Atatürk Kurtuluş Savaşı İçin Anadolu'yu Örgütlerken Yabancı Basında Buna Dair Çıkan Haberler
kitaplardan öğrendiğimiz kurtuluş savaşını yabancı gazetelerden öğrenmek ufkunuzu iki katına çıkarabilir. herkesin bildiği üzere atatürk 19 mayıs 1919'da samsun'a ayak bastı. mustafa kemal paşa hakkındaki ilk haberler temmuz ayında yani yaklaşık 1.5 ay sonra çıktı.
1. bu gazete kupürü erzurum'da bir toplantı yapıldığını duyuruyor, yani bildiğimiz erzurum kongresi
2. bu gazete kupürü eylül ayından
mustafa kemal paşa'nın adı yavaş yavaş yabancı basında geçmeye başlamış vaziyette. diyor ki "itilaf devletlerini tehdit edebilecek 6 askeri birliği var."
3. buradan atatürk'ün artık anadolu'nun kontrolünü eline geçirmeye çalıştığını anlıyoruz
diyor ki "mustafa kemal konya'yı ele geçirdi, mustaf kemal'in tutuklanması emredildi. ikinci görseldeki küpürde ise küçük asyaya ayrı bir meclis kurdu yazmışlar ve yine konya'yı aldı yerel yöneticileri sürdü demişler.
4. yine eylül ayından bir kupür
atatürk'ü ciddiye almalıyız temalı yazılar çıkmaya başlamış. diyor ki"bazı bilgilere göre 300000 kişilik kuvveti olan mustafa kemal paşa istanbul'un kontrolünden tamamen çıktı.
5. burada ise ekim ayında basılmış bir haber var
konya'nın önemli bir şehir olduğunu, demiryolu merkezi olduğunu, güney anadolu'ya açılan kapı olduğunu yazmışlar. yine atatürk'ü küçümsememeliyiz temalı bir haber.
6. ekim ayındayız, mustafa kemal paşa anlaşılan hala anadolu'nun kontrolünü sağlamaya çalışıyor
yabancılar diyor ki "milliyetçiler edirne ve bursa'yı ele geçirdi. ikisi de eski başkentleriydi."
7. kasım ayındayız
mustafa kemal, lenin ile ittifak kuruyor başlıklı yazı. ayrıca aznavur ahmet'in kuvvayi milliye ile olan savaşını yazmışlar.
8. atatürk yabancı basına ilk demecini veriyor ve açık konuşuyor
başlık şu: "itilaflar topraklarımızı bölmeye çalışıyor ama biz savaşacağız." yabancılar ilk kez mustafa kemal paşanın ne düşündüğünü kendi ağzından dinliyor ve anadolu'nun kolay lokma olmadığını görüyorlar.
9. veee işte 1919'un son ayı, aralık'tayız
atatürk hakkında ilk yalan haber çıkıyor. ayrıca hitap şekli değişmiş, gayet provakatif bir dile dönmüş. demişler ki "anadolu'daki asi türk lider suikaste uğradı." çok sayıdaki yalan haberin aşağılayıcı hitabın ilki.
işte yabancı basına göre 1919'un ikinci yarısı böyle geçmiş ülkemiz adına.