SİYASET 8 Aralık 2022
37b OKUNMA     252 PAYLAŞIM

2000'li Yıllardan İtibaren Tarihe Karışmış Bir Adalet Sağlama Yöntemi: Jandarma Dayağı

Şimdilerde daha çok Müge Anlı'nın programıyla duyduğumuz kırsal kesimde yaşanan suçlar bir zamanlar jandarma ile olay yerinde cezalandırılırdı. Zamanla tarihe karışan bu yöntemi sorgulayalım biraz.

çocukken dedemle anadolu'nun çeşitli köylerine giderdik

dedem bazı köylerden el işi bir şeyler alır büyük şehirlerde satar ya da o köylere şehirden bir şeyler getirirdi. o dönemlerden aklımda kalan ne anadolu'nun saf temiz insanları, ne güzel doğası. taşra hiç okullarda okuduğumuz gibi şiirsel veya lirik değildi. aklım ermediğinden meydanlarda jandarmanın birilerini tepelemesi garip gelirdi. bu köylerdeki en lirik en didaktik şey de işte buydu. tertemiz jandarma dayağı.

bugün tv programlarında izlerken kanımızı donduran vakalar eskiden yok muydu zannediyorsunuz? belki çok daha fantastikleri vardı. kendi kızına tecavüz ederek hamile bırakanlar, kıl oldukları komşuyu birlikte katledip tarlaya gömenler mi ne ararsanız hep bir fazlası vardı. yalnız bu vakalar hukuka tecelli etmeden önce hepsi en az bir kez jandarma adaletiyle tanışır, halka ibret edilirlerdi. yukarıdaki mevzuya benzer bir taciz durumunda komutanından başlayarak bütün karakol köy meydanında bir tur yoğururdu bu şerefsizleri. olaydan haberi olup bilgi vermeyeni dahi birkaç ay pipetle beslenecek hale getirdikleri için öyle bir korku salarlardı ki gelecek vakaya kadar en az bir on yıl olay çıkmazdı.

şiddeti tasvip etmiyorum da altı üstü komşusunun ineği tarlasına girdiği için komşusunu öldüren adamı başka hiç bir şekilde eğitemiyorsun işte. aynı şekilde elinde çifteyle gelen adama erkeksen vur diyerek b*k yoluna giden komşunun da aynı jandarma terapisine ihtiyacı olduğu yalın bir gerçeklik.

babam ben çok ufak yaşlardayken öldü. o nedenle yüzünü hayal meyal hatırlıyorum. aynı yaşlardan aklımda kalan en net sahnelerin hepsi jandarma dayağı üzerine. altılar köyü muhtarının götünden kan gelene kadar sopaladıkları anlar, komutanın conan gibi yargı dağıttığı epik sahneler hep gözümün önünde full hd + dolby digital olarak duruyor.

hani 70-80'li yıllardan kalma köylerde yapılmış olan arşiv röportajlarında ulan insanlar ne kadar güzel türkçe konuşuyorlar diyoruz ya. hah onun bir etkisi yine bu jandarma dayağıdır. öğretmen geldiği vakit jandarma da gelir köye. tek şikayetinde jandarma yine bütün köye bukkake yaptığı için herkes mum olurdu. modern hukuk ayağına jandarmayı budadıkları için artık ibret dayağı atılmıyor köylerde.

ha kesin çözümü bu mu? tabii ki değil. gel gelelim bütün köy akraba evliliğinden freak show'a dönmüşken sırf anası dul kaldı diye engelli bir kıza topluca tecavüz ederek hamile bırakan, yetmiyormuş gibi köyün namusu kirlendi diyerek kızı taşlayarak katletmeye çalışan *r*spu çocuklarına insan lisanıyla bir şey anlatmamın mümkünatı yok. siz bu deneyimi bir tür tansiyon hapı gibi düşünün. tansiyonun dengede kalması için belli aralık ve dozlarla almanız gerekir. jandarma dayağı da öyle bir şey işte taşra için. arada bele odun verilmedikçe anlamaz bu ilkel beyinler.

Son söz

jandarma dayağının kesilmesi polis devleti türkiye’de görülmüş, medeniyet adına bir gelişmedir. lakin medeniyetten nasibini almamış iç anadolu topluluğu bu olayı fırsat bilerek barbarlık seviyelerini katlamışlar, adeta hayvanlık seviyelerini üçer beşer atlamışlardır. teorik olarak güzel ama pratik olarak kötü olaydır.