SİNEMA 14 Nisan 2023
16,8b OKUNMA     109 PAYLAŞIM

400'den Fazla Filmde Kullanılan Dünyanın En Ünlü Ses Efekti: Wilhelm Çığlığı

1951 yılında Distant Drums adlı filmde Private Wilhelm adlı karakterden çıkan Wilhelm Çığlığı, o zamandan bu yana 400'ü aşkın filmde kullanıldı.

star wars, the lord of the rings, pirates of the caribbean, harold and kumar go to white castle, toy story, titanic, anchorman, spider-man: into the spider-verse, once upon a time in hollywood ve 400'den fazla film ve tv şovunun ortak noktası nedir? cevap: wilhelm çığlığı.

bu ikonik çığlığın ortaya çıkış hikâyesi şu şekilde anlatılmaktadır:

wilhelm çığlığı, 70 yılı aşkın bir süredir hem en büyük gişe rekortmeni filmlerde hem de en düşük bütçeli film ve televizyon programlarında kullanılan ve genellikle ekrandaki biri vurulduğunda veya yüksekten düştüğünde duyulan bir ses efektidir.

ilk kez 1951 yapımı gary cooper westerni distant drums'da kullanılan bu ayırt edici çığlık, bir grup askerin bataklıkta ilerlediği ve içlerinden birinin bir timsahın onu suyun altına sürüklediği sırada çığlık attığı bir sahnede ortaya çıkmıştır:


pek çok ses efektinde olduğu gibi, çığlık prodüksiyon sırasında değil, daha sonra bir ses kabininde kaydedildi ve "timsah tarafından ısırılan ve çığlık atan bir adam" gibi ses çıkarması için basit bir talimat verildi. tek çekimde altı çığlık atıldı ve kayıttaki beşinci çığlık ikonik wilhelm oldu (diğerleri filmin diğer bölümlerinde ek çığlıklar için kullanıldı).


öğrenciler şaka olsun diye bu efekti o sırada üzerinde çalıştıkları öğrenci filmlerine yerleştirmeye başladılar. mezun olduktan sonra burtt, usc mezunu arkadaşı george lucas tarafından yıldız savaşları adlı küçük bir filmin ses tasarımını yapması için görevlendirildi. burtt, warner bros. kütüphanesindeki orijinal ses efektlerini filme yerleştirdi; bu efektlerin en dikkat çekeni, bir stormtrooper'ın luke skywalker tarafından vurulup ölüm yıldızı'ndaki bir uçuruma düşmesiydi. burtt, wilhelm çığlığı'nı her star wars ve indiana jones filminde çeşitli sahnelerde kullanmaya devam ederek hayranların ve film yapımcılarının dikkatini çekti.

peter jackson ve quentin tarantino gibi yönetmenlerin yanı sıra sayısız diğer ses tasarımcısı da bu sesi arayıp buldu ve burtt'e esprili bir selam olarak filmlerine yerleştirdi. onlar da bu şakaya dahil olmak istediler ve wilhelm çığlığı her yerde boy göstermeye başlayarak gayri resmi bir onur nişanı haline geldi. artık bir ses efektinden daha fazlasıydı ve "wilhelm çığlığı", bir grup isminden bir biraya, bir şarkı ismine ve daha fazlasına kadar her şey için kullanıldı.


çığlık atan kişinin kimliği bilinmediği için burtt'ün kendisi de bol bol araştırma yaptı. sonunda, film tamamlandıktan sonra ek diyalog kaydetmesi planlanan oyuncuların listelendiği distant drums'a ait bir warner bros. çağrı kağıdı buldu. bu isimlerden muhtemel aday, high noon, giant gibi klasiklerde ve rawhide dizisinde rol alan sheb wooley adlı bir aktör ve müzisyendi. onu 1958'in popüler şarkısı "purple people eater "ı söyleyen müzisyen olarak da tanıyabilirsiniz.

2023 yılının başlarında, 1964-1987 yılları arasında faaliyet gösteren ses efektleri şirketi sunset editorial tarafından usc school of cinematic arts'a bağışlanan bir ses efektleri koleksiyonu arasında ikonik çığlığı üreten diyalog oturumunun orijinal kaydının keşfedildiği bildirildi.
kaydın tamamını dinleyebilirsiniz.

kaynak