AB, Türk Vatandaşlarına Kasıtlı Olarak mı Schengen Vizesi Vermiyor?

Sosyal medyada Schengen vizesi almanın son dönemde zorlaştığından yakınanları görmüşsünüzdür. Bu konuya dair Alman haber organlarından elde edilen verileri objektif şekilde yorumlayan bir yazıyı paylaşıyoruz.
AB, Türk Vatandaşlarına Kasıtlı Olarak mı Schengen Vizesi Vermiyor?
iStock

şimdi sosyal medyada çokça dile getirilen, schengen vizelerine red verme oranı ve işleme alınan başvuru sayıları ile ilgili alman kaynaklardan elde edilen veriler üzerine bir şeyler yazmak istedim. aşağıdaki haber kaynağındaki yer alan ifadeye göre sözüm ona avrupa birliği'nin vizeleri reddetmesinin ardında herhangi bir politik ajanda bulunmuyor. buna tabii inanıp inanmamak size kalmış.

"der eu-botschafter in ankara, der deutsche diplomat nikolas meyer-landrut, betonte, es gebe keine politischen gründe für visumsentscheidungen. ihm zufolge wurden 2021 im eu-durchschnitt 16 prozent der türkischen anträge zurückgewiesen, nur wenig mehr als der weltweite schnitt von 13 bis 14 prozent. viele anträge aus der türkei enthielten unvollständige oder falsche angaben, so meyer-landrut."

"ab'nin ankara büyükelçisi alman diplomat nikolas meyer-landrut, vize kararlarının siyasi bir gerekçesi olmadığını vurguladı. ona göre, 2021'de türkiye'deki başvuruların yüzde 16'sı olan ab ortalaması, yüzde 13 ila 14'lük küresel ortalamanın biraz üzerinde reddedildi. meyer-landrut'a göre türkiye'den yapılan birçok başvuru eksik veya yanlış bilgi içeriyordu."

türk pasarportları için schengen vizesi red oranı 2021'de tüm schengen ülkeleri ortalamasında %16 olarak gerçeklemiş. (vize almak isteyen diğer ülke vatandaşlarının red yeme ortalaması %13-%14). tabii bu %16'nın içerisinde 18-30 yaş aralığında öğrenci/yeni mezun/tecrübesiz çalışan/işsiz gençlerin yer alma ihtimali haliyle çok daha yüksek. kaynak

evet sosyal medyada yazanların dediği gibi "herkesin başvurusu reddediliyor.", "boşuna kasmayın." diye düşünmenize gerek yok. vize çıkma oranı %84, aslına bakarsanız oldukça yüksek gözüküyor. şimdi buna dayanarak "ee iyi işte. çok da karamsar bir tablo yok" da diyebilirsiniz ancak durumun vehameti esas geçmişle kıyaslandığında ortaya çıkıyor.
avrupa zaten medeni ülkelerin çoğundan vize istemiyor. aşağıdaki görselde yeşil olan ülkelerden turist vizesi istenmiyor. geri kalanlar afrika, hindistan, rusya, çin gibi ülkeler olduğu düşünülürse, bu ortalamanın gerisinde kalarak dünyadaki konumumuzu tahmin edebilirsiniz.

aşağıdaki görülebileceği üzere 2014'ten bugüne, gerek ekonomik, gerek her ne kadar olmadığını iddia etseler de politik sebepler nedeniyle hem işleme alınan başvuru adedinde ciddi bir düşüş olmuş hem de red oranı neredeyse 4 katına çıkmış. vize alan insan sayısı 185 binden 98 bine, yani yarı yarıya düşmüş. yani bir 90 bin kişi ya vize alamayacağı ya da zaten turist olarak yurt dışına gitmeye yetecek imkanı olmadığı için vizeye başvurmamış bile.


2021 yılı hadi diyelim covid 19, aşı karantina vs. hikayeleri dolayısıyla gözardı edilebilir. hem başvuran azdı hem de ülkeler daha isteksizdi ancak 2022'de bu durumun artarak devam edişi, başvuru adedinin yarı yarıya azalmasına rağmen randevu ve bekleme sürelerinin artışı bizlere net bir mesaj veriyor.

kaynak: deutsche welle