HAVACILIK 21 Kasım 2022
11,4b OKUNMA     383 PAYLAŞIM

222 Farklı Noktaya Uçan, Kanada'nın Bayrak Taşıyıcı Havayolu: Air Canada

1937'den bu yana hizmet veren, Kanada'nın bayrak taşıyıcı havayolu şirketi Air Canada hakkında bilgiler.

air canada, 1937 yılında kurulan, kanada'nın bayrak taşıyıcısı havayoludur. merkezi montreal'dedir. dünyada 222 farklı noktaya uçan air canada, kanada içi kısa bölgesel uçuşlarını daha küçük, "pırpır" uçakları kullanan air canada express ile hizmet verir.

doğu avrupa gibi kimi yurt dışı uçuşlarda ve özellikle karayip destinasyonlarında air canada rouge markasını kullanarak hizmet verir ki bu air canada'nın anadolu jet'idir. alacağınız hizmetin kalitesi ve genişliği normal air canada uçuşlarına göre düşüktür, ancak bilet fiyatları o kadar da düşük olmayabilir.

eğer uçuşunuz air canada rouge ise, yanınızda kitap, ipad vb kendinizi oyalayacak şeyler götürmelisiniz, zira koltuk arkasına gömülü ekranları (inflight entertainment sistemleri) yoktur. rouge'un business class'ında uçuyorsanız, size uçuş boyu kullanabileceğiniz bir tablet verirler, ekonomide kendi cihazınızla da air canada'nın uygulamasını kullanarak bu sisteme bağlanabilmeniz mümkündür.


air canada'nın okyanus ötesi uçuşlarda ekonomi koltukları diğer havayolları gibi mecburen çekilir. business class ile ekonomi arasında premium economy diye bir sınıfı bulunur, nispeten daha rahattır. business class uçuşları ise özellikle yeni uçaklarında 180 derece yatıp, yatak haline gelen bireysel koltukları ile gayet keyiflidir.

air canada'nın imza kokteylleri çok keyifli olsalar da covid sonrasında business uçsanız da, uçağa gerekli malzeme yüklemesi yapılmadığı için kokteyli yapamayan bir kaç uçuşa denk gelmiş bulundum. bu malzeme eksikliği sadece kokteyl için değil, misal şampanya için de geçerli (ara not: en sevdiğim kokteylleri cin (bombay s.), canadian rye, cranberry mix ve buzla yapılanıdır. hepsini 1/3 ölçek koyabilir, bir parça limonla tamamlayabilirsiniz).

tamam, gece gündüz şampanya içmiyoruz -sadece gece içiyoruz, ekseriyetle- ama business class uçuyorsanız business class hizmeti almanız gerekir, şampanya da business class'ın olmazsa olmazıdır :p -türkiye iç hatlardaki portakal suyu gibi düşünün. hala şampanya istediğinizde prosecco getiriyorlar, en azından bottega diye avunabilir isteyen...


yurt içi uçuşlarında (misal toronto - montreal hattı) a321-200'leri sıklıkla kullanabilirsiniz. bu uçaklarda solda 2, sağda 3 koltuk konfigürasyonu bulunur, o yüzden nispeten daha rahattır. yine nispeten genç bu uçaklarda yer alan eğlence sistemi de son model ve kullanışlıdır. ekonomi uçacaksanız kendi kulaklığınızı yanınızda getirmeniz gerekir zira kulaklık ücretlidir.
son zamanlarda 737 max 8'lerin de bu uçuşlara geldiğini görüyorum. eğer airbus a330-300'e denk gelirseniz önlerde oturmaya çalışın, zira tek çıkışı önden verdikleri için inişte çok bekleyebilirsiniz.

bu uçuşlarda gündüzleri tatlı bisküvi (bkz: biscoff) ikram edilirken, akşam uçuşlarında genelde pretzel verilir. yanında çay, kahve, meyve suyu. business class'ta yine tabak, çatal, bıçakla mütevazı bir öğün sunulur. yurt dışı uçuşlarda ise ekonomide klasik makarna, somon gibi yemekler oluyor diye biliyorum ancak uçuş öncesinde özel menü talep edebilirsiniz (vegan, helal, kosher, vb). business yemekleri thy business class ile yarışabilecek düzeyde, ama thy bu konuda hala 2 tık önde. yine de mini tuzluk ve karabiberliklerini her seferinde yürütmeden kendimi alamıyorum orası ayrı. piknik için isteyen olursa hediye edebilirim.

hosteslerin vaziyetleri çok farklılık gösterebiliyor. genelde kibar ve profesyoneller, ama covid sonrası biraz stres yüklerinin arttığını ve bunu yansıttıklarını gözlemleme fırsatım oldu. o yüzden çok üzerlerine varmayın, her gün bin türlü farklı insanla muhattaplar sonuçta.


ortalama haftada 1 uçuyorum kendileriyle. covid sonrası feci rötarlardan ben de nasibim aldım ancak bu rötarla genellikle -sadece- havayollarının suçu değil, havaalanı işletmeleri kabahatin daha büyük kısmından sorumlu. ancak pilot ve hostesleriniz kesinlikle suçlu değil, zira onlar da durmak yerine uçmayı tercih ederler.

bir kere hava muhalefeti nedeniyle tam da f1 hafta sonu 12 saatlik bir rötar yedim. akşam 6'dan sabah 6'ya süren bu maceranın sonunda bize ayarladıkları a330-300'de 20 kadar pilotla beraber uçma fırsatım oldu, zira onlar da bu durumdan etkilenmişlerdi :) inişte valizim gelmedi -pek umutlu değildim zaten bir kaç kez uçak değişikliği olduktan sonra.

atlayıp eve gittim. bir kaç saat uykudan sonra internet üzerinden kayıp bagaj formunu doldururken birisi aradı ve bavulumun havaalanında olduğunu ve ertesi gün bana ulaştırılacağını söyledi, ben o esnada formu da doldurmuş oldum.


bavul ertesi sabah erkenden kapımın önündeydi. doldurduğum forma cevap 3 ay sonra geldi, durumdan dolayı özür dilediklerini ve bir sonraki uçuşumda benimle uçacak 3 kişi için de geçerli olmak üzere %25 indirim ile özürlerini kabul etmemi rica ediyorlardı. ne diyeyim, affettim.

son olarak aeroplan adındaki mil sistemini kullanırlar (thy'deki miles & smiles) gibi. star alliance'ın kurucu üyeleri oldukları için diğer alliance üyeleri ile kankadırlar. bazı kredi kartları ile daha hızlı mil ve statü kazanmanız mümkündür. 25k, 35k, 50k, 75k elite ve super elite sınıfları vardır. bunlar bir sene içerisinde 25, 35 ... 100 uçuş yaptığınızda erişilecek seviyelerdir. aynı zamanda biletler için harcadığınız toplam ücretin de belirli seviyelere ulaşması gerekir. statünüz 1 sene için geçerlidir ve her seviye atladığınızda size ek hediyeler ve haklar verilir (upgrade hakları, lounge girişleri, indirimli biletler, misafirler için haklar vd).

en son olarak da mutlaka air canada app'i indirmenizi öneririm. hem gelecek seyahatlerinizi ve aeroplan işlemlerinizi oradan takip edebilir hem de uçağınızın rötar yapıp yapmadığını, henüz havaalanına gelip gelmediğini hatta 3-5 önceki uçuş rotalarının nereler olduğunu vs görebilirsiniz. rötar ve boarding bilgilendirmeleri konusunda havaalanları yeterince iyi değil uyarmış olayım.