2023 Green Card Başvuru Tarihleri ve Başvuruda Dikkat Edilmesi Gerekenler

2023 Green Card başvuru tarihleri ne zaman? Green Card başvurusu için gerekli evraklar neler? Green Card başvurusu hangi internet sitesinden yapılır? Pek çok insanın rüyası olan Green Card'ın 2023 çekilişine dair merak edilenler.
2023 Green Card Başvuru Tarihleri ve Başvuruda Dikkat Edilmesi Gerekenler

2023 green card (dv2023 green card) çekilişi başvuruları 9 kasım'a kadar dış işleri bakanlığı'nın resmi websitesinden ücretsiz şekilde yapılabilir. sonuçlar yine aynı siteden 8 mayıs 2022 gününden sonra kontrol edilebilir.

sosyal medyada bazı yanıltıcı bilgiler yayılmış, o nedenle en çok kafa karışıklığı yaratan bilgileri netleştirelim...

resmi sitesi hata mı veriyor?

çekilişin gerçekleştiği web adresi geçen yıl itibariyle değişti, artık başvuruları sadece dvprogram adresinden yapabiliyorsunuz, dvlottery adresi hata veriyor. geçen yıl itibariyle resmi sitenin linki: https://dvprogram.state.gov/

pasaportun süresi ne olmalı?

çekiliş için pasaportun başvuru günü geçerli olması yeterli, örneğin, pasaportunuzun geçerliliği 29 ekim 2021'de sona eriyorsa, 28 ekim günü veya öncesinde başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. 29 ekim'den sonra başvuru formu artık pasaportunuzu kabul etmeyecek. pasaportunuzun geçerliliğinin başvurunuzdan sonra sona ermesi bir problem yaratmaz.

eğer şu an geçerli bir pasaportunuz yoksa çekiliş başvurusu yapabilmek için yeni bir pasaport çıkartmalısınız. bu durumda kendi amacınıza ve bütçenize göre en uygun şekilde hareket edebilirsiniz. eğer öğrenciyseniz 25 yaşına kadar harçsız öğrenci pasaportu çıkartabilirsiniz veya tek bir sefer defter ücreti ödeyerek 10 yıllık pasaport çıkartıp 10 yıl boyunca bu pasaportu kullanabilirsiniz. eğer çekilişten seçilirseniz ve pasaport süreniz bittiyse, bu durumda yeni pasaport ile vize sürecine devam edebilirsiniz, ama çekilişte bilgisini verdiğiniz pasaportu da mülakat sırasında ibraz etmelisiniz. o nedenle eski pasaportlarınızı güvenli bir yerde saklayın.

sadece çekilişe başvuru yapan asıl kişinin pasaportunun olması yeterli; ama eğer seçilirseniz hem siz, hem eşiniz, hem de çocuklarınız vize alabilmek için pasaport çıkartmalı.

çifte vatandaşlığı olanlar başvuru formunu nasıl dolduracak?

eğer iki farklı ülkeden ayrı geçerli pasaportlara sahipseniz, ikisinden birini kullanabilirsiniz. eğer sadece bir tanesinin geçerlilik süresi devam ediyorsa, bu durumda geçerli olanı kullanmalısınız. insanlar ayrı ülkelerde farklı isimlere sahip olabilirler. başvuruya yazdığınız isim, yasal isminiz olduğu sürece bir problem yaşamazsınız. eğer türkiye'de başvuru yapıyorsanız ve mülakata da türkiye'de girecekseniz o durumda mümkün olduğu kadar türkiye'deki resmi evraklara göre hareket etmenizi tavsiye ederim, lakin diğer ülkedeki bilgilerinizi kullansanız da bir problem yaşamazsınız. misal, türkiye'deki isminiz "mustafa kemal ölmez" ise ama almanya vatandaşlığınız var ve oradaki isminiz "liman von sanders" ise, bu iki yasal isminizden birini kullanarak başvuruyu yapabilirsiniz. ama iki ayrı başvuru yapamazsınız, bu durumda seçilseniz de mülakat sırasında elenirsiniz. başvuruda hangi pasaportunuzu kullanıyorsanız o pasaporttaki bilgilere göre başvurunuzu tamamlayıp işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

"başvuranların çoğu fotoğraftan eleniyor" yalanı

başvuruyu ücret karşılığı yapan aracı şirketler böyle bir yalan uydurmuşlar. bir de kendi uydurdukları bir oran veriyorlar (%60 - %70 gibi yüksek bir oran)... bu yalanı yayanların tek amacı size başvuruyu karmaşık gibi gösterip sizi korkutmak ve kendileriyle çalışmanızı sağlamak. evde kendi fotoğrafınızı çekip başvuruyu rahatlıkla tamamlayabilirsiniz, forumdaki pek çok örneğe dayanarak bunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz. aşağıdaki videodaki bilgileri takip edip fotoğrafı rahatlıkla kendiniz çekebilirsiniz. başvurudaki herkes için ayrı bir fotoğraf gerekecek (yeni doğmuş bebekler dahil).


hangi çocuklar başvuruya eklenecek?

başvuruya 21 yaş altı ve bekar olan öz, üvey veya evlatlık olan tüm çocuklarınızı eklemelisiniz. çocuklarınız sizinle yaşamasa da, abd'ye gelmek istemeseler de başvuruya eklenmeleri gerekiyor. eğer çocuğunuz halihazırda abd vatandaşıysa veya green card sahibiyse, bu durumda bu çocuğunuzu başvuruya eklemenize gerek yoktur.

