SİYASET 4 Mayıs 2018
102b OKUNMA     935 PAYLAŞIM

3. Dünya Savaşı'nın Kıvılcımını Çıkartabilecek Yer Neden Kaliningrad Oblastı?

Rusya'nın en batısında yer alan Kaliningrad oblastı, stratejik açıdan çok önemli bir yer.


haritayı önüne alıp üçüncü dünya savaşının kıvılcımını çıkartacak yeri göster deseler kaliningrad oblastı adının adamakıllı bir analizde ilk üçte her türlü zikredilmesi gerekir

askeri açıdan çok tehlikeli bir yer. ruslar özellikle 2010 yılından itibaren buraya devasa yığınaklar yaptıkları ve havada rus kızıl yıldızı taşımayan sineğe bile agresif silahlı önlemelerde bulundukları için savaşın deyim yerindeyse gün aşırı eşiğinden dönülüyor. bu hızla devam ederse de bir yıla kalmadan her gün dönüyoruz diyeceğiz. bir süre sonra da öyle veya böyle provokatif bir kaza olacak.


kaliningrad, rusya anakarasına 365 km uzaklıkta polonya ve litvanya arasında sandviç olmuş bir rus kara parçası

burası vaktiyle almanların teuton devirlerinden beri en önemli kentlerinden biri olmuş, prusya'nın başkenti königsberg iken, ikinci dünya savaşı sonunda rusların fethedip "canımız öyle istiyor" şeklinde ismini mikhail kalinin'in adıyla değiştirmeleri sonrasında bugün kendisini kaliningrad olarak anıyoruz. ruslar doğu avrupa'daki fetihleri sonrasında bölgeyi kukla komünist hükümetlere terkedip giderlerken burayı bırakmıyorlar. kaliningrad nazi almanya'sının rusyaya doğrudan eklenen tek toprak parçası oluyor. amaçları tam olarak neydi? polonyanın ve baltık devletlerinin bir zaman sonra sovyet güdümünden kopacaklarını ve dahi nato'ya gireceklerini hesaplamışlar ondan burada bir miktar toprağımız kalsın mı demişlerdi? kim bilir.


ama bildiğimiz şey var ki kaliningrad üzerindeki rus askeri yığınağı bugün akılalmaz boyutlara ulaşmış bulunuyor

ruslar bunu gizleme gereği de duymuyor. kiril okuyamayan arkadaşlar için bölgede üç aşağı beş yukarı bir komple deniz üssü (bkz: baltiysk) üstüne 75-85 bin kadar asker, üç askeri hastane, 3 km piste sahip 4 havaalanı, 120 km menzilli taktik nükleer füze rampaları, s300 s400 ve envai çeşit orta menzilli sam hava savunma bataryaları, 6 filo 4+ jenerasyon taktik ve stratejik önleme uçakları, 2500 kilometre menzilli ve stratejik nükleer kabiliyetli ssn27 sizzler cruise füze platformları ve bilmediğimiz nice hava deniz siber istihbarat karargahları bulunuyor.


bu ne demek? 

pergeli cetveli koyup baktığınızda bütün batı avrupa rus orta menzilli (salt anlaşması sonrası) nükleer füzelerinin menzilinde oluyor o bir. ikincisi bütün doğu avrupa hava sahasında bir s400 hegemonyası avrupa'nın içinde konuşlanmış bulunuyor. üçüncüsü de ruslar bu yığınağı aktif savunma amaçlı kullanıyorlar. kaliningrad onların askeri anlayışlarında bir tür çıkmaz sokak olduğu ve olası bir dünya savaşında burası dümdüz edileceği için kaliningrada konuşlu kuvvetlerde görünüşe göre bir yıpratma düşüncesi hakim. kaliningrad hava sahasının 50 km kadar dışında içe doğru vektörlü bir uçuş farkettikleri zaman silahlı su27 flanker jetlerini tam silahlı olarak havalandırıyorlar. bu jetler polonya litvanya ve estonya hava sahasını silahlı olarak ihlal ederek preemptive bir önlemeye girişiyor. ya da şöyle söyleyeyim, bodoslama olarak nato hava sahasına dalıp uçan nato uçağına, denizde seyreden nato gemisine yardırıyorlar. radar kilidini açıp doğrudan bir agresyona girişmiyorlar ancak afterburner falan açıp çok yakından silahlı geçiş yaparak provoke ediyorlar. zira bu da provokasyona uğrayan uçaktaki veya gemideki mürettebat için aşırı heyecan yaratan şeyler. biri aman diyip tetiğe dokunsa ortalık yangın yeri.

