ABD, Sağlık Konusunda Avrupa Ülkelerinden Geride mi Kalıyor?
amerika'da hastalananlar doktora gidebilmek için evini arabasını satıyormuş... amerikan vatandaşlarının refah düzeyi slovenya, polonya vatandaşlarına denkmiş... yok tanzanya.
bizzat ömrünün çoğunu isveç'te geçirmiş, şu anda da abd'de yaşayan bir isveç vatandaşı olarak söylüyorum, avrupa'da refah düzeyi olarak abd'yle yarışabilecek ülke sayısı taş çatlasa 4-5 tanedir. avrupa'daki çoğu ülke abd'yi refah seviyesi olarak geçmeyi bırak aynı ligde bile değil. ortalama bir amerikalının refah seviyesini avrupa'da sağlayabilecek tek tük ülke var, onlar da norveç, isveç gibi az nüfuslu ülkeler. evsiz sayısına filan bakacaksan ingiltere, fransa gibi ülkelerde abd'den bile fazla evsiz var. fransa'da 150 bin, ingiltere'de 300 bine yakın evsiz var ve abd'deki evsiz sayısı 500 bin. toplam nüfusa orantılayınca ikisinde de abd'den fazla evsiz var. isveç'te bile 10 milyon nüfusa karşılık 30 bin evsiz var ve evsiz orani abd'den fazla.
şu anda çalıştığım şirketin bana sağladığı sağlık sigortası isveç'te yaşarken devletin sağladığı sağlık sigortasından daha kapsamlı ve daha ucuz. istediğim zaman istediğim doktora gidebiliyorum ve cebimden sembolik bir ücret dışında bir şey çıkmıyor. hiç öyle evi arabayı satma durumum olmadı. isveç'te yaşarken doktordan bir randevu almak bile 4 ay sürüyordu çünkü "bedava" diye başı ağrıyan doktora gidiyordu ve müthiş bir yığılma vardı. su anda çalıştığım işyerinde ameliyat olanlar da oldu, çocuk doğururken komplikasyon yaşayanlar da oldu, kronik sağlık sorunu yaşayanlar da oldu ve hiçbiri evini arabasını satmak zorunda kalmadı.
o değil de geçen yıllarda isviçre'de michael schumacher kaza yapmıştı biliyorsunuz, sonra adamı uzun süre bitkisel hayatta tutmuşlardı. adam bu süreçte hayatta kalabilmek için sağlık harcamalarına 25 milyon sterlin harcamış ve serveti erimiş. nerede avrupa'daki sonsuz ve bedava sağlık hizmetleri? adam fakir olsa şimdiye çoktan ölüp gitmişti.
https://www.express.co.uk/…care-f1-switzerland-coma
her yıl binlerce kanadalı sağlık hizmeti alabilmek için abd'ye geliyor çünkü ülkelerindeki sağlık hizmetlerinden hiç memnun değiller. orada da aynı türkiye'deki devlet hastanelerindeki gibi nasıl olsa bedava diye her başı ağrıyıp burnu akan doktora koşuyor ve hastaneler yetişemiyor. isveç'te de aynı sorun vardı.
https://www.usnews.com/…-come-to-us-for-health-care
sağlık problemine dünyanın hiçbir yerinde çözüm bulunabilmiş değil. her ülkenin kendi dertleri var. mesela japonya'da hastanelerde robot hemşireler kullanılmaya başlandı çünkü yeterince hemşire yok. avrupa'da sağlık hizmetleri bedava gibi gözüküyor ama yüksek vergilerle karşılanıyor yani bedava değil. amerika'da özel sağlık sigortası sistemi var ama onun da kendine ait sorunları var. henüz kusursuz çalışan sağlık sistemine ulaşabilen bir ülke yok.