HAYVANLAR 26 Aralık 2019
46,4b OKUNMA     671 PAYLAŞIM

1930'larda Nesli Tükenen Avustralya'ya Özgü Bir Etçil Keseli: Tasmanya Kaplanı

Bilimsel adı Thylacinus cynocephalus olan ve soyu 1930'larda tükenen Tasmanya kaplanı, soyu tükenen hayvanlar arasında en ünlülerden biri.

latince ismi thylacinus cynocephalus olan ve 1930'lardan sonra canlı ya da ölü olarak rastlanmayan tasmanya kaplanı, kurt görünümünde olsa da kanguru ve keseli sıçangillerle akraba, soyu tükenmiş kabul edilen bir avustralya memelisidir. 

kuyruğu da dahil olmak üzere uzunluğu 150 santimdir. kahverengi sarı postunda, kaplanlara benzer şekilde sırtından aşağı koyu kuşaklar uzanır. 


soylarının tükenme nedeni insan kaynaklıdır. kümes hayvanlarını ve koyunları öldürdükleri gerekçesiyle ödül karşılığı vurulmuş ya da tuzaklar kurularak kırıma uğratılmıştır. 

avustralya topraklarına insanlar tarafından getirilen dingoların rekabetine dayanamamaları da etken sayılabilir.

nesli tükenmiş olarak kabul edilse bile, ada yerlileri tarafından seslerinin duyulduğu bildirilmiştir, bazı araştırmacılar adanın bazı yerlerinde dışkılarını bulmuşlardır. canlısını buluna kadar nesli tükenmiş olarak kabul edilecek, o ayrı.

derisinin ve tüylerinin üzerindeki çizgiler nedeniyle kaplan olarak anılan tasmanya kaplanı'nın, tasmanya canavarı ile aralarındaki farkı diş yapısı. yani tasmanya kaplanı, avının sadece etli kısımlarını yediği için köpek dişleri keskin ve sivri kalırken, tasmanya canavarı avının kemikli kısımlarını da yediği için köpek dişleri körelmiş oluyor. 

şimdilerde avustralya'da van gölü canavarı ya da nessie gibi efsaneleştirilmiş bir yaratıkmış aynı zamanda.

aşağıdaki görüntüler 1933 yılından, son tazmanya kaplanı:

Türkiye'de Nesli Tükenen ve Tükenmek Üzere Olan Hayvan Türleri