2024 Oscar'larında En İyi Film Ödülünü Hangi Film Alır?

96. Oscar Ödülleri'nde En İyi Film (Best Picture) ödülünü hangi film alır? Peki diğer adaylar hangi ödülleri alır?

1. oppenheimer

film, 2 yıl önce yazdığım gibi 8 dalda ödül alacaktır. bunlar; en iyi film, yönetmen, erkek oyuncu, yrd. erkek oyuncu, görüntü yön., müzik, ses ve kurgudur. oppie diğer dallarda rakiplerine yenilecek olsa da, elbette gecenin tartışmasız galibi olacaktır. çünkü önemli dallarda, sadece kadın oyuncular kategorisinde açığı bulunmaktadır. zaten 13'de 8 ödül de, muhteşem bir güç gösterisi anlamına gelecektir.

2. poor things

film eğer oppenheimer ile yarışmıyor olsaydı, muhtemelen 7+ heykelciğe rahatlıkla uzanacaktı. jüri elbette oppie'yi ödüle boğacağından, ondan kalan dallarda ister istemez bu film güçlenecektir. poor things, kadın oyuncu, kostüm, prodüksiyon tasarımı, makyaj dallarında oscar alarak geceyi 4 dalda ödülle kapatır. poor things'in görece zayıf olduğu dal olan makyajda maestro ödüle uzanabilir.

3. killers of the flower moon

martin scorsese'nin oscarlarda yarıştığı bir önceki filmi olan the irishman, hatırlayacağınız üzere 10 dalda adaylık alıp, törende sıfır çekmişti. martin'in bu filmiyle de sıfır çekme ihtimali bulunuyor. adaylıkların arasından en güçlü olduğu dal kadın oyuncu. ancak aday olan gladstone, bu filmde emma stone kadar zorlu bir meydan okumada bulunmadı. lily'nin canlandırdığı karakter daha tekdüze. ancak oyuncunun kızılderili olması, bir ihtimal heykelciğe uzanabilme olasılığını arttırıyor. hem çeşitlilik açısından, hem de abd geçmiş hesaplaşması şovu ile alakalı olarak. birçok dalda ödüle ulaşması çok zor görünen film, uyarlama senaryoda ya da kurguda küçük ihtimal de olsa teselli ikramiyesine uzanabilir.

4. anatomy of a fall

geceyi sıfır çekmeden kapatacağı yüksek ihtimal olan film. neyse ki bu güzel filmin orijinal senaryosu altın gibi parıldadı ve bir aksilik olmazsa bu dalda ödüle uzanacak. diğer dallarda oscara uzanması pek mümkün görünmeyen film, geceyi tek ödülle kapatacaktır.

5. barbie

öncelikle bundan 7.5 ay önce film hakkında yazdığım yazıyı şuraya bırakayım:

bu yazıda göreceğiniz üzere, ben filmin minimum 4, maksimum 6-7 dalda adaylık alacağını zaten yazmıştım. film beni de şaşırttı ve 8 dalda adaylık aldı. ancak filmin alacağı ödül sadece grammy de kazanan billie eilish şarkısı olarak görünüyor. bunun dışında prodüksiyon tasarımı ve kostümde şansı devam etse de, ben barbie'nin sadece şarkı kategorisinde evine 1 heykelcikle döneceğini düşünüyorum. çünkü poor things, barbie'nin diğer dallardaki hevesini kursağında bırakacak gibi görünüyor.

6. the zone of interest

gecenin bir diğer tek dalda ödül kazanacak filmi daha. en iyi uluslararası film kategorisinde bu film, inanılmaz yüksek başarı yüzdeli bir aday. bu ödüle ulaşamaması büyük sürpriz olur. akademi sürpriz yapıp, ses ödülünü de verebilirdi. ancak oppie'nin prodüksiyon kalitesi çok yüksek olduğu için, ses dalında ödüle uzanması biraz zor görünüyor. diğer dallarda şansı olmayan film, muhtemelen 1 heykelle evinin yolunu tutacaktır.

7. the holdovers

yılın en sıcak ve tatlı filmlerinden. yardımcı kadın oyuncu dalında, performansına bayıldığım da'vine joy randolph, çok yüksek ihtimalle ödülü evinin güzel bir köşesine koyacak. usta oyuncu paul giamatti'nin mükemmel performansına yazık oldu. o da maalesef, aynı kategoride yarıştığı cillian murphy'e çarpılacak. holdovers'in aday olduğu diğer dallarda ödülü alması pek mümkün görünmüyor.

8. past lives

sıfır çekme olasılığı çok yüksek olan film. past lives'a akademinin verdiği 2 adaylık şu anlama geliyor; "güzelsin ama eksiklerin var. çalış bir daha gel, daha çok adaylık verelim." past lives, orijinal senaryoda favori olabilirdi ama anatomy of a fall'ın daha önceki sinema yazılarımda belirttiğim gibi, radyo-tv-sinema bölümlerinde tez/makale konusu yapılacak değerde bir senaryosu var. dolayısı ile past lives sıfır çekecektir.

