Alman Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Hayatını Almanya'da kuranlar ve geri dönmeyi düşünmeyenler için düşünülebilecek bir seçenek Alman vatandaşlığı. İşte almak için uyulması gereken belli şartlar.
Alman Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
iStock

alman vatandaşlığı, avrupa birliği içinde alınabilen ve mevcut olan bir vatandaşlık. diğer avrupa birliği ülke vatandaşlıklarına göre alması biraz daha zordur. ayrıca türk vatandaşlığının bırakılması bu vatandaşlığın alınmasında gerekli şartlardan biridir. örneğin belçika ve fransa gibi ülkeler 5 sene yaşamdan sonra kendi ülke vatandaşlıklarını alma imkanı verirken ve türk vatandaşlığının da bırakılmasını istemezken, alman vatandaşlığını almak gerçekten bir çok deveye hendek atlattıktan sonra mümkün olabilmektedir. bu vatandaşlığı alma olanaklarını sıralamak gerekirse

6 sene almanya'da bilfiil yaşam sonunda (öğrencilik zamanları bazı eyaletlerde sayılmamaktadır) ortalamanın üzerinde entegrasyon çabası (besondere integrationsleistungen) gösteren bireylere diğer şartların da sağlanması (yeterli kazanç, emekliliğe hak kazanmış olma, devlet yardımı alıyor olmama) ile görevli devlet dairesinin insiyatifinde alman vatandaşlığı verilebilir.

7 sene almanya'da bir fiil yaşam sonunda (öğrencilik zamanları bazı eyaletlerde yine sayılmamaktadır) entegrasyon kurşuna katılıp bunu belgeleyen bireylere diğer şartların da sağlanması (yeterli kazanç, emekliliğe hak kazanmış olma, devlet yardımı alıyor olmama vs.) ile görevli devlet dairesi alman vatandaşlığını verir.

8 sene almanya'da bir fiil yaşam sonunda (öğrencilik zamanları bazı eyaletlerde yine sayılmamaktadır) bireylere diğer şartların da sağlanması (yeterli kazanç, emekliliğe hak kazanmış olma, devlet yardımı alıyor olmama vs.) ile görevli devlet dairesi müracat üzerine alman vatandaşlığını verir.

6 sene kuralından yararlanmak oldukça zordur. çünkü bu kuralda belirtilen ortalamanın üzerinde entegrasyon çabası çok muallak ve yoruma açık bir ifadedir. pratikte 7 sene sonunda bu vatandaşlığı almak daha akla yatkındır.

bu vatandaşlığı almak için türk vatandaşlığından izinle çıkmak gerekir ve sonunda türk nüfus cüzdanı yerine mavi kart denilen bir türk kimliği edinilir.

bu vatandaşlık sayesinde dünyadaki bütün endüstrileşmiş ülkelere vizesiz giriş yapılabilir. avrupa birliği üyesi bütün ülkelerde çalışma ve oturma iznine gerek olmadan çalışmaya ve yaşamaya başlanılabilir.