örnek 1

su-24 uçağının gemi savar silahlarla saldırı formasyonu alıp sancaktan sanki exocet atacakmış gibi alçak irtifa yaklaşması


örnek 2

yine bir başka su-24 uçağının donald cook destroyerine silahlı yakın geçişleri


örnek 3

su-27 flanker avcı uçağının rutin kontroldeki e3 uçağının burnuna kırarak kokpite 30 metre mesafeden yanlayarak geçmesi hadisesi


şimdi yanlış anlaşılma olmadan ekleyelim 

screening denilen potansiyel tehdit olan yabancı ülke uçaklarının ve gemilerinin uluslararası hava sahası ve sularında eskort edilmesi hadisesinde bir sıkıntı yoktur. nato da bunu yapıyor. ancak nato'nun operasyonel anlayışında bu screening belli bir mesafeden hataya yer bırakmayacak şekilde yapılmak zorunda. uçağın önüne kırayım, geminin yanından geçeyim su sıçratayım bunu yaparken de tepeden tırnağa silahlı olayım demek bir tür güç gösterisi gibi algılansa da aslında çok tehlikeli bir rekabetin yaşandığı bir ortama benzetmeyi mazur görün "anan zaaa xd" diye girmekle eşdeğer bir anlama geliyor. işin ucunda dünya savaşı varken bu derece vurdumduymazlık akıl alır şey değil. olası kast kafasında geliyor herifler.


öte yandan dağın öte yanında ayın karanlık yüzünde ise rus kamuoyu rt news - sputnik sayesinde genellikle o casus uçakların amerikan bandıralı gemilerin baltık denizinde karadenizde falan ne işi olduğundan sormaya gayret ederek bu tip tehlikeli dublör numaralarına bir miktar meşruiyet ekleme çabasındadır. işte savunma ortaklığı hayal etmesi biraz zor bir kavram, estonya letonya kendini tarihlerinde on kez işgal etmiş rusya'ya karşı kendi imkanlarıyla değil 29 üye devletin ortak çabasıyla koruyacak. asıl sıkıntı ve sorulması gereken soru ise bu ortak savunma 1949'dan beri var olan bir anlayışken ve dünyada 16 bin küsür nükleer başlık 4 dakika içinde fırlatılmaya hazır ve hedefleri hardcoded kilitlenmiş bir şekilde beklerken, ruslardaki bu aşırı atarlılık bir kazanın kendilerine ve tüm dünyaya kaybettirecekleri ile kıyaslanınca feci bir kumar olarak göze çarpıyor. rus ruleti işte böyle bir şey.

olmaz demeyin; işte sadece 2014 yılında kaliningrad konuşlu birliklerle alakalı vukua gelmiş en yüksek dereceli savunma zafiyetleri

1- 3 mart 2014'te kopenhag'dan kalkan bir sas havayolları yolcu uçağı malmö'nün 50 km güney doğusunda rus jetlerinin transponder kullanma ya da radyo açma gibi alışkanlıkları olmadığı için çarpışmaya metreler kala kazanın -o da o gün görüşün açık pilotların da etrafa bakıyor olması yüzünden- eşiğinden dönüldü. uçak 132 yolcusunu roma'ya taşıyordu.

2- 16 temmuz 2014'te rus uçakları baltık denizinde uçan bir isveç uçağına 10 metre yaklaşıp taciz etmişlerdir.

3- 5 eylül 2014'te estonya gizli servis ajanı eston kohver kendi ülkesindeki bir gözetleme kulesinden (nato sınırı içinden) rus askerleri tarafından kaçırılmış, moskova'ya götürülmüş ve casuslukla yargılanmıştır. olayda ruslar yüksek frekans jammer ve duman bombaları da kullandıkları kameralardaki statik ile sabittir. olayda can kaybı ve karşılıklı ateş falan gibi bir durum olsa tansiyonun doruğa çıkması falan an meselesiydi. bu olay obama'nın bölgeyi ziyaretinden iki gün sonra vukua geliyor.

4- 19 ekim 2014'te baltiysk deniz üssünden çıkan ve isveç karasularında "yatan" bir rus denizaltısı isveç otoriteleri tarafından saptanmış ve isveç teknik verilere kadar basına servis ederek bu rus denizaltısı eğer yüzeye çıkıp karasuları terketmezse askeri güç kullanabileceğini belirtmiştir. ruslar da isveç'i alenen alaya alıp komiklikler şakalar yapmaya başlamıştır. nükleer füzelerle dolu denizaltı sonradan sonarda kaybolup gitmiştir.

yalnız 2014 yılında meydana gelen tam 39 savaş çıkarmaya namzet askeri vakalardan dört tanesi böyle. bu günümüzde artan bir seyir izliyor. 2018 verileri tasnif dışı olduğunda onları da yazabiliriz. o zamana kadar muratlarına erip savaş çıkarmazlarsa tabii.

Bu içerik de ilginizi çekebilir