SUÇ 22 Nisan 2022
36,4b OKUNMA     272 PAYLAŞIM

1993'ten Beri Cevabını Arayan Soru: Uğur Mumcu'yu Kim Öldürdü?

24 Ocak 1993 günü bir suikaste kurban giden araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'yu kimler, neden öldürmüş olabilir? Bu soru o tarihten bu yana gizemini korusa da artık hemen herkesin bildiği de bazı şeyler var.


iran bağlantısı

- uğur mumcu'nun öldürülmesi ile ilgili genel olarak yanlış anlaşılan bir durum var. hakikaten de mumcu iran rejiminin anti amerikancı tutumunu zaman zaman öven bir takım açıklamalar yapmıştır yazılarında bunu bir kenara koyalım.

- ancak bu iran'ın kendisinin ölümünden mutlu olmayacağı anlamına gelmiyor. o dönem tahran rejimi hem özellikle istanbul'da rejim muhaliflerini avlıyor (büyük ölçüde konsolosluk tarafından organize edilmekteydi), hem de rejim muhalifi gruplara sunni olsalar bile destek çıkıyordu. 

- birçok potansiyel siyasal islamcı militanın kum kentinde eğitim aldığı bugün sır değil.

- yine o dönem ülkeyi kasıp kavurmaya başlayan türk hizbullahı aslında şii olmamasına rağmen iran ile düzenli ilişki kurmuştu. zaten dananın kuyruğu biraz da buradan kopuyor.

- milenyum başında devlet içindeki bir başka grup hizbullah'ı tasfiye etmeye başlayınca ortaya çıkan arşivler zaten bu bağlantıları netleştirmiş oldu.

- nitekim mumcu cinayeti zanlılılarının lideri ferhat özmen bu örgüte gönderdiği özgeçmiş sayesinde arkadaşları ile birlikte açığa çıktı ve yakalandılar. halen ceza evindeler. kendileri cinayeti işlediklerini inkar etmedikleri gibi mahkeme de bunu onayladı. gerçi siyasal islamcı muhalif çevreler bu itirafların işkence altında yapıldığını ve sahte olduğunu iddia etse de bu itiraz cılız kaldı onu belirtelim. 

- yani bu cinayetle ilgili olarak "ya fetöcülerr iran'a attı topu, onların bu işle alakası yok" hikayesi o kadar sağlam bir argüman değil.


gladyo ayağı 

- uğur mumcu'nun sıkı bir gladyo takipçisi olduğu sır değil. hayatını devlet içindeki illegal ve amerikancı organizasyonlara düşman olarak geçirdi. 

- hatta yarım kalan son çalışmasında (kürt dosyası) pkk'nın kurulmasında bu yapının bir takım müdahalelerinin mevcut olduğunu iddia etmiştir. 

- bu iddianın gerçek olması mümkün, zaten bir takım başka isimler de (bkz: pilot necati) mevcut bunu destekleyen ama unutmamak lazım örgütün kurucu kadrosunun özellikle karadenizli ayağı (örneğin laz kemal) baştan beri sosyalist bir çizgideydi ve pkk ilk günden yaklaşık 90'ların başına kadar sovyet desteğini hep arkasında hissetti. yani natocu bir kanat bu işe girdiyse bile kontrolü çok çabuk elinden kaçırdılar bunun bilinmesi lazım. 

- yine mumcu devlet içinde bu çetelerin uyuşturucu ve benzeri kaçakçılık faaliyetlerini hep araştırmıştır. papa mafya ağca kitabının özellikle okunmasını öneririm. 

- burada kritik olan şey şu : muhtemelen ölümüne yakın bu bağlantılarla ilgili daha yeni ve somut bilgilere ulaşmıştı. nitekim teoman koman'ın yaptığı uyarı da bu yönde olmalı. 

- işte peker'in açıklamaları bir anlamda gladyo'yu işaretliyor. onun ididasına göre ağar ve ekibi türkiye'de derin devlet yapılanmasının bir ayağı (bkz: çiller özel örgütü) olarak (öbürü de fetö tabiki) mumcu'yu risk gördüler.


birleştirme 

- yine bu iddialar ışığında gördüğüm senaryo şu ki; devlet içindeki yapılanma iran bağlantılı özmen ve ekibini ya yönlendirerek, ya bizzat görevlendirerek, veya bir başka yolla o gruba penetre ederek cinayetin işlenmesini sağladı. bu şekilde hem iran kötü çocuk olmaya devam edecek, hem de bu grup güvenliğini tekrar sağlama alacaktı. mantıklı bir senaryo gibi duruyor.

- hatta şunu da ekleyeyim. devlet içinde bu gruptan hoşlanmayan kanadın isimlerinden gaffaar okkan da mumcu'nun katillerine ulaştığını yakınlarına söyledikten sonra aynı tarihte öldürülmüştü. bu benim tezimi güçlendiriyor.

- ancak şunu mutlaka ekleyelim. ortaya atılan iddialar halen hukuken kanıtlanmış değil. ağar'ın toplumun bir kesiminde antipati yaratan bir isim olması başka bir şey. ancak bu peker'in söylediklerini yüzde yüz doğru yapmıyor. tam da bu yüzden savcıları sağlam bir soruşturma ile işin üstüne gitmesini isteriz. suçlu ise cezasını mahkemeler vermeli. bugün veya yarın.