SİYASET 7 Mart 2019
62,7b OKUNMA     874 PAYLAŞIM

Almanya'nın Günümüzde Güçlü Bir Devlet Olmasının Sebepleri Nelerdir?

Yılda 300 milyar dolar cari fazla veren, dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi Almanya. Bu hale gelmiş olmasının çeşitli sebepleri var. Bunlara dair Sözlük yazarlarının yorumlarını derledik.
iStock

II. Dünya Savaşı sonrası dönem için

amerika'nın 1. dünya savaşı sonrasından ders alarak 2. dünya savaşı sonrası benevolent victorluk (müşfik galiplik) yapmış olması.

1. dünya savaşı savaş tazminatları ile beraber almanya öyle bir hale geldi ki, parasızlıktan meclisleri bile işleyemez oldu. bu yoğun kıtlık atmosferi, ellerindeki yetişmiş ve hayattan beklenti ve talepleri olan genç kitle ile birleşince yeni bir reich'in, nazizm gibi radikal bir ideolojinin tırmanışına yol verdi.

dolayısıyla amerika, tıpkı japonya'ya da yaptığı gibi, ikinci dünya savaşı'ndan sonra almanya'ya ciddi yatırımlar yaptı, endüstrinin oluşması için gereken sermayeyi eliyle götürdü bıraktı. hali hazırda doktor ve mühendis kıtlığı yaşamayan bu topluma ayağa kalkmak için gerekli kaynağı sağlamış oldu. üstelik kendi yatırımlarının karşılığını da bir kuşak içinde güzelce alabildi.

ve en önemlisi bu sayede tarihsel husumet haline gelebilecek ilişkileri tarihsel ittifaklar haline getirebilmiş oldu. bugün amerika'nın bu politikası sayesinde dünya (alternatifine kıyasla) çok daha barışçıl bir yer. ancak soğuk savaşın sonlarından itibaren ortadoğu'da ne yazık ki bu benevolent victor politikasını taklit edemedi.

vizyonsuz ve aşırı milliyetçi, dinci, sağcı liderler altında yönetildikleri zamanlara denk gelindiğinden hristiyan ümmetçisi aptal bir politika ile yaklaştı ve ortadoğu bugünkü cehenneme dönüştü. nixonlar, bushlar yerine kennedyler ile devam edilseydi, bugün belki de bütün dünyanın çehresi bambaşka olurdu.

ABD'nin o dönem yaptığı yardımları daha kapsamlı okumak isterseniz

II. Dünya Savaşı öncesindeki döneme dair

almanya şu an çok gelişmiş bir ülke olup, hacim ve cüsse olarak bir büyük güç değildir. fakat geçmişte büyük güç olduğu çok uzun dönemler oldu. kısaca özetleyelim...

almanya, roma dağıldığından beri her zaman kıta avrupa'sının merkez krallığı olmuş ve fransa ile çekişmiştir. tam bir kara imparatorluğudur. okyanus ve kıyı ülkeleri (ingilizler-ispanyollar-portekizliler-hollandalılar) dünyayı fethederken kıta avrupa'sının kontrolü hep almanlarda olmuştur.

almanya, 1. dünya savaşı öncesi şimdikinden çok daha güçlüydü.

altın dönemi bismarck'ın avusturya'yı dışarıda bırakıp tüm alman krallıklarını tekrar birleştirdiği 1871 tarihiyle başlar 1. dünya savaşının başladığı 1914'te sona erer.

1914'te savaş başlarken sanıldığı gibi dönemin tek süper gücü ingiltere değildir. çünkü o tarihte almanya avrupa'nın en büyük ekonomisidir. dünyanın da 2. büyük ekonomisidir (abd'nin ardından).

geçmiş 19. yüzyılı kapsayan modern çağdaki tüm buluşların, icatların, yeniliklerin %70'i almanlardan çıkmıştır denir. bunların içinde ordu teşkilatlanmasından, sosyal güvenlik sistemine, felsefeden edebiyata ve bilimin her alanına kadar en çok eser almanca verilmiştir. bu dönem kabaca napolyon'un kutsal roma-german imparatorluğunu yıktığı 1814 yılında başlayan ve 1871'e kadar süren konfederasyon dönemi ile 1871-1914 arasını kapsayan 2. imparatorluk dönemidir.

bunun kaynağı üniversitelerdir. bugün dünyanın en iyi üniversiteleri nasıl amerikan-ingiliz okullarıysa, 100 yıl önce en iyi üniversiteler almanya-avusturya, isviçre'de bulunan almanca eğitim veren okullardı. fizik-kimya-biyoloji-matemetik ve felsefenin dili almancaydı. 2. dünya savaşına kadar tüm alanlarda en çok eser almanca verilmiştir.

alman üniversitelerinin tüm insan kaynağı toplumsal sorunlar, faşist akımlar ve savaşlar nedeniyle abd'ye gidince bilimin merkezi almanya'dan abd'ye döndü.

günümüzde tüm dünya teknolojisini üreten benzersiz amerikan üniversitelerinin yüksek lisans programlarını değişik tarihlerde almanya'dan gelen protestan ve yahudi öğretim görevlileri adam etmiştir. bugün bile bu durum böyledir.

