2022 Yılının En Çok Satan Otomobili: Toyota RAV4

Toyota RAV4, 2022 yılının en çok satan otomobili oldu. Bu aracı bir süredir deneyimleyen bir Ekşi Sözlük yazarı, Toyota RAV4'ün artı ve eksilerinden bahsetmiş.
2022 Yılının En Çok Satan Otomobili: Toyota RAV4

bir ay kadar süredir ve yaklaşık 2000 km'dir toyota rav4 kullanıyorum. araçla ilgili ben de artık bir şeyler yazabilirim gibi hissediyorum. araç tam olarak, toyota rav 4 2.5 hybrid awd executive skyview olarak geçiyor. türkçesi, 2.5 benzinli hybrid motor, 4 çeker, en üst donanım seviyesine ek panoromik tavan.

amacımız tamamen elektrikli araç almaktı. ama şu an için menziller tatmin edecek seviyede değil. sonraki aracımız elektrikli olur diye umut ederek rav 4 ile yolumuza devam edeceğiz uzun yıllar umarım ki.


toyota rav4 ile ilgili artılar

- toyota safety sense 2.0 bir derya, ama en çok hoşuma giden özelliği yarı otonom sürüş. adaptiv cruise control ve line keep assist + line track assist üçlüsü aynı anda aktif olduğunda (özellikle kusursuz olarak otoyollarda) araç yarı otonom bir şekilde, 15 saniyede bir direksiyona dokunmanızı talep ederek kendi kendini müthiş bir şekilde sürüyor. tesla ile de test sürüşü yaptım ve sürüş neredeyse aynı kalitede. toyota mühendisleri çok iyi çalışmışlar bu konuda. motorsikletleri bile algılayıp buna göre davranıyor.

basit olarak öndeki, çaprazdaki araçların hızlarını tarayarak ve yol çizgilerini okuyarak sizi ilerletiyor. yol çizgisi okunmayan/olmayan yerlerde, sizi öndeki araca kilitliyor ve onun sağ/sol manevralarını birebir olarak araca uygulayarak yol alıyor.

- kör nokta uyarı sistemi yolda giderken aynada ışık olarak çalıştığı gibi. geri geri çıkarken çapraz şekilde yaklaşan ve kör noktada kalan araçlar için de inanılmaz çalışıyor.


- koltuk soğutma en büyük kankam arabada, deri koltuk olmasına rağmen püfür püfür, asla terletmiyor.

- kuş bakışı kamera sistemi inanılmaz bir kolaylık. tam anlamıyla kusursuz park ettiriyor arabayı.

- sürüş modu sürekli olarak eco'da seçili. aktif edebildiğim her esnada da yarı otonom sürüsü aktif ediyorum, yani kontrolü olabildiğince kendi beynindeki ekonomi algısı ile kullanması için araca bırakıyorum, ama ani bir hızlanma, sollama ihtiyacı olduğunda 1.8 tonluk cüssesine rağmen gaz pedalı tepkisini muhteşem veriyor fişek gibi fırlıyor.

- ses sistemi jbl değil, bence gerek de yok kendi sistemi oldukça güzel.

- iç hacim çok geniş, arka koltukları yatırdığında çift kişilik yatak atarsın, öyle söyleyeyim. panoromik ve açılabilir tavan olmasına rağmen de baş mesafesi yeterli.

- ön ve arkada olmak üzere iki adet elektrikli motor ve kaputun altında bir adet e-cvt benzinli motor bulunmakta. arka yolcu koltuğunun altında da bataryalar bulunuyor.

- e-cvt'li motoru çok sevdim. tork konvertörü kullandığını biliyordum, buna ek vites dişlisi vs. bulunmadığı için, asla bir vites geçiş hissi yok çünkü vites geçişi diye bir şey yok. konfor açısından çok olumlu bulduğum bir özellik.


benim için toyota rav4 ile ilgili olumsuzluklar

- aracın her yerinde kamera var, 5 tane de usb soketi var. bir usb soketine, eğer usb bellek bağlarsanız, bu kamera görüntülerini anlık kaydederiz, kaza durumunda kanıt olarak kullanabilirsiniz dememişler (tesla'da birebir bu özellik var). 5 tane kamerası olan araca 2 tane de ekstra kamera bağladık öne arkaya dashcam olarak... bu kadar teknolojik bir araçta nasıl gözden kaçmış, anlaşılır gibi değil...

- herkesin yakındığı gibi bagaj kapağı... çok yavaş açılıp kapanıyor.

- yarı otonom sürüşte 15 saniye sonra direksiyona dokunmazsanız bir sesli uyarı veriyor, bir iki saniye daha dokunmazsanız çat diye çıkarıyor sizi sistemden direksiyon kontrolünü sürücüye bırakıyor... daha güvenli bir devre dışı bırakma gerçekleşebilirdi.

- ön yolcu koltuğunda, hadi sürücüdeki gibi bilmem kaç eksenli elektrikli kontrolü geçtim de, ya arkadaş bari yükseklik ayarı koysaydınız ya... sadece ileri geri gidiyor bir de ileri/geri yatırabiliyorsunuz.


yakıt tüketimi

- uzun yolda, yarı otonom sürüş aktif (130km/s), klima açık, 2 koltuk soğutucu/ısıtıcı açık benim şu ana kadar elde ettiğim rakam 5.5 litre

- uzun yolda, hız sınırı olmayan bölgede, dip gaz, klima açık, 2 koltuk soğutucu/ısıtıcı açık, ortalama hız 160+ km/s ile elde ettiğim en fazla rakam 7.2 oldu.

- şehir içinde batarya durumunuza göre çoğu zaman elektrikli ilerliyor araç. 3-4 litre civarında ise gidip geliyorum (7 km ev-iş). yeteri kadar batarya yoksa ve benzin motora daha çok ihtiyaç oluyorsa da 4.5 litre civarı.


yakıt tüketimine de ek olarak,

- sadece elektrikle bile yol alsanız, motor çoook küçük bir bantta arada sırada çalışarak, motorun optimum sıcaklıkta kendini her zaman hazırda bulundurmasını sağlıyor. bazen de hiç çalışmıyor çok kısa mesafelerde, sadece elektrik. buna örnek 2 sürüş, ilki 3 km ve sadece elektrik ile 0 litre yakıt tüketimi gerçekten teşvik edici bir şey, ikincisi ise 16 km %94 elektrikli sürüş, 1.8 litre/100km yakıt tüketimi.

yakıt tüketimine kış ayı güncellemesi: soğuk bir ülkedeyim. ilk çalıştırma anında, ön-arka cam ısıtıcıları, koltuk ısıtıcıları, direksiyon ısıtıcısı, sıcak ayarsa derken ciddi manada bir ısıtma enerjisi tüketiyoruz. elektrikli kullanım oranı ciddi manada düşüyor özellikle sıcak klima açık olduğu sürece.

shell fuel save ile şehir içi 6.8. shell v-power ise şaşırtıcı şekilde 5.8 ve biraz aşağısı şeklinde rakamlar yakalıyorum.

yukarıdaki sürüş detayı rakamları için, myt diye bir yazılım ile aracı online olarak cep telefonunuza bağlayabileceğiniz bir sistem geliyor. detaylıca anlatmayacağım, burada var açıklaması. en sevdiğim yani her sürüsünüze özel yakıt tüketimi verişi, toplam zaman üzerinden elektrikli kullanım oranı (uzun yolda %30-35'leri buluyor ve muazzam, şehir içi %80'ler işten bile değil.)