PSİKOLOJİ 28 Şubat 2022
18b OKUNMA     393 PAYLAŞIM

Annelerin Çocuklarına Yemek Yedirirken Zorlanmasına Neden Olan Durum: Gıda Neofobisi

Gıda neofobisi (yiyecek neofobisi), temelde alışılmadık gıdaları yeme isteksizliği olarak tanımlanıyor. Biraz açalım bunu...
iStock

Nedir?

bireylerin yeni yiyecek maddelerini deneme korkusuna verilen isim.

food neophobia kavramsal açıdan insanların yeni yiyecekleri tüketmede veya denemede isteksiz bir şekilde davranmasına dayanıyor. bu aslında beynimizin bize uyguladığı bir savunma mekanizması çünkü içgüdüsel olarak kendine zarar verebileceğini düşündüğün potansiyel zararlı yiyecekleri tüketmekten kaçınıyorsun. dolayısı ile kişinin, kendisine zarar verebileceğini düşündüğü yeni yiyeceği reddetmesi sayesinde olası kötü sonuçlardan kaçınması mümkün olabiliyor.

Detaylandıralım

food neophobia-yeni besin korkusu, bilinmeyen besinleri yemenin reddi olarak tanımlanır. aynı zamanda, yeni besinlere maruz kalındığında endişe ve isteksizlik yaşama eğilimini ifade eder. evrimsel bir bakış açısına göre ise, insanların bilinmeyen yiyecekleri denemekte dikkatli olmalarıdır, çünkü bu yiyeceklerin zehirli ya da başka şekilde zararlı olup olmadıkları insanlar tarafından bilinmemektedir. her ne kadar evrimsel olarak faydalı olsa da, gıda güvenliğinin güvence altına alındığı modern bir toplumda, yeni besin korkusuna sahip bireyler yeni besinleri denemekten kaçınıp beslenme çeşitliliği olmadığından besin seçimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. bu sebeple de potansiyel yararlı besinlerden tam olarak yararlanamamaya yol açabilmektedir.

hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülen yeni besin korkusunun seviyesi yaş, eğitim, kentleşme derecesi, gelir ve kültür, yiyecek tecrübesi ile değişmektedir. artan besin çeşitliliğine maruz kalmanın yeni besin korkusu düzeyini azalttığı belirtilmektedir. çocuklarda az miktarda yabancı besinler için düzenli ve tekrarlanan önerilerin, maruz kalınan besinlerin hem beğenilerini hem de tüketimini arttırdığını göstermiştir. besinlerin çocuklarca kabul edilmeden önce 10 ya da daha fazla kez önerilmesi gerekebilir.

yeni besin korkusunun farklı yönlerini ve yabancı besinleri denemeye istekliliğini ölçen çeşitli araçlar mevcuttur. araçlardan biri, pliner ve hobden tarafından geliştirilen besin neofobi ölçeğidir (fns).

kaynak

gıda neofobisi ile baş etmenin en iyi yolu nedir?

araştırmalar, ebeveynlerin çocuğun davranışına yönelik tutumunun, çocukların yemek tercihlerinin gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. bu nedenle, yararlı bir diyetin geliştirilmesini teşvik etmek için ebeveynlerin çocuklarına sundukları yiyeceklerin her biri hakkında önyargıları olduğunu akılda tutmaları önem teşkil ediyor. çocuğun ebeveynleriyle yeni yiyecekleri tattığı zevkli durumlar, bu durumlarda tüketilen yiyeceklerle olumlu ilişkilere katkıda bulunma eğilimindedir ve bunun tersi de geçerlidir.

yiyecek neofobisi genellikle çocuk 5 veya 6 yaşına geldiğinde azalır. bununla birlikte, çocuğun ebeveynlerinin, bu durumun zamanla sona ermesi için onlara karşı sabırlı olmaları gerekir.

kaynak