Münih Teknik Üniversitesi

Coğrafya insanının karakter özelliğine dair

sadece almanya değil hemen hemen tüm cermen ve iskandinavlar millet olarak güçlüdür, sebebi de aslında akıllı mantıklı insanlar olmalarında yatar.

bu coğrafyanın insanı ekseriyetle:

- disiplinlidir, kuralcıdır, kurallara riayet eder. bir norveçliye veya almana veya danimarkalıya söz verilen saatten geç gidemezsiniz, kabul edilebilir bir durum değildir. veya bir iş 3 günde biter dediysen o iş 3.5 gün süremez kan alırlar kan. o nedenle işini çabuk ve düzgün yapmak zorundasın, kaytarma lüksün yoktur.

- katıdır ve duygusuzdur. bizim gibi duygusal millet değildir bunlar mantığı ile hareket eder her zaman. ayrıca kimse samimi değildir, herkes birbirine mesafelidir. aile mefhumu olmadığı için ana babaya güvenerek yaşamazlar. hiç öyle cenazede ağıt yakmazlar, sinir krizleri geçirmezler bizdeki gibi mesela.

- inatçı, çalışkan ve azimlilerdir. bu adamlar soğuk coğrafya insanı olduklarından dayanıklı olmak zorundadır, inatçı olmak zorundadır. 60 yaşında ecnebi kayınpederim günde 10 kilometre koşu yapıyor kışın -15 derecede karda. mesela almanya'da 8 saatlik mesai kavramında 15 -0 dakikalık maksimum 2-3 mola olur. öyle elinde telefon facebook karıştırırsan kapının önüne koyarlar. hakkını vere vere çalışırsın, adam gibi maaşını verirler.

- hayat felsefeleri bizimkinden farklıdır. maneviyata doğu toplumları kadar önem vermediklerinden ötürü zamanlarını dini ögelerden farklı şeylere harcayıp dünyevi işlerde gelişmişlerdir.

- sistemlidir, planlıdır, belirsizlikten kati suretle haz etmez. ev taşıyacaksın mesela 3 ay önceden bildirirsin kiraladığın yere, işe gireceksin 4 ay sonrası için iş görüşmesine gidersin falan.

- bireyseldir. bu coğrafyanın insanı ekseriyetle yalnızdır, yalnızlık aslında faydalı bir şeydir. hiçbir düşünür, filozof, bilim insanı aile yaşantısı içinde verimli olamaz. hanım yanında otururken, çocukların bıcır bıcır dolanırken neyi düşüneceksin, hangi inovasyonu yapacaksın, nasıl bir matematik dizisi keşfedeceksin allah aşkına?

- bencildir. kimse kimseyle pek bir şey paylaşmaz. birine kahve içmeye gidiyorsan kekini bisküvini yanında götürürsün, o alman usulü denen ödeme şekli gerçektir. duygusal da olmadıkları için kimse kimsenin sırtından geçinemez bizdeki gibi, çatır çatır çalışacaksın, kimse acımaz yoksa sana.

tüm bunlar doğal seleksiyonun da etkisi ile bu adamları muasır medeniyetler seviyesine çıkartmıştır. iş yerinizde etrafınıza bakın, birçok faydasız adam göreceksiniz, hak etmediği yerde çalışanlarla dolu ülkemiz. birçok kendini yetiştirmiş, iyi eğitimli adam da el mahkum 3 kuruşa olmadık işlerle uğraşıyor. almanya güçlü değil aslında, biz çok tembeliz.

Tam Bir Fiyat Performans Ürünü Olan Huawei P Smart 2019'un İncelemesi

"Almanya'yı İkiye Ayırıyordu" Diye Bilinen Berlin Duvarı Aslında Neden Yapıldı?

Almanya'nın 300 Milyar Dolar Cari Fazla Vermesi Dünya Ekonomisine Dair Neler Anlatıyor?