TARİH 16 Ağustos 2022
19,6b OKUNMA     150 PAYLAŞIM

Adolf Hitler'in 1.1 Milyon Dolara Satılan Saati

Nazi yetkililerinin Adolf Hitler için özel olarak yaptırdığı saat, ABD'de yapılan bir müzayedede 1.1 milyon dolara satıldı.

nazi yetkililerinin adolf hitler için özel olarak yaptırdığı ve 20 nisan 1933'te 44. doğum günü nedeniyle hediye ettiği, açık artırmada 2 ila 4 milyon dolar arasında bir fiyata satılması öngörülen saat, abd'de gerçekleştirilen bir müzayedede 1.1 milyon dolara alıcı buldu.

saatin üzerinde gamalı haçın yanı sıra, hitler için önemli olan üç tarih bulunmaktadır. bunlar; adolf hitler'in doğum günü (20 nisan 1889), almanya şansölyesi olarak atandığı gün (30 ocak 1933) ve nazi partisi'nin 1933 seçim zaferinin tarihidir. (5 mart 1933)


4 mayıs 1945'te "régiment de marche du tchad" adlı fransız birliği (fransız ordusu'nun troupes de marine'e ait mekanize bir birimdir. 2. zırhlı tugayı'nın bir parçasıdır. ) amerikan birliklerinden hemen önce berghof 'a baskın düzenlediler. evi terk edilmiş olarak bulan fransız askerleri bir kol saati de dahil olmak üzere pek çok kişisel eşyanın içeride bırakıldığını gördüler.

askerler sembolik savaş ödülleri almak için mülkü yağmalarken, birlikte bulunan çavuş robert mignot üzerinde "ah" harfleri bulunan özel üretim bir altın saatle karşılaştı. saat adolf hitler'den başkasına ait değildi.

çavuş mignot, fransa'ya dönerken saati de yanında götürdü ve daha sonra kuzenine sattı. o zamanda beri mignot ailesi mülkiyetinde bulunan saat maryland'de bulunan alexander historical auctions müzayede salonu tarafından 28 temmuz 2022'de satıldı. saat, adolf hitler'e ait satışa çıkan ilk saat olarak da koleksiyon tarihindeki yerini aldı.


katalog açıklamasına göre saat, nazi yetkilileri tarafından hitler'e hediye olarak sipariş edildi, mekanizması isviçreli lüks saat firması jaeger lecoultre tarafından üretildi ve son montajı ve gravür işlemesi alman saat firması andreas huber tarafından yapıldı. (müzayede broşürü)


andreas huber ve jaeger-lecoultre firmaları saatle ilgili hiçbir resmi kaydın olmadığını belirtseler de müzayede evi, çavuş mignot'tan gelen tarihi kayıt ve yazışmalara dayanarak, saatin berghof'tan geldiğine ve lecoultre ile huber firmaları ile olan bağının doğruladığını belirtiyor.

kaynak: 1, 2, 3