir şey, doğada da var deniliyor. uluslararası kuruluşlara sunulan plan da onayladı. ancak herkes mutlu değil.

komşu ülkeler, balıkçılar, çevreciler bu plana karşı çıkıyor. radyoaktif suyun denize zarar vereceğini, balıkları öldüreceğini, insanlara bulaşacağını söylüyorlar. trityumun da zararlı bir şey olduğunu, uzun vadede biyolojik etkileri olduğunu savunuyorlar. japon hükümetinin de şeffaf davranmadığını, bilimsel kanıtları paylaşmadığı konusunda eleştiriyorlar.

Santralden bir kare, 2011.

tüm bunlar olurken japon hükümeti acele ediyor. geçtiğimiz gün radyoaktif suyu önümüzdeki aylarda okyanusa bırakacağını duyurdu. santrali sökmek için yer lazım olduğunu belirtti. suyu izleyeceğini, seyrelteceğini ve güvenli olacağını iddia etti. fakat kimse pek inanmıyor.

bu planın gerçekleşmesi halinde ne olur bilen yok. bazı uzmanlar, suyun okyanusun büyük bir kısmına yayılacağını ve radyasyon seviyesinin çok azalacağını ileri sürüyor. bazıları da suyun bölgesel olarak kalacağını ve deniz canlılarına zarar vereceğini iddia ediyor. insan sağlığına etkisi ise doza bağlı olarak değişiyor.

her iki durumda da insan nesli, doğaya zarar verme konusunda istikrarını görüyoruz ki koruyor. uluslararası toplum da bu durumla fazla ilgilenmiyor. bölgedeki balık ve deniz ürünleri kullanımının azaltılması faydalı olabilir. ancak bunun da çok faydası olur mu bilemiyorum.

kaynaklar:
theguardian / dw / cnn / theconversation