Almanya'ya Göçmenin Yeni Göç Yasası Sayesinde Kolaylaşan Yöntemleri

Almanya'ya turist vizesiyle gidip iş bulanlar oturum izni alabiliyor mu? Bu ve Almanya'ya göçme konusuna dair başka pek çok şeyi açıklayan bir yazı.
Almanya'ya Göçmenin Yeni Göç Yasası Sayesinde Kolaylaşan Yöntemleri
iStock

almanya... şimdi sizler için nasıl göç edilir ve suanki göç durumu hakkında altın bilgiler içeren bir yazı yazacağım. birçok insanın instagram'da "x ülkesi müjdeyi patlattı, anasının *mı kadar eleman alacak", "x ülkeye taşınana 70 bin euro verecek" gibi saçma şeyler görmekten bunaldığını biliyorum. bu yüzden en azından almanya için bu yazıyı yazmaya karar verdim.

çok kısa kendimden bahsetmem lazım ki edindiğim görüşlerin ve bilgilerin kaynağını daha iyi anlayabilesiniz.

hayatımın son 6 yılının 4 senesini avusturya'da, 2 senesini amerika'da geçirdim ve şu anda almanya'ya göç eden biriyim. bunları yaparken sahip olduğum tek vasıf lise mezunu olmamdı. yani kısacası bir ülkeye taşınmak, göç etmek için şu an herkesin sandığının aksine üniversite mezunu olmak gerekmiyor. tabii olursa büyük bir artı bu. şimdi de hem ana mesleğimi yapıyorum hem de bir vize danışmanlık firması kuruyorum, bu yüzden yaklaşık 2 aydır her gün saatlerce almanca ve ingilizce araştırmalar yapıyorum.

almanya'ya gitme yollarını biraz aşağıda bulacaksınız.

almanya'da güncel göç yasası değişikliği nedir ve neler oluyor?

- almanya'da fırsat kartı (chancenkarte) adıyla çıkan yeni vize türü ve bu vizeyi içeren yasa tasarısıyla birlik, almanya tarihinin belki en önemli göç yasasını çıkardı. bunu aşağıda açıklayacağım fakat önce bunu neden yaptı, ona bakalım. herkesin söylediği bir şey var: "almanya'da açık işçi pozisyonu 2 milyon, almanya bu işçileri almazsa batacak." bu tabii koca bir yalan ve saçmalık. almanya'da resmi işçi bulma kurumunda aktif eleman aranan pozisyon sayısı mayıs 2023'te 230 bindi. özel siteler ve resmi internet sitelerindeki iş ilanlarını alırsak bu sayı 800 bin civarı oluyor. almanya bu kadar işçi almazsa batar mı, tabii ki hayır. alman ekonomisinin açık iş pozisyonlarına bağlı olduğunu düşünmek büyük saflık olur. fakat üretim ve ekonomi için bu pozisyonların doldurulması çok fayda sağlayacaktır.

- almanya chancenkarte yasasıyla vize prosedürlerinde biraz amerikanlaştı diyebiliriz. bu ne demek? amerika'da olan ve birçok ülkenin imkan sağlamadığı change of status yani statü değişikliği imkanı vardır. diyelim turist olarak gittiniz, bir okula kayıt oldunuz, statünüzü öğrenci olarak değiştirebilirsiniz. almanya da bunu yapmaya hazırlanıyor. fakat bu internette gördüğünüz gibi "turist vizesiyle gidip iş bulanlar kalabilecek" gibi bir şey değil. yasa onaylanınca turist vizesi ile gidip iş bulursanız oturum iznine oradan başvurabileceksiniz, bu doğru, ama hangi iş ve kimler bunu yapabilecek? ben berlin'de gezerken kebapçıda ilan gördüm-iş buldum-oturum alıyorum yasası değil bu. eğer nitelikli iş gücüne uygunsanız denklik, üniversite mezunu, meslek lisesi mezunu, belli seviye almanca v.b. gibi yetenekleriniz varsa, orada hangi statü ile olursanız olun oturum iznine başvurmanız mümkün olacaktır. bu yeteneklere sahip olanlar zaten türkiye'den de oturum iznine başvurup alabiliyorlar. yani tek fark almanya'da olduğunuz için türkiye'ye dönmenize gerek kalmadan oradaki ausländerbehorde (göçmenlik bürosu) ile bu işi halledebileceksiniz.

- bu yasaların tümünü hazırlayanlar sanılanların aksine solcular değil çoğunlukla sağcılardır. koalisyon hükümetinde birlikte çalışıp bu yasayı getirdiler meclise. mecliste biraz şov yapmaya çalıştılar tabii, bazı sağcılar bunu reddetmeliyiz tarzında konuşmalar yaptı fakat sonuç olarak sağcıların desteği ile yasa onaylandı.

yeni yasalar ile almanya'ya nasıl göç edebiliyoruz?

1. fırsat kartı

- fırsat kartı (chancen karte) nedir? fırsat kartı aslında bir oturum izni değil iş arama vizesidir. fakat çok güzel imkanlar sağlamaktadır. bu vizeyi almak için aşağıdaki şartlardan 6 puan almanız gerekmektedir.

