DOĞA 2 Mart 2022
13,3b OKUNMA     263 PAYLAŞIM

400 Km Öteden Görünebilen Olağanüstü Doğa Olayı: Catatumbo Şimşekleri

Venezuela’da Catatumbo Nehri’nin Maracaibo Gölü ile birleştiği yerde Catatumbo Şimşekleri adı verilen harika bir doğa olayı yaşanıyor yılın birçok gününde.

olağanüstü bir doğa olayı catatumbo şimşekleri. izlediğim bir belgesel sonrası araştırma gereği hissettim.

venezuela’da catatumbo nehri’nin maracaibo gölü ile birleştiği yerde yılın 260 günü yağmur, fırtına ve şimşekle geçiyor. venezuela’daki maracaibo gölü’nde yılda kilometrekare başına 250 şimşek oluşmaktadır. bu sayı guinness rekorlar kitabı'na girmiştir.


bu şimşekler öyle parlaktır ki, 400 km öteden görülebilmektedir. hatta oradaki denizciler yönlerini bu şekilde tayin etmektedir.


şimşeklerin oluşumu genel olarak iki farklı şekilde açıklanmaktadır

1. bölgenin yer altındaki petrol yataklarından çıkan metan gazı nedeniyle gölün üstündeki havanın iletkenliğinin artması. bu durum henüz tam olarak kanıtlanabilmiş değildir.


2. maracaibo gölü, venezuela’nın kuzeybatısında karayip denizi ile birleşir. bu gölün üç yanı and dağları’nın kuzey ucuyla çevrilidir. gündüz sıcak güneş gölde buharlaşmaya neden olur. akşamları ise denizden gelen esinti bu sıcak havayı dağlardaki soğuk havaya doğru sürükler. sıcak hava yukarı yükselirken buharla yüklü bulutlar 12 km kalınlığa ulaşabilir.


yükselen nemli hava içindeki su tanecikleri soğuk havadaki buz kristalleri ile çarpıştığında statik elektrik oluşur, şimşekli ve gök gürültülü fırtınalar başlar.


ayrıca şimşek ve yıldırımlar oluşturdukları elektrik yükü ile havadaki oksijeni parçalayarak ozon oluşumunu tetikler. o yüzden bu alan dünyanın en büyük ozon üreticisi olması nedeni ile hayati bir öneme sahiptir.


kaynak 1, kaynak 2