20 Temmuz 2017 Türkiye - Almanya Krizi
Öncelikle olay nedir?
almanya dışişleri bakanı sigmar gabriel'in açıklamalarıyla başlayan ve şansölye angela merkel'in açıklamalarıyla devam eden, henüz türkiye'nin yanıt vermediği, ciddi bir krizin başlangıcı olarak işaretlenmesi gereken gün.
ne dedi gabriel, bakalım
- türkiye'ye çok sabır gösterdik
- türkiye politikamıza yeni bir yön vermemiz gerekiyor
- türkiye sadece avrupa değerlerinden değil nato değerlerinden de uzaklaşıyor
- hukuki güvencenin olmadığı bir ülkede hiç kimseye yatırım yapması tavsiyesi veremeyiz
bunlar tabii, açıklamalarından sadece bir bölüm.
ve merkel de çıktı, dışişleri bakanını doğruladı. velhasıl türkiye için kötü sinyaller geliyor.
türkiye de yanıt vermiş. cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın bakın ne diyor:
"bu talihsiz açıklamaların yaklaşan seçimlere yönelik iç siyaset yatırımı olduğunu düşünüyoruz"
bakalım adamlar ne demiş
1) siz gidip amnesty ınternational üyesi 5 alman vatandaşını terörist diye tutuklamışsınız, bununla birlikte ikisi gazeteci toplamda 9 alman vatandaşı yargılanmadı ama tutuklu.kardeş siz amnesty'i nasıl terör örgütü ilan ederseniz? tüm dünyada faaliyet gösteren bilinen bir kuruluş nasıl terör örgütü olabilir?tutuklanan tüm vatandaşlarımız hakkında bir iddianame yok, gotten uydurma sallama nedenlerle içerideler. böyle bur yerde sadece gazeteci ve aktivistlerin değil herhangi bir turistin tutuklanmamasının garantisi var mıdır? böyle bir ülkeye ben nasıl güvenli diyim?
2) daha geçen gün için de dünyanın en büyük kimya fabrikası basf ve mercedesin de olduğu türkiyede faaliet gösteren 68 şirketi, teröre destek vermekle suçlamışsınız, ben böyle bir ortamda şirketlerime nasıl gidin buraya yatırım yapın, buraya gidene kredi veririm? hatta böyle bir ülkeyi neden gümrük birliğinde tutayım, yeni anlaşmalara taraf yapıyım?
3) nato bünyesindeki askerlerimi denetlememe ve ziyaret etmeme izin vermiyorsun. bunlar seninde içinde olduğun birliğin askeri değil mi niye sadece bana zorluk çıkarıyorsun?
Ekşi Sözlük yazarlarının krizle ilgili yorumları
amerikan medyasında türkiye'nin nato'dan çıkarılmasına ve artık bir müttefik olarak sayılamayacağına dair bugün başlayan haber bombardımanının ardından gelmesi türkiye için yeni bir sürecin başladığını gösteriyor. çok uzun süredir içi karaktersiz, omurgasız bir dış siyasetle içi boşalan müttefik ilişkileri artık pratikte de türkiye'yi dışlar vaziyette olacak.
bop'un yeni aşaması başlıyor yani. beslenip, göz yumulup, pohpohlanıp şişirilen islamcı otoriter şimdi müdahalelerin bahanesi olur.
almanya'yı fazla etkilemeyecek ama türkiye'de daha da derinden hissedilecek kriz.
türkiye, almanya'nın ticaret hacminin %1'ini bile doldurmuyor. ancak almanya, türkiye'nin en çok ticaret yaptığı ülke.
türkiye uluslararası alanda sesi çıkabilen, çıkınca bir şeyleri değiştirebilen bir ülkeydi, misal, avrupa birliği ordusu türkiye'nin muhalefeti yüzünden hayata geçememişti.
şu anki süreçte, hele ki suriye'deki amerikan üslerinin konumlarını ve personel sayılarını deşifre etmesiyle, nato içerisinde güvenilirliğini tamamen kaybetmiş durumda.
almanya'nın böyle bir süreçte dış siyasette düşebileceği zor bir durum yok.
ab'ye yaptığımız ticaret hacmimizin boyutu 145 milyar euro. bunun içinde 67 milyar euroluk kısmı ihracat 78 milyar euroluk kısmı ise ithalat şeklinde.
senin tüm askeri silah ve mühimmatın nato uyumlu. ha çıkıyorum demen ile çıkman mümkün değil. zaten mevcut uçakların ile nato üyesi bir ülkeyi vuramazsın bile.
şimdi sen rusya, çin ve diğer avrasya ülkeleri ile yakınlaşırım diyorsun ya bu ülkelerin ellerinde bir şekilde satabilecekleri bir sanayisi veya ham maddesi var. senin elinde ise rusya'ya satamayınca elinde kalan domatesin var. bugün rusya gibi soğuk bir ülkeden buğday ithalatı yapıyorsun. hani tarımın, hayvancılığın ve sanayin iyi olur deriz ki kendi kendimize yeten bir ülkeyiz. kimseye ihtiyacımız yok vs. ama bugün sen almanya'nın ürettiği tankı satın almışsın. bir yedek parçaya ihtiyacın olsa onlardan alamayacaksın. helikopter üreticem diyorsun motorunu avusturyalılar satmıyor. sen bu ergen tavırlarla ülke yönetirsen daha çok ülkeden ayar yersin.
şimdi katar yüzünden araplarla da kötü oldun. iran'la bile aramız iyi değil. kısaca çevre ülkelerden hiç birisi ile aramız iyi değil. nasıl bir hükümete sahip isek her sınır komşumuz ile kavga dövüş ediyoruz. allah'dan azeriler şu anda kardeş ülke. yoksa onlarla da kavga ederiz. ama çok değil 3-5 seneye kalmaz azeri kardeşlerimiz ile de birbirimize gireriz.