İLGİNÇ 17 Nisan 2024
12,1b OKUNMA     215 PAYLAŞIM

Amerika'da 80'lerde Kayıp Çocuk İlanları İçin Süt Kutularının Kullanılması

ABD 1980'lerin başlarından itibaren, kayıp çocuklarla ilgili farkındalık yaratmak ve çocukların yerlerinin tespiti konusunda halkın yardımını almak için karton sütleri kullandı.

amerika birleşik devletleri, 1980'lerin başlarından itibaren, kayıp çocuklarla ilgili farkındalık yaratmak ve çocukların yerlerinin tespiti konusunda halkın yardımını almak için karton sütleri kullandı. bu karton sütler o dönem oldukça fazla satıldığı için halkın bunlar üzerindeki resimleri ve bilgileri görerek kayıp çocuklar hakkında bilgi aktarabileceği düşünüldü ve kampanya harekete geçirildi.

olaylar, etan patz'ın ortadan kaybolması (1979) ve adam walsh'un kaçırılıp öldürülmesi (1981) gibi tatsız hadiselerle başladı, çünkü 1970'lerin sonlarında,1980'lerin başında amerika birleşik devletleri'ndeki bu kayıp çocuk vakaları hem medyanın hem halkın ilgisini çekmekteydi, hatta bu nedenle 1984 yılında kayıp ve istismara uğrayan çocuklar merkezi kuruldu. aralık 1984/ocak 1985'te, kâr amacı gütmeyen ulusal çocuk güvenliği konseyi ülke çapında bir program olan ‘’kayıp çocuklar karton süt programı’' için onay verdi. ilk fotoğraf basımı örneği, eylül 1984'te des moines, ıowa’da yaşayan anderson erickson dairy isimli bir memurun, johnny gosch (5 eylül 1982'den beri kayıp) ve eugene martin (12 ağustos 1984'ten beri kayıp) isimli iki çocuğun fotoğraflarını basmasıyla başladı. manhattan'da okul otobüsüne giderken kaybolan etan patz ise bu stratejiyle aranan ilk ve en ünlü kayıp çocuklardan biriydi.

o dönem, amerika birleşik devletleri'nde kayıp çocukları ülke çapında takip edecek bir sistem yoktu ve kampanya işe yarıyor gibiydi, fakat 1980'lerin sonlarına doğru kayıp çocukların bulunmasına yardımcı olma konusunda yalnızca marjinal düzeyde başarılı olduğu yazılıp çizildi çünkü ne patz, ne gosch ne de martin bulunamadı. 1996 yılında kayıp çocukları tespit edebilmek için amber uyarı sisteminin tasarlanmasıyla, bu kartonlar yok edilerek geçerliliğini tamamen kaybetti.

kaynak