Alışkanlıkları Değiştirebilmek veya Yeni Alışkanlıklar Edinebilmek İçin Çok Geçerli İki Yöntem

Hayatınıza adeta "çöken" bazı alışkanlıklardan kurtulmak ya da yepyeni alışkanlıklar edinmek sandığınızdan daha kolay olabilir. Sözlük yazarı "iwillshowyouwhatitmeans"ten geliyor.
Alışkanlıkları Değiştirebilmek veya Yeni Alışkanlıklar Edinebilmek İçin Çok Geçerli İki Yöntem
Yes Man

üzerinde artık düşünmeden sürekli olarak tekrarlama ile benliğimize işlemiş düşünüş veya davranış tarzıdır alışkanlık.

buluşmaya geç kalma alışkanlığı, erken uyanma alışkanlığı, kendimiz hakkında olumsuz düşünme alışkanlığı, spor yapma alışkanlığı, beslenme alışkanlığı, kitap okuma alışkanlığı, boş zamanımızda tv seyretme alışkanlığı, işleri erteleme, yumurta kapıya dayanmadan bir işi halledememe alışkanlığı, her sabah banyo yapma alışkanlığı diye saymaya başlayınca bitmeyecek denli çok sayıda alışkanlık hayatımızın içerisinde.

bu alışkanlıklar da gerek yetiştiriliş tarzımızla, ailemizle, eğitimizle, arkadaşlarımızdan hatta televizyondan, okuduğunuz kitaplardan, şurdan buradan etkilenerek benimsediğiniz ve artık da düşünmeden, otomatik olarak yaptığınız yaşam tarzlarınız haline dönüşmüşlerdir.


hayatımızdaki çoğu şeyi alışkanlıklarımızla götürürüz. bu nedenle alışkanlıklarımız üzerinde hakimiyet kurmak, onları bilmek, analiz etmek ve elbette bize iyi gelmeyen alışkanlıklarımızı değiştirebilmek, bize hayatımız üzerinde muazzam bir güç getirecektir.

alışkanlıkları değiştirmek ya da yeni alışkanlıklar kazanmak mümkün (zaten istediğimiz halde değiştiremediğimiz alışkanlıklara bağımlılık deniyor).

bunun için iki önemli kural öneriliyor


1. yeni alışkanlık davranışınızı kafanıza estiğinde yapmak yerine, belli gün veya tarihlerde yapmak üzere bir takvim oluşturmanız ve dolayısıyla bir düzen içerisinde yapıyor olmanız

ayrıca bu yöntemde olabildiğince gerçekçi yaklaşmak, örneğin hiç spor yapmayan birisiysenin "her gün sabah 6'da kalkıp koşu yapıcam" demek gibi, irade sınırlarını ciddi anlamda zorlayacak bir hedef yerine, başlangıçta çok daha az zorlayacak bir hedef ile başlamanın önemi var. "haftada üç gün yarım saat yürüyeceğim" gibi. ayrıca, 21 gün boyunca yeni bir alışkanlığı hayatımızda uygularsak, bu süre sonunda bu davranışın veya düşünüş biçiminin bilinçaltımızca kabullenildiği ve artık bunun üzerine düşünmek zorunda kalmadan uygulayacağımız söyleniyor. bunun için (bkz: 21 gün)

2. alışkanlıklarımızı birilerinin kontrolünü sağlamak

bu da bir çeşit sosyal baskı, dışsal motivasyon sağlaması açısından önemli. bunun için de sevdiklerinize yeni alışkanlığınız konusunda bilgi verebilir, ya da sosyal medyada elaleme duyurabilir, ya da sizin düzenli olarak o hareketi tekrar etmenizi sağlayacak bir kursa yazılabilirsiniz. bu şekilde başkalarına karşı mahçup duruma düşmemek, "n'oldu senin büyük tantanayla başladığın dukan diyeti" tarzı bıyık altından gülümsemeler ile karşılaşmamak için gaza gelebilirsiniz.

bir de şöyle bir söz var

"we are what we repeatedly do. therefore, excellence iş not an act. it iş a habit."

(biz tekrar tekrar ne yapıyorsak oyuz. bu nedenle mükemmellik bir davranış değil bir alışkanlıktır.)