İŞ HAYATI 29 Temmuz 2024
18,7b OKUNMA     149 PAYLAŞIM

ABD'de Tutunabilmek ve Hayat Kurmak İçin Yapmanız Gereken Birincil Şeyler

Amerika'ya taşınmak ve orada kendinize hayat kurmak istiyorsanız bilmeniz gereken en temel şeyleri yazmış oradaki bir Sözlük yazarı.

iki senedir abd'de yaşıyorum. amerikada yapabilmeniz için gerekli olan birkaç şeyi sizlere belirtmek için az çok bilgimin olduğunu varsayıyorum. yapabilmenizden kastım multi milyoner olmanız veya mucit olmanız değil. ortalama olarak finansal özgürlüğünüzü elinize alabilmenizdir. başlıca sayarsam...

1. para

paranız yok ve sıfırdan dönünüzla bu ülkeye gidiyorsanız veya cebinizde 3-5 bin dolarla ayak bastıysanız kafadan tutunmanız düzeninizi oturtmanız için 4-5 sene götünüzden ter akacaktır. bu maddenin artıya dönüşmesi için barınma, gıda, avukat, araba gibi temel ihtiyaçlarınızın başlarda kafanızı ağrıtmaması için ortalama 50 ila 100 bin dolar gibi bir varlığınızın olması gerekmektedir. az bir meblağ elbette değildir. ancak sizi çok ama çok rahatlacak ve ateşleyecektir.

2. tek gitmemeniz

bu memleket sizi tek başınızaysanız yer bitirir. ben yalnız yemek yiyebiliyorum tek başıma oturup kitap okuyup kahvemi yudumlayabiliyorum koyayım g*tüne insanların diyen biri bile olsanız orada bu yalnızlığı iliklerinize kadar hissedeceksiniz. uzun uzun anlatılabilecek bir madde iken özetle bu memlekete giderken her zaman sizi destekleyecek aileniz, eşiniz, çocuklarınız veya çok yakın arkadaşınızla sırt sırta vermek sizi bir adım öteye geçirecektir.

seneleriniz geçer bir bakmışsınız elinizde avucunuzda bir şey olmayabilir. en yakın diye 50 mil araç sürüp gittiğiniz türk pastanesinde kuru kuru alacağınız bir açma veya poğaçanın buruk tadı sizi oracıkta tribe sokabilir. evet küçücük bir hamur işi size koca ülkede varoluşsal sancılar yaşatabilir lol.

3. vize sorununuzun olmaması

kaçak gitmeyi direkt olarak elemek istiyorum çünkü bu bambaşka bir parkur. evet parkur :) atlamalı zıplamalı gireceğiniz bi ülkede bir adım önde olmayı bırakın, hayatta kalmanız mucize.

buraya uçakla gidip havaalanından efendice geçmeniz gerekmekte kusura bakmayın. turist vizeme az kaldı avukat bana dönmedi hala, yök yatırımcı vizesi mi alsam yok nitelikli işçi vizesine başvursak gibi dertlerinizin hiç yoktan olmaması gerekiyor. uzun süreli vizenizin olması veya avukata verebileceğiniz sakalınız varsa bu sorun sizin için baş ağrıtmayacaktır. yine 1. maddemize çıkıyor bunun ucu. kısacası vize sorununuz mutlaka olacaktır ancak kısa vadede sizi kaygıya sokmaması gerekli.

haricinde türkiye'ye istediğimde gidip geri buraya gelebilirim ya psikolojisi içerisinde olmanız, yani bu türden bir vizenizin olması sizi çok ama çok rahatlatacaktır unutmayın.

4. evlilik

en kolay olan ancak en kolay yolun bile aslında göründüğü kadar kolay olmaması durumu. evliliği basite indirgeyen, farklı kültürden biriyle aynı evde yaşamayı tecrübe edinmemiş biri olabilirsiniz çok normal. ancak en ufak şeylerin bile bir süre sonra başınızı ağrıtacağı, aynı çatı altında yaşayacağınız dilinin, kültürünün, hayat biçiminin bambaşka olduğu bir eş ile yaşamak ve greencard almak için en az 3-4 senenizin geçeceği gerçeği, sizin greencard ı almak için biraz bu duruma bağlı olduğunuzu cümle alemin bileceği ve kompleksler yaşayacağınız bir süreç. aralarında en kolay duran yol. (goya lol)

5. akıcı bir ingilizce

türkçeniz kadar olmayabilir ama makale veya gazete okuyup rahatça anlayabilecek bir ingilizce seviyeniz varsa mükemmel bir artınız var demektir. seneler içinde elbette gayretinize göre öğreniceksiniz ama yeni yerleştiğiniz bir ülkede trafik cezası yiyecek ve bunu anlayıp ödeyeceksiniz, ehliyet alacaksınız (new jersey türkçe seçeneğinden bahsedeni vururum), kiralık ev tutacak ve faturalarınızı ödeyeceksiniz, türkiye'de bile zar zor anladığımız vergi sistemimizi orda bambaşka bir sistemde bambaşka kurallarla öğrenip ödeyeceksiniz, mahkemeye çıkabilirsiniz, hakime kendinizi açıklamanız gerekecektir falan filan... yani sadece bu maddeye sahip olmanız bile sizi o ülkede çok ileri taşıyabilir. american aksanınız olmasına gerek yok, akıcı diye tabir ettiğimiz bir seviyede o dili bilmek.

yukarıda çoook ama çok kısa olarak yazdığım maddelerden siz de en az bir veya birkaçı varsa amerika birleşik devletleri'nde 1 veya daha fazla adım öndesiniz demektir...