EKONOMİ 25 Mart 2021
45b OKUNMA     351 PAYLAŞIM

ABD'de Asgari Ücretle Geçinmek, Türkiye'de Bunu Yaşamaktan Daha mı Zor?

Oradaki birinden, asgari ücretle Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamaya dair fikir verebilecek bir yazı.

abd'de sadece asgari ücretle iyi bir yaşam süremezsiniz. hatta sürünürsünüz. belki türkiye'de asgari ücretle sahip olacağınız yaşam standartından biraz daha iyisine sahip olursunuz, ancak abd şartlarında sefil olursunuz.

ancak gözden kaçan çok önemli bir ayrıntı var

o da nüfusun içerisinde çok çok ufak bir kesimin sadece asgari ücrete mahkum olduğu gerçeği. asgari ücretle çalışanların büyük kısmı hizmet sektöründe çalışıyorlar, ve bu sektörlerde çalışanların yaptıkları bahşişler hesaba katıldığında kazançları üçe, dörde fırlıyor. ben de yıllarca o durumda çalıştığım için birinci elden bilgi verebiliyorum.


yine eklemek gerekir ki bu asgari ücretle çalışanların büyük kısmı bu işleri part-time iş olarak yapmakta. ya üniversite öğrencileri, ya emekli olup evde oturacağıma ek gelirim olsun diyen yaşlılar, ya eşi full time çalışırken okul saatlerini çalışarak değerlendirmek isteyen ebeveynler, ya da ihtiyaçtan dolayı ikinci iş olarak yapanlar zaten küçük bir azınlık olan asgari ücretli çalışanların büyük kısmını oluşturmakta. bu durumda amerikan nüfusunun içerisinde geçinmek için sadece asgari ücrete mahkum olanların oranı türkiye'yle karşılaştırıldığında devede kulak bile değil.

şunu da ekleyeyim. türkiye şartlarında asgari ücretle çalıştırılmasına alıştığımız işçilik, zanaatkarlık, tamircilik gibi meslekler burada çok iyi rakamlar kazandırıyor. mesela bir inşaat işçisi san francisco'da saatte ortalama 25 dolar kazanıyor. abd genelinde amazon'da çalışan bir işçinin asgari geliri saatte 17 dolar. san francisco'da tesisatçılar saatte ortalama 33.5 dolar kazanıyorlar. bunun haricinde de ortalama bir tesisatçı yılda fazladan 6750 doları fazla mesaiden kazanıyor.


sadede gelirsek

eğer abd'de yaşamak için tek bir asgari ücrete mahkumsanız işiniz çok zor. o çileyi çekmek türkiye şartlarında daha bile kolay olabilir. zira belki türkiye'de o gelirle kolayca araba, cep telefonu falan alamazsınız ama bilirsiniz ki toplum içerisinde ufak bir azınlık değilsiniz. üniversite bitirmiş mühendisler bile sizinle aynı civarda maaşlara talim edebiliyorlar. abd'de ise eğer asgari ücretten başka bir geliriniz yoksa sağlık harcamaları ve emeklilik birikimi maaşınızın büyük kısmını yutacaktır. dahası toplumun en fakir kesimine dahil olduğunuzu daha fazla hissedeceksiniz. ancak şunu da bilin. eğer işçiyseniz, garsonsanız, özellikle de el emeğine, tecrübeye ya da güce dayanan bir işle iştigal ediyorsanız kolaylıkla asgari ücretin çok daha üstünde kazanıp geçinip gidersiniz. seçiminizi bunu bilerek yapın.