2500 Yıl Öncesine Ait Bozulmadan Kalmış Bir Cansız Beden: Tollund Adamı

1950 yılında Danimarka'da bulunan Tollund Adamı, MÖ 4. yüzyıldan günümüze bozulmadan gelebilmiş bir cansız beden.
2500 Yıl Öncesine Ait Bozulmadan Kalmış Bir Cansız Beden: Tollund Adamı

8 mayıs 1950'de, emil ve viggo hojgaard kardeşler, danimarka'nın silkeborg kenti yakınlarındaki bjældskovdal bataklığında cansız bir bedene rastladılar ve olayın bir cinayet olduğunu düşünerek hemen polise haber verdiler. başlangıçta cansız bedenin bölgede daha önce kaybolan bir öğrenciye ait olduğu düşünülüyordu çünkü aynı bölgede daha önce iki cansız beden daha bulunmuştu, fakat bu son keşfedilen beden çok iyi korunmuştu bu yüzden konu hemen silkeborg müzesi'ndeki arkeologlara devredildi. ünlü arkeolog profesör p. v. glob aynı gün bedeni incelemek üzere danimarka ulusal müzesi'ne götürdüğünde, yapılan araştırmalar bulunan bedenin 2000 yıllık olduğunu ve muhtemelen bir insan kurban etme ritüeline ait olduğunu ortaya çıkardı.


tollund adamı olarak adlandırılan bu cansız bedenin kafasının hasar görmediği; üstelik akciğer, karaciğer, kalp ve derinin inanılmaz derecede iyi korunduğu tespit edildi. yüzeyin altındaki oksijen eksikliği ve iskandinav ülkelerinin soğuk iklimi vücudu normalde olduğundan çok daha yavaş çürütmüştü. dahası, vücut parçalanmak yerine sanki doğal olarak mumyalanmıştı çünkü yumuşak dokunun korunmasına yardımcı olan asit, bozulmayı önleyici özellikler içeren sphagnum adlı bir yosundan kaynaklanmıştı. bu aynı zamanda tollund adamı'nın saçlarını, derisini ve tırnaklarını kösele gibi kahverengi bırakmıştı. ilginç bir şekilde, tollund adamı'nın giysileri de korunmuştu. yün ve koyun derisinden yapılmış sivri uçlu bir başlık takıyordu ve ayrıca belinde yumuşak deriden bir kemer vardı. bunların dışında vücudu çıplaktı. son yemeği olan tohum ve tahıllardan oluşan lapa ya da yulaf ezmesi bile hala bağırsaklarındaydı.


radyokarbon tarihleme yöntemi, tollund adamı olarak anılan bedenin mö 405-380 yılları arasında öldüğünü gösterdi. yaklaşık 40 yaşında ve 1.59 boyunda olduğu tahmin ediliyordu. ilk bakışta boğularak öldürüldüğü düşünüldü çünkü ip boynunda gözle görülür izler bırakmıştı fakat daha sonra muhtemelen tanrılara kurban olarak asıldığı sonucuna vardılar çünkü bulunduğu alan eskiden tanrıyla iletişim kurmak için sıkça kullanılan bir yerdi. ayrıca, bağırsakları üzerinde yapılan çalışma, insan kurban etmek için yılın yaygın zamanları olan kış mevsimi veya ilkbaharın başlarında gerçekleştiğini gösterdi. cansız bedenin gözleri ve ağzı da kapatılmıştı, yüz ifadesi sakindi, bu da onun bir suçlu olarak idam edilmediğini düşündürdü.

cansız beden keşfedildikten sonra oksijene maruz kalınca, danimarkalı bilim insanları duman kullanarak muhafaza etmeye çalıştı fakat bu cesedin küçülmesine ve kurumasına neden oldu. en sonunda, sadece baş kısmı muhafaza edilebildi, bedenin geri kalanıysa sahte olarak tekrar yapıldı. tollun adamı, şu an danimarka'daki silkeborg müzesi'nde sergilenmektedir ve görünüşe göre gerçekte kim olduğu büyük bir sır olacak...

kaynak