70'li Yılların Saykodelik Türk Rock Müziğini Birebir İcra Eden Hollandalı Grup: Altın Gün

Türk saykodelik müziğinin yurt dışında bir süredir yoğun ilgi gördüğü bir gerçek. Hollandalı Jasper Verhulst'un, içinde iki Türk'ün de bulunduğu bir ekip kurmasıyla ortaya çıkan Altın Gün, bu ilginin en güzel örneklerinden birini oluşturuyor.
70'li Yılların Saykodelik Türk Rock Müziğini Birebir İcra Eden Hollandalı Grup: Altın Gün

Kim bunlar?

selda, barış manço, erkin koray gibi 70'ler türk saykodelik rock müziğinden ve türkülerin batı enstrümanlarıyla yorumlanmasından etkilenen hollandalı gençler, gaza gelip 2 türk bulup bir grup kurmuşlar. ismi altın gün. velhasıl kelam günümüzde avrupa'da festivalden festivale koşup, 70'ler türk müziğiyle ve bazı kendi aranjmanlarıyla milleti coşturan bir grup. başarılar diliyorum.

2 elemanı dışında geri kalan üyeleri jacco gardner'ın grubunda çalan hollandalılardan oluşan bir proje.

sound genel olarak yıkılıyor, ülkemiz alternatif diyarlarında "aşırı orijinal" olmaya kasıp da bu sound'un çeyreğini albüme yansıtamayan üzücü isimler varken bu arkadaşları duymak ilaç gibi geldi. ayrıca çoğu başarılı proje gibi bu da özünde "yabancı" bir proje ve artık bu durumun şaşırılmayacak bir şey olması da ayrı bir dram (projeye hayat veren grubun basçısı jasper verhulst).

bu yabancılar ne iş yaparsa yapsın işlerine aşırı saygılı ve çalışkan. bizim türkiye'deki lokal rock starlarımız gibi tembel ve müzikten çok poz vermelerle, afra tafralarla uğraşan tipler değil belli. e hal böyleyken doğal olarak sonuç da güzel oluyor. biz de burada müzeyyen senar tribinde rakı kadehi çevirip kendini rock star sanan ve ilginç olduğuna gönülden inananlarla, youtube'dan indirdiği 70'ler turkish psychedelic şarkılarının altına vengeance davul loop'ları döşeyip para kazananlarla (eline geçen ikinci el plağı satmadan önce "arşivcilik" güdüsüyle bilgisayara kaydedip youtube'a yükleyen sahaf abilerimizin emeğinin 10'da birini sarfetmemeleri ne acıdır) falan çürüyüp gidiyoruz işte...

grubun ismi komik bir tesadüfün mahsulüymüş

"basçı jasper verhulst bu projenin fikir babası. jacco’yla ortak bir arkadaşımız aracılığıyla facebook’ta jasper’in ilanını gördüm ve iletişime geçtik. erdinç’le de aynı şekilde yine facebook’tan buluştuk. projenin ismini bulan da jasper. google translate’e 'gold day' yazmış ve türkçeye çevirmiş. bana ilk 'bu isim olur mu?' diye sorduğunda ben, bizdeki 'altın günü' konseptini biliyor sandım, meğer bilmiyormuş. komik bir tesadüf oldu ve böylece altın gün isminde karar kıldık."

Grubun ses getiren KEXP performansı

KEXP-FM: Seattle, Washington’da, DJ'leri tarafından programlanan, alternatif ve bağımsız müziklerde uzmanlaşmış bir radyo istasyonu.


yetmişli yılların türkçe rock şarkılarını o yıllardan sonra hiç kimse bu kadar güzel icra etmemişti

buna şarkıların kendi sahipleri de dahil. grup, şarkıların orijinal tarzlarına ve ses örgüsüne hiç dokunmamış, üzerine de kendi nüanslarını katmış. bu hiç dokunmama işi kolay bir şey değil. öncelikle bahsettiğimiz müzik 70'lerin müziği; günümüzden çok daha iyi bir dinleyici kitlesine hitap eden bir müzik. bu şarkıları bir aranjöre verirseniz “şu ana kadar gördüğümüz diğer örneklerde olduğu gibi” ister istemez batıracaktır. çünkü davulun alt derilerini çıkartıp davulun sesini kuru hale getirmek aklına gelmeyecektir, gelse bile günümüzün dolgun sesleri varken bunun gerekliliğini anlamayacaktır. getirteceği gitarist çok iyi caz çalacaktır hatta çok iyi rock da çalacaktır ama bu şarkıların dokusunu oluşturan tonları harmanlamak başka bir şey. basları o dönem de olduğu gibi çalmak için ya o dönemde yaşamak ya da o dönem müziklerini hatim etmek gerek; synthesizer ve vokal olaylarına girmiyorum bile. aranjörler dışında müzik grupları da bu 70’ ler işini şu ana kadar pek beceremedi veya becermeye tenezzül etmedi veya becerecek kadar sevmedi veya ben rastlamadım. bu grup, bu işi tüm ruhu, tüm enerjisi, tüm ayrıntılarıyla süper yapıyor. umarım devam ederler, o dönemden hakkı ile çalınması, günümüze getirilmesi gereken milyon tane şarkı var. ek olarak kexp işi çok güzel olmuş, npr/tiny desk konseri de çok iyi olur, grubu farklı ortamlara da taşır diye düşünüyorum.

Grup 2018'de "On", 2019'da ise "Gece" isimli iki adet uzunçalar ve çeşitli single'lar yayınladı şimdiye kadar

"On" 

Dünya Standardı Bir Kalitede Müzik Yapan Az Bilinir Türk Grupları