TARİH 9 Temmuz 2024
10,2b OKUNMA     154 PAYLAŞIM

1896'da Rusya'da 1400 Kişinin Can Verdiği Vahim Olay: Khodynka İzdihamı

Khodynka izdihamı, Moskova'da çeşitli kutlamaların yapıldığı geniş Khodynka tarlasında 1896 yılında yaşanan vahim bir olay.

rusya'nın son çarı ii. nikolay'ın taç giyme töreninde de şehirdeki herkes bu kutlamalara katılmak ve dağıtılacak olan hediyeleri almak için erkenden khodynka tarlası'nda toplanmış.

400 bin kişiye çar ve çariçenin isminin baş harfini taşıyan bir metal kupa, 400 gr ekmek, 200 gr sosis, zencefilli kurabiye, içinde şekerlemeler, kuru meyve ve yemişler olan bir kese içeren bir hediye seti dağıtılması için hazırlık yapılmış.

hediyeleri alabilmek ve kutlamaların tadını çıkarabilmek için vakit ilerledikçe kalabalık daha da yoğunlaşmış ve tarlada adım atacak yer kalmamış.

ancak, khodynka tarlası'nın zemini bu kadar büyük bir kalabalığı taşıyacak düzende olmadığından, tarlada bir çok yerde çukurlar ve düzensizlikler varmış.

ortaya atılan bazı dedikodular yüzünden (metal kupaların bazılarında altın olduğu, herkese yetecek kadar bira bulunmadığı) kalabalık bir anda hareket etmeye başlayınca ve herkes aynı anda hediyelere ulaşmak için ileri atılınca izdiham başlamış ve oluşan korku ve panikle birlikte yüzlerce insan yardım çığlıkları arasında birçok kişi ezilerek ya da boğularak hayatını kaybetmiş. bu trajedide yaklaşık 1,400 kişi o sabah can vermiş ve binlerce kişi ise yaralanmış.


olayın ardından tüm şehirde büyük bir yas ve öfke varken adına yapılan kutlamaya ortalık temizlendikten sonra gelen ve halkını selamlayan çar ii. nikolay ve çariçe yaşananları duyunca çok üzülmüş.

aynı günün akşamında tekrardan müttefik olmanın gazıyla fransız büyükelçiliği aylarca hazırlık yapılan inanılmaz gösterişli bir parti organize etmiş.

çar ve çariçe bu kadar ölüm ve acı varken bu partiye katılmak istememiş ama çar'ın amcaları, danışmanları ve bakanları "sultanım adamlar o kadar hazırlık yapmış, masraf etmiş, en azından bir uğramazsanız çok ayıp olur, zaten yeni barıştık aramız bozulur" diye ısrar ederek zorla onları partiye getirtmiş.

tecrübesiz çar da ısrarlara dayanamayıp kısa süreliğine bir görünüp çıkmış olsa da, sonraki günlerde sürekli hastane ziyaretleri yapmasına, olayın kurbanlarına maddi manevi dünya kadar yardımlar göndermesine rağmen, bu konu kulaktan kulağa büyütülerek "biz burada ölürken bunlar parti yapmış" diye anti propoganda malzemesine dönüşmüş ve çarın halkına olan duyarsızlığını ortaya koyan ve monarşiye olan güvenin ciddi sarsılmasına sebep olan ve sonraki yıllarda oluşan toplumsal huzursuzluğun simgelerinden biri haline gelmiş ve devrim tarihinin mihenk taşı olaylarından biri olarak tarihte yerini almış.

kıssadan hisse: parti yaparken yeteri kadar bira aldığınızdan emin olmazsanız saltanatınız yıkılabilir.