Alman Otomobil Firmaları Rekabette Neden Eskisi Kadar Önde Değil?
alman otomobil şirketlerinin yaşadığı rekabet kaybı ve açıkladığı kazançta düşüşlerinin etkisi kendisini hissetirmeye başladı. malumunuz almanya otomobil üretiminde ve ihracatında özellikle premium araçlarda (bkz: volkswagen), (bkz: audi) ve (bkz: mercedes-benz) dünya liderleri arasında. lakin rusya-ukrayna savaşı sonrası aldığı cephe ile enerji fiyatlarının artışı ve uzun süre yüksek seviyerlerde kalıyor oluşu endüstri ülkesi olan almanya'yı özellikle otomobil sektöründe derinden etkiledi.
volkswagen geçtiğimiz haftalarda 4.çeyrek için vergi sonrası kazancının %64 gerilediğini açıkladı ki bu devasa bir rakamdır. bunun ardından kimi fabrikaların kapanması, ve işçilerin işten çıkarılması tartışmaları başladı. şunu bilmekte fayda var ki vw almanya'nın en iyi iş veren firmaları arasında görülmekteydi ve sektöre göre çaışanlarına ödediği maaşlar çok daha yüksek kalıyor. vw'nin girdiği bu kriz haliyle cluster etkisi ile tüm parça üreticisi ve arzcılarını da ekonomik bir tehlikeye sokuyor. işten çıkarmalar demek dolaylı olarak alman pazarında otomobile olan talebin azalması ve almanların dediği teufelskreis durumunu tetikleyecek bir durum. bu yüzden işten çıkarmalar yerine kurzarbeit denen almanya'nın 2008 krizinden de diğer ülkelerden farklı olarak izlediği stratejisi kısa süreli çalışma sistemine geçilmesi söz konusu. bunun yanında yine mağduriyetleri önlemek için emeklilik yaşı gelenlerin emekli edilmesi ve yerinin doldurulmaması gibi tedbirler konuşuluyor. bunlarla birlikte vw 2026 yılına yadar 5 milyar euro radar birikim yaparak bu krizden çıkmayı planlıyor.
peki alman otomobil markalarının bu duruma gelmesine sebep olan etkenler neler ve gelecek nasıl gözüküyor?
zannediyorum burada birçok etken var ama en önemlileri alman otomobil markalarının elektirikli araçlara geç kalmışlığı, yüksek enerji fiyatları ve inovasyonda yeterli adımların atılmaması. vw'nin şuan en çok kaybı yaşadığı market çin marketi. bunun sebebi de vw gibi alman markaların elektrikli araçlara geçişi yine geliri yüksek kesim için planlaması ve orta yada düşük gelirliye ulaşamaması. vw ortalama bir elektrikli aracı 60 bin euro'ya satışa çıkarmışken çin gerekli inovasyonun zamanında yapılması, devletin alt yapı konusunda ortamı hazırlaması, sübvansiyonlar ve smart teknolojinin araçları kolay entegre edilmesi ile rekabette vw ve tesla gibi markaları çin marketinde (bkz: byd) gibi firmaların sunduğu 25-30 bin euroluk araçlar ile geride bıraktı ki bunun değişmesi pek olası gözükmüyor. ilerleyen zamanlarda büyük olasılıkla türkiye caddelerinde de çin markalı elektirikli araçların artışı eğer elektrikli araç için olan altyapılar devlet tarafından atılırsa gerçekleşecektir.
statükodaki bu değişiklik aslında gerçekten o kadar ilginç ki bir tarafta elit alman otomobilleri, diğer yanda spor görünüşlü yahut suv dans eden çin elektrikli akıllı araçları. tabii burada çinli tüketicinin tercih ve yönelimlerini anlayıp uyum sağlamak önemli. şayet yakın zamanda alman otomobil üreticileri yerinde dönen, dans eden elektrikli araçlar üretemezse çin marketinde işleri zor gibi gözüküyor...