30 Yaşından Sonra Yazılım Öğrenmek Gerçekten de Mümkün mü?

Yazılımcılığın okulunu okumamışsanız, yaş da ilerlemişse çok geç mi kaldınız bu iş için gerçekten? İşte benzer süreçlerden geçen Sözlük yazarlarının tecrübeleri.
30 Yaşından Sonra Yazılım Öğrenmek Gerçekten de Mümkün mü?
iStock

30 yaşından sonra yazılım öğrendim

sektörde profesyonel olarak 3. yılımı doldurdum, linkedin'de neredeyse her hafta head hunter mesajı alıyorum, şimdiye kadar yurtdışından 4-5 firma ile görüştüm ancak henüz oraya kapağı atabilmiş değilim.

net bir şey söylemek istiyorum: kesinlikle zor, çok yorucu ama imkansız değil. çektiğin çilenin tarifi yok ama nihayetinde karşılığı alabildiğin bir mesleğe sahip olabilirsin.

yalnız şu var, youtube'dan iki video açayım, udemy'den kurs satın alayım sonra izleyeyim, olsun bitsin meselesi değil bu iş. beynin bazen durur ya, bitti lan dersin artık çalışmıyor, o anda bile vazgeçmemen gerekiyor, sabahlara kadar kafayı kırıp kod yazman, olmuyor dediğin noktada dibine kadar zorlaman, baş ağrıları ile yatağa girip, rüyalarında kod yazıp sabah yüzünü yıkayıp dişlerini fırçalarken kaldığın koda devam etmen gerekiyor. beyninin %100'ünün tamamen buna yoğunlaşmasından başka çaren yok.

hiç öyle çiçekli bahçelerden geçmeyeceksin kardeşim, canın yana yana, saçların beyazlaya beyazlaya verdiğin onca emek ve çilenin sonunda sektöre junior olarak ilk adımını atacaksın ve 20-22 yaşlarındaki yeni mezun gençlerden bir şeyler kapabileceğin seviyeye geçeceksin. abi diyeceksin, kral diyeceksin, babuş diyeceksin onlara :) ortama ayak uydurmak zorundasın. bundan sonrası önceki kısımdan daha zor, hiç bitmeyecek ve hiçbir zaman hiçbir şeyi tamamen bilemeyeceğin bir evrenin içinde çırpınıp duracaksın. asla güvenli bir alanın olmayacak, özgüven sorunu yaşayacaksın, mental olarak müthiş yıpranacaksın ve bu bitmeyecek. biraz düzeleceksin tekrar başlayacak, durulacak tekrar başlayacak. bu iş böyle. her zaman beyninin tüm kapasitesini kullanman gerekecek.

buna hazırsan kur bu hayali, yok benim götüm rahata alışık, gelemem o kadar strese diyorsan sen bilirsin. her şey kopyala yapıştır değil maalesef.

yalnız şu da var, 35 yaş çok da ileri bir yaş değil, eğer kendinde bu gücü görüyorsan, adanmışlığa hazırsan dene derim.

tekrar ediyorum, çok zor ama asla imkansız değil. başarı ne kadar istediğinle orantılı. niyetim köstek olmak değil, gücü bu sürece yetmeyecek insanların boş yere zaman kaybetmemelerini sağlamak. dilerim gerçekten isteyen herkes verdiği emeklerin karşılığını fazlasıyla alır.

10 yılın üzerinde sektör deneyimi olan biri olarak söyleyebilirim, zordur ama imkansız değildir

daha önce 30 yaşından sonra yazılımcı olan kişiler ile çalıştım.

35 yaşından sonra muhtemelen aaron swartz olamazsınız ama yeterli gayreti gösterirseniz yazılımcı olabilirsiniz. tabi yetenek, matematik bilgisi, ingilizce ve makul ölçüde zeka gereklidir.

Aaron Swartz: Reddit'in kurucusu.

bizim öğrenmeye çalıştığımız yıllarda kaynaklar kısıtlı, sahip kullandığımız bilgisayarlar genel olarak yetersizdi. takıldığımız yerlerde forumlarda soru sorar, günlerce birilerinin açtığımız konunun altına yaptığı yorumlar ile çözmeye çalışırdık. kötü bir eğitim setini indirebilmek için günlerce uğraşırdık, şimdi stackoverflow'da karşılaşacağınız her sorunun cevabı hazır, udemy'de youtube'da öğrenmek istediğiniz her şeyin kaynağı mevcut.

yaşlı bir kadına pişmanlığı sormuşlar. şu yanıtı vermiş: “100 yaşına kadar yaşayacağımı bilseydim, 40 yaşında kemana başlardım ve 60 yıldır çalıyor olurdum.”

