SAVUNMA SANAYİİ 19 Ekim 2022
24,4b OKUNMA     314 PAYLAŞIM

561 Km Ötedeki Hedefi Vuran Savunma Sanayi Teknolojisi: Tayfun Balistik Füzesi

Rize açıklarından ateşlenip, Sinop açıklarındaki 561 km mesafedeki hedefi başarıyla vuran, Türkiye'nin en uzun menzilli balistik füzesi Tayfun'a dair şimdilik bilinenler.

tayfun balistik füzesi, kısa menzilli bir balistik füzedir.

nato standartlarına göre;

1.000 km’ye kadar kısa menzil,
1.000-5.500 km’ye kadar orta menzil,
5.500+ kıtalar arası uzun menzil sınıfına girer.


kıtalararası balistik füzeler, yolculuklarının büyük bir kısmını atmosferin dışında, yani uzayda katederler. bu yüzden hedeflerine dalış yaptıkları zaman aralığı ve hızı düşünüldüğünde bir hava savunma sistemi tarafından vurulması imkansıza yakındır.


tayfun özelinde konuşacak olursak; 561 km mesafeyi üzerine vazife olmayan bir kamu görevlisi duyurmuş, kısa süre sonra da gönderiyi silmiştir. üreticisi roketsan tarafından menzil ve füze hakkında bilgi verilmemiştir. uzmanlar 300 ila 800 km aralığında menzil öngörüyor. balistik füze teknolojisine ulaştıktan sonra motor gücü ve yakıt artırımıyla doğru orantılı şekilde atmosfer altı istenilen menzillere ulaşılabilir. yani bu konuda önümüz açık gibi gözüküyor.


doğru bilinen bir yanlışa da değinmek lazım; missile technology control regime (mtcr) yani füze teknolojisi kontrol rejimi’ne dahil olduğumuz için mtcr’ye üye ülkeler 300 km menzil ve 500 kg ağırlık değerini aşan harp başlığına sahip sistemleri (balistik füze, uydu fırlatma araçları, sondaj roketleri, seyir füzeleri, hedef insansız hava araçları, keşif uçağı) ve bu sistemlerin kritik bileşenlerini (roket motorları, güdüm sistemleri, harp başlıkları vb.) başka bir ülkeye doğrudan veya dolaylı yoldan satamazlar, hibe edemezler ve kritik bileşenler yoluyla teknolojisini veremezler. bunun haricinde tabii ki bir ülkenin bu değerlerden yüksek sistemleri kendisinin geliştirmesinde herhangi bir engel yoktur.