ABD Nüfus Sayımındaki Zorluklar Nedeniyle Ortaya Çıkan İcat: Hollerith Makinesi

Herman Hollerith isimli Amerikalı mucit, 18. yüzyılın sonlarına doğru, günümüz teknolojilerine ön ayak olan bir cihaz icat etti: Hollerith Makinesi (Tabulating Machine).
ABD Nüfus Sayımındaki Zorluklar Nedeniyle Ortaya Çıkan İcat: Hollerith Makinesi

amerikan nüfusu 19'uncu yüzyılın sonlarında her 10 senede yüzde 30 artmaktaydı ve 1870'te nüfus sayımında araştırılan madde sayısı 5 iken 1880'de 200'e yükselmişti. 1880 sayımındaki bilgilerin bir tabloya dökülmesi 8 yıl sürmüş ve 1890 sayımından önce ancak tamamlanabilmişti. o dönem yaşamış olan yazarlardan birinin de belirttiği gibi, "kağıt yığınlarının arasına gömülmüş olan çalışanların kör olmaması ve delirmemesi" bir mucizeydi.


tüm bu iş, kendi ağırlığı altında ezilme tehlikesiyle karşı karşıyaydı. bir şeyler yapılmak zorundaydı. herman hollerith isimli bir mucit, o dönemki tren biletlerinin delinmesi işleminden esinlenerek bilgi depolamak için delikli manila kağıtlarından oluşan bir sistem ve bunları sayıp ayıracak hollerith makinesi isimli bir makine geliştirdi. hollerith 'e 1889 senesinde makinesinin patenti verildi ve hükümet 1890 nüfus sayımı için bu makineyi kullandı. kimse daha önce bunun gibi bir şey görmemişti. şaşkına dönen bir gözlemci şu satırları kaleme almıştı: "cihaz, tanrı'nın değirmeni gibi hatasız ama onu çok geride bırakacak kadar hızlı çalışıyor. (bir alman atasözü der ki: tanrı'nın değirmeni yavaş çalışır ama kusursuz öğütür.) 


fakat başka bir gözlemci, cihazın sınırlı bir kullanım alanı olacağı şeklinde bir mantık yürütmüştü: "bu cihazı devlet kurumlarından başka hiç kimse kullanmayacağı için bu cihazın  mucidi muhtemelen hiçbir zaman zengin olamayacaktır." hollerith'in bir kenara sakladığı bu tahmin tamamen doğru çıkmayacaktı.


hollerith'in şirketi 1911 senesinde computing-tabulating- recording company (hesaplama-çizelgeleme-kayıt tutma şirketi) olmak üzere diğer şirketlerle birleşti . birkaç sene sonra ise  ismini ibm (international business machines) olacak şekilde  değiştirdi. ibm'in piyasa değeri şu an yaklaşık 140 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.