YAŞAM 4 Eylül 2018
80,9b OKUNMA     717 PAYLAŞIM

Adım Adım Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Başvuru sürecini başarıyla tamamlayan bir Ekşi Sözlük yazarı, adım adım bedelli askerliğe nasıl başvurulacağını anlatmış.
iStock

bugün bedelli askerlik başvurumu tamamladım. aşağıda bütün aşamaları tek tek yazacağım fakat en çok sorulan soruyu şimdiden cevaplayayım; ben hiçbir sağlık muayenesine girmedim, gireni de görmedim.

şimdi aşama aşama neler yaptığımı, neler yapmanız gerektiğini anlatacağım. ancak başvuru şekli ve istenen evraklar kişinin durumuna göre değişebiliyor. tecilli olanlar ile bakaya olanlar aynı evrakları vermiyor yani.

bedelli askerlik başvuru süreci

1. öncelikle e-devletten aldığımız bedelli başvuru belgesiyle birlikte bankaya gidiyoruz. (bankaya 1 tane veriyoruz ancak siz bu belgeden 2 tane çıkartın, askerlik şubesinde lazım olacak.

2. paramızı yatırıp, 3 adet imzalı (dekontun 3 nüshasını da imzalatın sıkıntı çıkabiliyor) dekontumuzla askerlik şubesine gidiyoruz.

3. askerlik şubesinde danışma bölümüne gidip bedelli askerlik yapmak istediğimizi söylüyor, sıra numaramızı alıyoruz.

4. sıra numaramızla birlikte kağıtta yazan birime gidiyoruz. kapıda formun birinden 2 tane diğerinden 3 tane olmak üzere 2 ayrı form veriyorlar, onları dolduruyor ve sıramızın gelmesini bekliyoruz.

5. işte en önemli nokta burası; eğer askerliğiniz eğitim sebebiyle tecilliyse, nüfus kütüğünüz nereyse oranın askerlik şubesiyle başvuru yaptığınız askerlik şubesi arasında, sizin tecilinizi kaldırmak istediğinize dair bir evrak alışverişi oluyor. başvurular yoğun olduğu için de bekleme şansınız çok yüksek. ben başvurumu ankara'dan yaptım ancak kütüğüm sivas'ta olduğu için tecil kaldırma isteğimi, ankara şubesi oraya iletti. ben de süreci hızlandırmak adına telefon açarak ilgili kişilerle görüştüm. (bunu yapmamı ankara şubesindeki memurlar tavsiye etti, telefon edeceğim numarayı da onlar verdi) öğle arasını da dahil edersek toplam 4 saat gibi bir sürede işlemlerimi tamamladım.

ankara şubesinde başvuru yapacak arkadaşlara tavsiyelerim şunlar

1. mümkün olduğu kadar erken gidin ve öğle tatilinden sonraya kalmamaya çalışın. öğleden sonra gelenlerle birlikte tekrar içeriye girmek eziyete dönüşüyor.

2. yanınızda anahtar vb. çok fazla metal götürmeyin, kapıdan defalarca geçmek zorunda kalabilirsiniz.

3. kantinde nakit para geçmiyor, yanınızda bir kart götürün ya da yanınıza su, yiyecek vs. alın.

4. benden istemediler ama 2 adet kimlik fotokopisi götürmeyi ihmal etmeyin, bazılarından istiyorlardı.

Kısa Dönem Askerlik Yapacakların Okumadan Geçmemesi Gereken Detaylı Bir Rehber