EĞİTİM 16 Ağustos 2021
22,3b OKUNMA     399 PAYLAŞIM

ABD'nin En Köklü 8 Üniversitesinin Oluşturduğu Elit Birlik: Sarmaşık Ligi (Ivy League)

Ivy League nedir? Amerikan filmlerinde liseyi bitirmeye hazırlanan karakterlerin neden hep belli başlı okul isimlerini zikrettiğini hiç düşünmüş müydünüz? İşte öğrenmenin tam sırası.
Ivy League: Sarmaşık ligi.

nedir?

abd'nin kuzeydoğusunda akademik ve sosyal alanda prestijleriyle tanınan fakülte ve üniversitelerden oluşan bir gruptur. bu grupta: harvard (1636), yale (1701), pensilvanya ünivesitesi (1740), princeton (1740), columbia (1754), brown (1764), darmouth (1769) ve cornell (1865) bulunur.

hepsi new york ve yakınlarındaki eyaletlerde konuşlanmış üniversitelerdir

yale university - connecticut
harvard university - massachusetts
dartmouth college - new hampshire
princeton university - new jersey
brown university - rhode island
cornell university - new york
university of pennsylvania - pennsylvania
columbia university - new york

çoğu abd yapım filmde liseyi bitiren karakterler bu üniversitelere girmeye çalıştığı için bu üniversite isimlerine aşinayız aslında.

detaylandıralım

özellikle hukuk programlarında ve diğer temel bilimlerde abd'nin doğu yakasının en büyük sekiz üniversitesinin başta çeşitli spor dallarında yarışmak için kurduğu bir topluluk. tabi asıl önemli olan fraternity ve diğer gizli erkek topluluklarının çoğu üyesi bu ivy league'e bağlı üniversitelerin birinde okumaktadır. her ne kadar bu bir birliktelik gibi gözükse de bu üniversitelerin arasında inanılmaz boyutlara varan bir rekabet vardır, özellikle cornell ve harvard'ın hukuk fakülteleri arasındaki ezeli rekabeti üyeler okullarını bitirseler dahi sürdürmektedir bunun nedenide bu ivy league'deki topluluk ve gruplaşmalardan kaynaklanmaktadır. valilerden tutunda belediye başkanlarına kadar tüm önde gelen bireyleri, senatörleri hatta amerikan başkanlarını bünyelerinde bulundururlar.

Harvard

bu okulların bazı bölümleri çok fena isimden yer

mesela brown siyaset biliminde ya da yale mühendislikte çok yüksek dereceli olmasalar da (genelde bu iki bölümün ranking'leri 45-50 arasıdır) kendilerinden daha kaliteli başka bölümlerle benzer aday profili -ve bolca para- ararlar. isimlerine çok takılmamak lazım, her bölümün kalitesi kendinedir genelde. mühendis iseniz mit, caltech, ohio state, carnegie mellon daha iyi okullardır, ayrıca batı yakasının pek çok okulu, mesela stanford, uc berkeley ve ucla bu okullarla her alanda yarışır, hatta bazılarına toz bile yuttururlar.

sporcu olmak bu okullara girmek için bir etkendir ama tek başına yeterli değildir

öncelik akademik başarıdır. ancak kabul edilen öğrenciler, aynı zamanda milli takım bazında sporcular ise o zaman burs alma ihtimalleri çok yüksektir. well-rounded öğrenci isterler. bütün dersleri 100 olan inek öğrenciden ziyade; dersleri 90 ama milli tenisçi, resim yapan, piyano çalan ve sosyal ogrenci onlara daha ilgi çekici gelir. ancak taşaklı birinden alınan referans mektubu bütün bu faktörleri altüst edebilir.