MODA 26 Kasım 2021
19,9b OKUNMA     492 PAYLAŞIM

41 Bin 500 Yaşıyla İnsanlık Tarihinin Bilinen En Eski Mücevheri

Polonya'nın güneyinde bulunan Stajnia Mağarası'nda ortaya çıkan bir fildişi kolye ucu, insanlık olarak en az 41 bin 500 yıldır mücevherlere ilgi duyduğumuzu gösteriyor.

insanlık tarihinin bilinen en eski mücevherinin bulunması ile en az 41.500 yıldır mücevher takmaya meraklı olduğumuz anlaşılıyor. ekmeğini bu işten kazanan biri olarak kodlarımızda süslenme merakının olması pek tabii ki hoşuma gidiyor. her ne kadar uçan dolar kuru nedeniyle yerli müşterilerin büyük çoğunluğunu kaybetsek de...

almanya, italya ve polonya'dan araştırmacılar, bir mağarada hayvan kemikleri arasında bulunan ve nokta desenleri ile dekore edilmiş fildişi kolye ucunun yaşını belirlemek için radyokarbon tarihleme tekniklerini kullanmışlar ve 41.500 yaşında olduğunu belirlemişler. 


araştırmacılar, kolye ucunun avrasya'da bulunan ve insanların mücevher kullanımına dair bilinen en eski kanıt olduğunu ve insan evrimindeki süslenme davranışının ortaya çıkışını temsil edebileceğini söylüyorlar.

kolye ucu, ilk olarak 2010 yılında kazılmaya başlanan ve polonya'nın güneyinde bulunan stajnia mağarası'nda ortaya çıkarıldı. bölge daha önce neandertaller ve homo sapiens gruplarının yaşadığı bilinen bir bölge olarak biliniyor.

ekip, pandantifi sanal olarak yeniden oluşturmak ve tam formunu ortaya çıkarmak için son teknoloji 3d tarama ve modelleme tekniklerini kullanarak modelleyince düzensiz bir döngü şeklinde işlenmiş 50 adet dekoratif desen ve iki tane delik olduğunu görmüşler.


çalışmanın yazarlarından dr. wioletta nowaczewska "bu mücevher parçası, alanda hakim olan homo sapiens grubunun üyelerinin yaratıcılığını ve olağanüstü el becerilerini gösteriyor. plakanın kalınlığının yaklaşık 3,7 milimetre ve takılması için oyulan delikler şaşırtıcı bir hassasiyet içeriyor.” diyor.

ekip stanjnia mağarasında bulunan diğer fildişi nesneler üzerinde ayrıntılı analizler yaparak polonya'daki diğer arkeolajik sitelerde süren çalışmalarla birlikte orta ve doğu avrupa'daki mücevher alışkanlıkları hakkında daha çok bilgi edinmeyi umuyor. 

kaynak: science focus