9. maestro

gecede sıfır çekmesi olasılık dahilinde olan bir diğer film. açıkçası makyaj ve ses kategorileri dışında, herhangi bir ödüle epey uzakta. bu iki dalın da güçlü adayları olduğu için, ben maestronun makyajda bir ihtimal poor things'in elini bükeceğini, aksi takdirde evine eli boş döneceğini düşünüyorum.

10. american fiction

en iyi film kategorisinin yıldızı en sönük ve kanımca en vasat filmi. herhangi bir dalda ödül almasını istemiyorum. ancak bu kadar basit formülle işlenen bir filmin, ne yazık ki uyarlama senaryo dalında oppenheimer'ı ve killers of the flower moon'u geçme ihtimali bayağı yüksek. muhtemelen evine tek ödülle yollanacak bu film, gelecekte pek de bir iz bırakmayacak.

oppenheimer nasıl bu kadar güçlü bir biçimde oscar gecesine girebildi peki?

oppenheimer, 96. oscar ödül töreninde tam 13 adaylık aldı. bu nasıl oldu? bunu da anlatayım.

1994 yılına kadar spielberg, daha önce birçok filmiyle hak ettiği halde, en iyi film ve en iyi yönetmen oscarlarını alamamıştı. o da bunu kendine dert edindi ve büyük filmini, tam akademinin isteyeceği biçimde ve konuyla oluşturdu. yani 1994'te spielberg'e en önemli dallar da dahil olmak üzere 7 oscar'ı (filmin aldığı tüm oscar ödüllerini kastediyorum, spielberg bu filmle kendisi en önemli iki oscarı aldı), aslında akademi kendisine vermedi. spielberg o oscarları, akademiden söke söke aldı. peki benzer bir hikaye ne zaman olacaktı? bundan tam olarak 30 yıl sonra. şimdi bulunduğumuz yıl olan 2024'te. bu defa sıra chris'teydi.

chris, en önemli oscarları toplamak ve kariyerinin ilk heykelciğini kazanmak için, abd'nin güç gösterisini kendine yol gösterici senaryo olarak belirledi. yani chris bu filmini, hem çok iyi bir sinema eseri yaratmak için, hem de bu defa oscar'larda poker masasına 5 as vurmak için çekti.

chris gece gündüz o kadar uğraştı ve emek sarfetti ki, akademiye adeta şunu dedi; "şimdi size reddemeyeceğiniz bir teklif yapıyorum." the godfather filminden aşina olduğumuz bu teklifi chris akademiye yaptı ve artık buradan geri dönüş pek mümkün görünmüyor.

akademi, istese de istemese de bu önemli oscarları kendisine verecek. çünkü bir yandan rusya'ya, kuzey kore'ye, çin'e, bu anlamlı filmin gösterilerek, tehdidin canlı tutulması da gerekiyor. dolayısı ile bu film, "sinema sadece bir sanat dalı değildir." sözünün çok iyi bir örneği. abd'nin sarı öküzü olan ve dünya çapında en çok izlenen bu ödül töreninde, "süper güç" şovunu elbette izleyeceğiz. oscar gecesini izlemeyenlerin bile, tüm dünyaya yayılan haberlere denk gelmemesi imkansız. bunun için tamamen ıssız bir adaya gidip, internet ve elektriğin olmadığı bir yerde yaşamanız lazım.

işte ben iki yıl önceden, chris'in 10 mart 2024 gecesi 8 oscar toplayacağı iddiasında, bu sebeple bulundum. çünkü bu kaçınılmaz bir gerçekti. spielberg'ten tam 30 sene sonra, chris "tarih tekerrür eder" diyecek. bu defa yahudi soykırımı konusuyla olmasa da abd'nin, kudretini tüm dünyaya bir kez daha gösterip gözdağı vermesinin şık bir yolunu tüm dünyaya göstermeyi başarabildiği ve bundan iyi bir eser çıkarabildiği için.

diyebilirsiniz ki; "sakin ol şampiyon! daha ödüller verilmedi." kesinlikle katılmıyorum. ödüller çoktan verildi. biz sadece sürprizlere kapalı olan bir töreni izleyeceğiz ve abd'nin güç gösterisine tanık olacağız. gerisi lafügüzaf. (tüm bunlara rağmen olağanüstü bir gece olur ve poor things önemli dallarda öne geçerse, buna en çok sevinen elbette ben olurum.)

en iyi film kategorinde adaylığı olan bu 10 film dışında, diğer önem arz eden dallardaki favori ve rakiplerini de yazalım

en iyi animasyon: favori: "spider-man across the spider-verse" / 2. ödül adayı: "the boy and the heron"

en iyi belgesel: favori: "20 days in mariupol" / 2. ödül adayı: "four daughters"

en iyi görsel efekt: favori: "godzilla minus one" / 2. ödül adayı: "the creator"

kapanış

96. oscar ödül töreni, 10 mart'ı 11 mart'a bağlayan gece, türkiye saati ile 01:30'da, kırmızı halı yayını ile başlayacak. sinema adına oldukça verimli geçen 2023'ün filmlerinin yarışacağı tören sürprizlere ne yazık ki kapalı olduğu için, biraz tekdüze olacak gibi görünüyor. bunu mutlaka sahne şovları ve canlı performanslar ile tolere edip ilgiyi sıcak tutmaya çalışacaklardır. herkese şimdiden iyi seyirler dilerim.