MİMARİ 7 Haziran 2023
22,6b OKUNMA     171 PAYLAŞIM

Açlık Oyunları'na da Sahne Olan Acayip Toplu Konut Yapısı: Les Espaces d'Abraxas

Bir mimari eserden etkilenecekseniz, günümüzde bu yapı kesinlikle Paris'te bulunan Les Espaces d'Abraxas. Detaylara inelim.

les espaces d'abraxas, paris, fransa yakınlarındaki noisy-le-grand banliyösünde bulunan benzersiz bir mimari kompleks. ünlü mimar ricardo bofill tarafından tasarlanan kompleks, les arcades du lac ve la cité des sciences et de l'ındustrie'nin komşu binalarını da içeren "la cité de l'arc" olarak bilinen daha büyük konut projesinin bir parçası aslında.

Açlık Oyunları'nda Abraxas.

d'abraxas'ın inşaatı 1978'de başladı ve 1983'te tamamlandı. kompleksin, eski uygarlıkların, özellikle antik roma'nın mimari tarzından ilham alan ütopik bir vizyon olması amaçlandı. bofill, dünya dışı bir ambiyansa sahip, kendi kendine yeten bir topluluk yaratmayı amaçladı.


kompleks üç ayrı binadan oluşmakta: palacio, théâtre ve arc

her binanın kendine özgü karakteri ve amacı var.

palacio: genellikle "saray" olarak anılan palacio binası, anıtsal bir varlığa sahip yüksek bir yapıdır. köşeli şekiller, yüksek duvarlar ve heybetli kemerler ile tasarımı devasa bir kaleyi andırıyor. bina, les espaces d'abraxas sakinlerine konut sağlayan bir dizi konut dairesine ev sahipliği yapıyor.

théâtre: "tiyatro" olarak da bilinen théâtre binası, yarım daire biçimli, hayranlık uyandıran bir yapıdır. tiyatro ve törensel bir görünüm veren büyük sütunlar ve heykellerle süslenmiş durumda. théâtre, yaklaşık 300 kişilik oturma kapasitesine sahip bir tiyatro salonu içeriyor. başlangıçta bir kültür merkezi ve topluluk faaliyetleri için bir merkez olarak hizmet etmesi amaçlanmıştı.

arcades: bazen "the arcades" olarak anılan arc binası, kompleks boyunca uzanan eğrisel bir yapı. palacio ve théâtre binalarını birbirine bağlayan bir köprü görevi görüyor. ark, sakinler için kapalı yürüyüş yolları sağlayan kemerli geçitleri ve pasajları ile karakterize ediliyor.


d'abraxas'ın mimari tarzı, postmodern, anıtsal ve hatta distopik olarak tanımlandı

tarihsel referanslardan ilham alan benzersiz tasarımı, gerçeküstü ve dramatik bir atmosfer yaratıyor. geometrik şekiller ve sade renk paleti ile birleşen binaların ölçeği ve heybetli doğası, onu görsel olarak çarpıcı bir dönüm noktası haline getiriyor.

les espaces d'abraxas, mimarlık eleştirmenlerinden ve sakinlerinden farklı görüşler alırken, bölgede önemli bir kültürel ve mimari sembol olmaya devam ediyor. kendine özgü estetiği nedeniyle birçok filmde ve müzik klibinde yer aldı ve konut işlevinin ötesinde tanınmasına bayağı bir katkıda bulundu bunlar.


özel bir yerleşim alanı olduğu için binaların iç kısmına erişimin kısıtlanabileceğini lütfen unutmayın. ancak binaların dış cepheleri yine de ziyaretçiler tarafından beğenilmekte...