"hacı ömer, (sabancı holding'in kurucusu) 450 kilometrelik yolu yaya olarak katederek adana'ya göç etti."

gayret ile ilgili sanırım bu iki alıntı yeterli olmuştur. öğrenmenin yaşı yoktur.

açılın, yazılım sektöründe geçen 20 yıldan sonra azıcık ahkam kesmeye hakkım olduğunu düşündüm

kesinlikle yapılmasını, en azından denenmesini şiddetle tavsiye ettiğim meslek denemesidir.

öncelikle şu ayrımı iyi yapmak lazım: varolan bir yazılımı mı ( mesela maya3d / coreldraw / altium / autocad vs gibi ) öğrenmek istiyorsunuz, yoksa yazılım geliştiricisi olmak mı?

eğer amacınız yazılım geliştiricisi olmaksa, öğrenmeyi planladığınız programlama dilini seçmeden önce, hangi sektörde çalışmak istediğinizi belirlemeniz gerekir.

web programcısı mı olmak istiyorsunuz? bulut bilişim? yapay zeka? mobil uygulama? gömülü sistemler?

bu alanların hepsinde farklı programlama dilleri kullanılır, c/c++/c#/javascript/java/python/php...vs gibi.

unutmayın ki programlama dilleri birer araçtır. nasıl ki çivi çakmak için makas kullanmıyorsak, mobil uygulama yazarken c#, gömülü sistem uygulamaları geliştirirken de java kullanmayız.

dillerin sentaks / semantikleri arasında benzerlikler olduğu gibi, büyük farklar da olabilir. bu nedenle hem fonksiyonel hem nesne tabanlı programlamayı destekleyen dillerle başlamakta fayda olabilir.

bu meslekte uluslararası seviyede başarılı olabilmek ve profesyonel seviyede okunaklı ve performanslı kod yazabilmek çok ciddi disiplin gerektirir. bu eforu vermeden uzun vadede bu mesleği başarıp başaramayacağınızı anlamak çok zordur. ama 2 yıl düzenli (günde 2 saat kod yazmak) bir çalışma size en azından başlangıç/orta seviye hakimiyet sağlayacaktır.

risk budur. 2 yıl kaybedersiniz en fazla.

gelelim başarılı olmanız durumundaki kazançlara.

(bir amerikan yazılım şirketinden usd olarak maaş alan ve aynı zamanda 4 firmaya danışmanlık yapan birisi olarak yazıyorum.)

son 15 yılda bütün üniversitelerden kamyonla yazılım mühendisi çıkmasının en önemli sonuçlarından birisi dramatik kalite düşüşüdür. tüm dünyanın dijitalleştiği bu ortamda, sahada patlamayan, kaliteli, performanslı, okunaklı, ve bakım yapılabilir kod yazan eleman ihtiyacı da gitgide artmaktadır.

80'ler 90'lar çocuklarına öğretilen ve güncel jenerasyonda eksikliğini fazlasıyla hissettiğimiz en önemli paradigma şudur: "eğer çok çalışırsan, doğru çalışırsan başarırsın ve kazanırsın."

günümüzde öğretilenler ise enes batur, bitcoin, influencer falan... çaba sarfetmeden kolay yoldan para kazanmak öğretiliyor her yerde. dolayısıyla yazılım geliştiriciliği değerli değil artık; iyi/kaliteli yazılım geliştiriciliği çok değerli.

20 yıldır bu işi yapıyorum ve şu ana kadar öğrenebildiklerimin, öğrenmem gerekenlerin %1'i olduğunu düşünüyorum. sanırım bu alan için ömrün sonuna kadar eğitim devam edecek. bu ülkeye döviz gelmesinin en sürdürülebilir yollarından birisi bu mesleğin dünya standartlarında yapılmasından geçiyor.

tüm cesur akranlarıma şimdiden başarılar.

imkansız değildir ama pratikte faydası türkiye için konuşursak hayli küçüktür

diyelim ki 33 yaşında bir avukatsınız dediniz ki lan geçerim içinden bu programlamanın deyip başladınız. oldu ya 4 yılda da kavradınız. sorun şu ki:

- 37 yaşındasınız, senior olamazsınız, junior için de yaşlısınız.
- türkiye'de farklı bir alanda işe girmek için yaşlısınız.
- çoğu işveren 37 yaşında adamı risklerinden ötürü almaz (yaşı ileridir, evli olabilir, çabuk yorulabilir, yaşı gereği kaprislidir, komplekslidir).
alması için tüm bu eksikliklere değecek bir adam olması lazımdır, 4 senelik bilgi bunun için azdır.

neticede tr için pratikte yok diyemem ama faydası azdır. hayallerinizi kırmak istemem, böyle bir profil olup başaran duymadım. belki vardır, itiraz etmiyorum ama duymadım.