Alperen Şengün'e Baby Jokic Denmesinde Ne Derece Doğruluk Payı Var?

Milli yıldızımız Alperen'in bu seneki çıkışı hepimizi gururlandırıyor. Peki hep kıyaslandığı Nikola Jokic ile arasında nasıl bir fark var? Ya da fark var mı? Oyun stili üzerinden bakalım biraz.
Alperen Şengün'e Baby Jokic Denmesinde Ne Derece Doğruluk Payı Var?
Fotoğraf: Twitter @HoustonRockets

alperen bu sene vites arttırdı, takımın asıl yıldızı oldu, herkes onu konuşuyor ama hala olmayan şeyler var ve bunda alperen'in çok suçu yok. aslında 21 yaşında bir oyuncu için zaaflarının üstünden çok iyi geliyor. bazen onu değerlendirirken 25-30 yaş aralığında bir oyunu gibi değerlendiriyoruz. bunu doncic'de yaşamıştı ilk senelerinde.

gelelim alperen'in yaşadığı sıkıntılara

bu sene oyun alperen'in üzerine kurulu olmasına rağmen ve alperen için doğru olan oyun sistemi mi uygulanıyor diye bir soru sorsak ben buna hayır derim. mesela sürekli baby jokic deniyor ama asist rakamı 21 yaşında bir pivot için yüksek olsa da aslında geçen 2 seneye göre çok daha az oyun kuruyor. pick'n roll üzerinden verdiği toplarda daha çok asisti sağlıyor ki burada ilk aksiyonu ve oyun kurmayı gerçekleştiren genelde vanvleet. kısacası alperen'in oyun görüşünü neredeyse hiç kullanmayan bir sistem var şu anda. burada jokic gibi oynaması için olması gereken aslında pick'n rollde devrilen oyuncun alperen değil vanvleet ya da jalen green olması. işte o zaman alperen'in gerçek potansiyeline ulaşacağını düşünüyorum.

jokic'in ilk yıllarını hatırlamak gerekir

öyle bir oyuncu ki nasıl oynatman gerektiği konusunda malone'un hiçbir fikri yoktu. takımda nurkic'de olunca kimi nasıl oynatacağını çözememiş hatta yanılmıyorsam ikinci senesinde nurkic'i ilk 5'e koyup jokic'e hiç süre vermemişti. bu olay yaklaşık 5-10 maçlık bir sürece tekabül ediyor. sonra tekrar alıllanıp jokic'e döndü ama yine de onu verimli kullanmadı. onu gerçekten verimli kullandığı asıl yapı artık pick'n roll'de harris ya da murray'ye perde yaptığı değil perdeyi kısaların yaptığı ve oyunu kuranın, oyun görüşünü ortaya kıyanın, oyunu kontrol edenin jokic olduğu sistemdi.

bu sene udoka takımı çok ileriye götürmüş, defansı toparlamış ve alperen'in gelişimine katkı sağlamış gibi görünebilir ancak bence burada kendisine fazla pay biçildiğini söylemek gerek.

öncelikle silas o kadar kötü bir koç ki, bu sene pistons'ın halinden de anlayabiliyoruz. yani silas değil de ortalama bir koç olsaydı zaten daha iyi olurlardı. diğer konu ise kadro yapısı. başta kpj denen manyağın gitmesi. kim gelirse gelsin, nasıl bir yapı olursa olsun kpj yapısındaki oyuncuların 30 dk süre alması demek, o takımda hücumda organizasyon, oyun aklı vs olmaması demek. bir kere bu oyuncudan kurtulup, oyun aklı olarak çok iyi, soğukkanlı ve takımı toparlayacak bir vanvleet ve buna ek olarak takımın kanatlı fizik ihtiyacını karşılayacak ve bu takımı ateşleyecek, enerji katacak brooks gibi bir adam getirdiler. doğal olarak bu takımın bu yetenek havuzuyla batıda playin yarışında olması kadar normal bir şey yok.

e güzel abicim peki bu kadro daha iyi yerle gelebilir mi?

jalen green ile 2-3 adım ileriye gitmez ama 1 adım ileriye gider, 1 buçuk adım ileriye gider. peki niye gitmiyor? çünkü hala kontrol gerçekten olması gereken adamda değil. vanvleet oyun aklı olarak iyi birisi ama alperen kadar değil. ayrıca uzun boylu oyuncu iyi bir oyun aklına ve iyi bir pas yeteneğine sahipse yukardan görmenin avantajıyla oyunu daha rahat okuyup daha rahat pas atabiliyor. ayrıca alperen'de sadece oyun aklı yok, gerçekten oyunun kontrolünü ona verdiğinde jokic'e benzer şekilde domine edebiliyor, kumandan olabiliyor ve tüm takımı yukarı çekebiliyor. bu oyun sistemiyle ne mi oluyor? alperen 30 sayı atıyor ama takımı yukarı çekecek hiçbir şey yapamıyor ve takım yerinde saymaya devam ediyor. jalen green'den pek ümidim yok ama ona bile iyi gelecek bir şey varsa alperen'in komutayı ele almasıdır.

bu sene bu oyun sisteminin değişeceğini hiç sanmıyorum çünkü geçen seneyle kıyaslayınca kendilerini gelişmiş ve doğal olarak doğru yolda zannediyorlar. ancak bunun sürmeyeceğini, sürmemesini gerektiğini 2-3 sene sonra anlamazlar.

artık kendisine baby jokic denmemeli

o artık kendine ait bir tarz ortaya koyacağına dair güçlü mesajlar veren, gösterdiği gelişim ile mutlu eden, gün gün ilerleyen ve gelişen bir pivot. yolu açık olsun.

Bir video ile bitirelim

kendisinin yetenekleri ve oyun iqsu ile ilgili coach andrew youtube kanalında çok güzel bir analiz yayınlanmış. aşağıdan izleyebilirsiniz. analizde alperen'in neden baby jokic olmadığı veya olmayacağı, çok daha fazlasını vaad ettiği örneklerle anlatılıyor.