HAVACILIK 10 Kasım 2021
45,6b OKUNMA     485 PAYLAŞIM

65 Türk Askerinin Şehit Olduğu Tatbikat Trajedisi: Pancarköy Faciası

22 Eylül 1981 günü Kırklareli, Pancarköy'de yapılan askeri bir tatbikat, TSK'nın en ölümlü kazası olarak tarihe geçti.

Kaza nasıl meydana geldi?

22 eylül 1981 tarihinde, yıldırım-81 tatbikatı esnasında; bandırma altıncı ana jet üssü'nden kalkan f5 uçağı, kırklareli, pancarköy merasında tatbikata katılan askerlerin üzerine düştü. kaza anında 35 asker, yaralanan 72 askerden ise 35'i şehit olmuştur. 

64 er ve erbaşın, 1 pilot yüzbaşının hayatını kaybettiği bu kaza, türk silahlı kuvvetleri'nin en ölümlü kazası olarak tarihe geçmiştir.

tatbikat senaryosuna göre bandırma'dan kalkan f-5a tipi savaş uçağı, 241. piyade alayı'na bağlı askerlerin yerdeki manevralarına havadan destek verecekti. bu sayede kara ve hava koordinasyonu test edilmiş olacaktı ancak uçak, içtima halindeki askerlerin olduğu alana 2. kez dalış yaptığı esnada bilinmeyen bir nedenden ötürü düştü. bu kazanın neden meydana geldiği, 2021 yılı itibarıyla halen aydınlatılabilmiş değil.

Binbaşı Rıfat Kılıç, kaza anını şöyle anlatmış

"karargah destek bölüğü komutanı olarak yüzbaşı rütbesiyle içtima alanındaydım. pınarhisar’daki atış tatbikatına gitmek için yola çıkmaya hazırlanıyorduk. araçlarımızı yüklemiş, bölgeden ayrılacaktık. saat tam 13.30’du. tabura bağlı diğer bölükler de yakınımızda içtima alıyordu. tam arkamızdaki tepeden bir jeti görmemiz ile alev topunun yükselmesi bir oldu. pilotla birlikte 65 vatan evladı yanarak şehit düştü. askerlerin sırtı tepeye dönük olduğundan kimse jetin dalış anını görememişti. o anlar hiçbir zaman aklımdan gitmiyor. size ne kadar anlatsam yaşanan faciayı anlayamazsınız. yanan askerler bağırarak sağa, sola doğru koşuşturuyordu. askerlerin bir kısmı hemen yanımızdaki dereye koşup atladı. 10-15 adım önümdeki takım komutanlarım yaralanmıştı. cehennemi bu dünyada görmüştüm.

yanan askerlerin başı normalin 3-4 katı şişmiş haldeydi. askerlerimin naaşları tanınmaz haldeydi. birçok askerin künyesi sıcaktan eridiğinden kimlik tespiti çok güç yapılabildi. şehit 7 askerin kimliği tespit edilemediğinden radar tepe denen yere defnedildi. diğer şehitlerimizin aziz naaşları ise pancarköy’de yaptırılan şehitliğe gömüldü. korkunç kazadan sonra hayata bakışım değişti. psikolojimi bir türlü toparlayamadım ve binbaşı rütbesindeyken emekliye ayrıldım. allah böyle bir acıyı kimseye yaşatmasın. şehit ailelerinin acısını 37 yıldır yüreğimde taşıyorum. pilotun bir anlık hatası veya yanlış manevra sonucu kaza yaşandı. 37 yıldır her gün o kıyamet günü aklıma geliyor. birçok kere ‘keşke ben de ölseydim’ diye hayıflandım. pancarköy faciası beni hayallerimden kopardı. dinmeyen bir acıya mahkûm edilmiş gibiyim."