bu konuda hala hata yapılıyor, o nedenle karmaşık bir örnek vererek açıklayayım:
misal, hem sizin hem de eşinizin ikinci evliliğiyse ve önceki evliliklerinizden küçük çocuklarınız varsa, ayrıca beraber çocuğunuz olduysa ve bir de çocuk evlat edindiyseniz... bu durumda hem kendi çocuklarınızı (şu anki veya önceki evliliklerden olan öz çocuklarınızı), hem şu anki eşinizin önceki evliliğinden olan çocuklarını (üvey çocuklarınızı), hem de mahkeme kararıyla evlat edinmiş olduğunuz çocukları başvuruya eklemeniz gerekiyor.

bu örnekten farklı iki ayrı durumu vurgulayayım

* çocuğunuzun annesi/babası ile boşanmış olabillirsiniz ve velayeti size verilmemiş olabilir, fakat hala resmi olarak çocuğun babası/annesi sizsiniz, o nedenle başvurunuza eklemelisiniz.

* çocuğunuzun annesi/babası ile resmi olarak evli olmayabilirsiniz, fakat doğum sonrası çocuğunuzu kabul ettiyseniz yani çocuğunuzun nüfus bilgilerinde anne/baba olarak siz varsanız o durumda çocuğunuzu başvuruya eklemelisiniz. (fakat bu durumda çocuğun annesi/babası ile resmen evli olmadığınız için kendi medeni durumunuzu bekar olarak belirtmelisiniz ve eşinizi başvurunuza eklememelisiniz)

eklediğiniz tüm çocuklar 21 yaşından küçük olmalı, zaten başvuru formu 2000 yılından önce doğan çocukları eklemeye çalıştığınızda hata veriyor.

başvuru sırasında bağlantı kopması durumunda ne yapılmalı?

devam veya gönder tuşuna basarken sorun yaşayan veya bağlantısı kopan arkadaşların başvuruları tamamlanmıyor maalesef, eğer başvuruyu gönderdikten sonra yeşil renkli success yazısını görmediyseniz başvurunuz tamamlanmamış demektir. eğer bağlantı koparsa bir daha aynı bilgileri girerek başvurunuzu tamamlamalısınız. bir sayfada uzun vakit geçirince bağlantınız kopuyor, o nedenle bilgileri hızlıca doldurup başvurunuzu tamamlayabilirsiniz. eğer bilgileri hızlıca yazamıyorsanız, o durumda "first name" kısmını boş bırakıp diğer bilgileri doldurun ve her 5-6 kelimeden sonra devam tuşuna basın, "first name" eksik olduğu sürece form uyarı verecek ama uyarı verdiği sürece bağlantınız kopmayacak. tüm bilgileri yazdıktan sonra teker teker kontrol edip, eksik olan first name'i girip başvuruya sorunsuzca devam edebilirsiniz. eğer cevapları hızlı yazamıyorsanız bu şekilde bağlantınızın kopmasını engelleyebilirsiniz.

iki isimli kişiler başvuruyu nasıl yapmalı?

iki isme sahip kişilerin, ikinci isimlerini "middle name" bölümüne yazmamaları gerektiği yönünde yanıltıcı bir bilgi yayılmış, fakat bu bilgi doğru değil. isminizi ayırarak da, ayırmadan da yazabilirsiniz. eğer isminiz mustafa kemal ölmez ise:

"first name": mustafa
"middle name": kemal
"last name": olmez

olarak yazabilirsiniz, iki isminizi first name bölümüne de yazmanız yanlış değil. ankara'daki abd konsolosluğu ikisini de doğru kabul ediyor.

halihazırda öğrenci olan arkadaşlar eğitim bilgisini nasıl girmeli?

eğer halihazırda üniversite okuyorsanız eğitim durumunuzu "some university courses" olarak işaretleyebilirsiniz. bu seçenek sadece üniversiteyi terk etmiş kişileri içermiyor, nitekim bu şekilde işaretleyip vize alan onlarca örnek var... tabii ki üniversite öğrencisi olup "high school diploma" seçeneğini işaretlemeniz de bir problem yaratmaz, abd konsolosluğu ikisini de doğru kabul ediyor. yayılan yanıltıcı bilgi, birinin doğru, diğerinin yanlış seçenek olduğu bilgisi... durumunuz birden fazla seçeneğe uygunsa içlerinden birini seçebilirsiniz.

son olarak da, çekilişe başvuru yaparken başvuru günündeki resmi bilgileriniz ile hareket etmeniz gerektiğini hatırlatmış olayım. başvuru günündeki medeni durumunuz, çocuk sayısı, eğitim durumunuz ne ise formu o bilgilerle doldurun.

başvuruyu kendiniz ücretsiz bir şekilde tamamlayabilirsiniz, fakat kendiniz yapmak istemezseniz lösev'e bağış yapıp forumun başvuru servisini kullanabilirsiniz! başkaları kazanacağına lösev kazansın... 

(not: forum üyelerinin isteğiyle artık darüşşafaka ve tema vakfı'na yapılacak bağışları da kabul ediyoruz.)

çekilişte bol şanslar!