- meslek lisesi, on lisans, üni veya milli eğitim onaylı mesleki sertifikanız varsa (4 puan)

- b2 almanca (3 puan)

- b1 almanca (2 puan)

- c1 ingilizce (1 puan)

- son 7 senede 5 sene iş tecrübesi (3 puan)

- son 5 senede 2 sene iş tecrübesi (2puan)

- 35 yaş altı 2 puan

- 35-40 yaş arası (1 puan)

- son 5 sene içerisinde en az 6 ay almanya'da kaldıysanız (1 puan)

- eşiniz de başvuruyor ve en az 6 puan alıyorsa (1 puan)

şimdi dürüst olalım arkadaşlar, günümüz dünyasında bu puanlardan 6 puan alamıyorsanız inanın almanya'ya gitmemeniz sizin ve almanya için daha hayırlıdır.

fırsat kartının artıları:

- 1 senelik verilir ve bir sene içerisinde haftada 20 saat çalışma izniniz olur.

- 1 sene içerisinde tam zamanlı bir iş bulursanız fırsat kartını oturum iznine çevirebilirsiniz.

- 1 defalık sizi tam zamanlı deneme süresine alabilir bir firma. (yani 3 aylık tam zamanlı çalışabilirsiniz.)

- hesabınızda bloke para olmasına gerek yoktur.

- denklik sahibi olmasanız da türkiye'den aldığınız diplomaları almancaya çevirtip apostil yaptırırsanız diplomalarınız "vize almak" için geçerli olacaktır.

- 1 sene boyunca avrupa ülkelerine gidebileceksiniz ve o ülkelerden de başvuru yapabileceksiniz.

- fırsat kartı başvuru sonuçlanma süresi yasa taslağında 21 gün olarak yazılı fakat bu değişebilir. açıkçası bana çok kısa bir süre gibi geldi.

fırsat kartının eksileri:

- 1 kerelik verilir ve uzatılmaz. yani tek kurşununuz var. 1 sene içinde iş buldun buldun yoksa türkiye cennet diyip döneceksiniz.

- fırsat kartı ile gittiğiniz eyalete bağlı olarak sorun yaşayabilirsiniz çünkü federal konsey eyaletlerdeki göçmenlik bürosuna dilediği zaman fırsat kartı vermeyi durdurma yetkisi verdi.

- ilk yasa tasarısına göre türkiye'den 35.000 başvuru alacaklarını hesaplamışlar. giderleri ve bütçeleri ona göre.

- puanları toplasanız da %15 ret şartı var bu vizenin. yani bu demek oluyor ki 6 puanı toplamak yetmez. başvuraların arasında da bir yarış olacak. yani aşçılık sertifikası ile başvuran yerine meslek lisesi daha önde olacak gibi düşünebilirsiniz.

2. dil okulu

yeni yasayla birlikte almanya'da dil okuluna gidenlere, daha doğrusu sadece "almanca" dil kursu alanlara haftalık 20 saat çalışma izni veriliyor ve en önemlisi en az 6 aylık kursa gidip başarılı bir şekilde bitirirseniz sonrasında almanya'da kalma imkanınız oluyor. daha doğrusu fırsat kartı alıp 1 sene oturum uzatabilir, o sürede tam zamanlı iş bulursanız oturum izni alabilirsiniz.

diyelim fırsat kartına puanın yetmiyor, dil okulu ile almanya'ya git 6 ay eğitim al. bu sürede b1 almanca yaparsan ve 6 ay kalmandan dolayı 3 puan alıyorsun zaten. diğer kalan 3 puanı da yaş vs gibi seçeneklerle doldurabilirsiniz.

yeni yasa ile dil kursu okuyanlar okurken tam zamanlı bir iş bulursa oturuma direkt başvurma hakkına da sahipler. yani türkiye`ye dönüp tekrar vize alma derdiniz yok.

dil kursunun artıları:

- haftalık 20 saat çalışma izni (20 saat olmasına takılmayın, bir yerde legal olarak 20 saat sigortalı olup 40 saat çalışıp kalanını elden alanlar var, ben önermiyorum tabii ;))

- oturum iznine çevirtme

- öğrenci olduğunuz için neredeyse her şey indirimli

dil kursunun eksileri

- kalacağınız ay başına 1027 euro bloke hesapta paranız olmalı. yani diyelim 6 aylık bir kursa gideceksiniz en az bloke hesapta 6200 euro gibi bir paranız olmalı.

- vize başvurusu 2-3 ay içerisinde sonuçlanıyor. bu bence çok uzun bir süreç.

- daha önce en az 1 kur almanca eğitimi almış olmak. bu bence saçmalığın daniskası. bunu kaldıracaklarına inanıyorum.

3. çıraklık eğitimi

yasınız gençse ve bir meslek sahibi olmak istiyorsanız çıraklık eğitimi almak için ayda 800- 1200 euro kazanıp aynı zamanda okuyabileceğiniz ausbildung yani çıraklık okullarına gidebileceksiniz. hatta bu okulu bulmadan gidebileceksiniz. (genç yaş dediğim 30 yaşına kadar)

şimdilik bu kadar.