SİYASET 11 Ekim 2021
15,7b OKUNMA     248 PAYLAŞIM

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz Neden İstifa Etti?

Hakkında birtakım yolsuzluk haberlerinin çıkmasının ardından Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz istifa etti. Bu süreçte neler yaşandığının bir özeti.

yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa eden avusturya başbakanı sebastian kurz hakkındaki iddia şu şekilde:

sebastian kurz ve etrafında küçük bir ekip 2016 yıldında ekonomi bakanlığının paralarıyla anketler yapılıyor ve fellner grubuna ait medyada (özellikle österreich isimli bedava dağıtılan bir bulvar gazetesinde) paylaşılıyor bunlar. paylaşılması için de ekonomi bakanlığı tarafından 1 milyon euro miktarında reklam da veriliyor bu gazeteye. (vergi hariç) bu şekilde sebastian kurz önce parti başkanlığını ve 2017’de de yeni seçimleri kazanıyor.

bu bilglere wksta (ekonomi ve yolsuzluk savcılığı) nasıl ulaştı derseniz: 2019’un kasım ayında thomas schmid’in telefonuna casinos olayı yüzünden el konuluyor (thomas schmid ekonomi bakanlığında genel sekreterlik yaptıktan sonra öbag'ın (türkiye varlık fonu’nun avusturya versiyonu gibi düşünün) başına getiriliyor)

bu bilgiler özellikle thomas schmid’in diğer övp yetkilileri ile yazışmalarından ortaya çıkıyor. şansölyelik, ekonomi bakanlığı, övp parti merkezinde ve österreich gazetesinde aramalar yapılıyor. tabii övp’nin bu aramalardan haberi vardı, bu yüzden aramalardan pek bir şey çıkmayabilir.


aramalar sonrasında koalisyon yaptıkları yeşiller partisi’nin baskıları yüzünden sebastian kurz istifa etmek zorunda kaldı.

yeşiller neden hükümeti sonlandırmıyor derseniz, bunun sonucun (bence) üç sonucu olabilir:

- 4 parti (neos, yeşiller, spö, fpö) tekrar seçim yapmadan övp karşıtı koalisyon kurar. burada sorun fpö: zaten aşırı sağcı ilginç bir parti ama şu anda partinin başında baya değişik fikirleri olan herbert kickl var. daha ılımlı bir isim partinin başında olsa belki düşünülebilirdi ()

- erken seçim: bu senryoda övp mağdur rolüne girip bir şekilde hükümet kurmayı başarabilir

şu anda iyi olan ise: adalet bakanı yeşiller partisinden alma zadic. işini iyi yapabilirse övp süren davalara etki edemez / çok düşük etki edebilir

peki sebastian kurz’un “istifasıyla” pek bir şey değişti mi? şimdi parti başkanlığı ve mecliste partisinin grup başkanlığını yapıyor. yani hala güçlü bir pozisyonda. yerine dışişleri bakanı olan alexander schallenberg’i önerdi. bu adam zaten kurz’a çok yakın bir isim ve parti içinde çok büyük bir etkisi yok. kısaca ipler kurz ve ekibinin elinde olmaya devam edecek

eğer yeterince delil bulunamadığı için büyük cezalar almazsa sebastian kurz’un uzun süre avusturya siyasetinden çekileceğini düşünmüyorum. 2022 yılında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup avustura tarihinin en genç cumhurbaşkanı olmayı deneyebilir mesela. (avusturya’da cumhurbaşkanı olmak için en az 35 yaşında olmak gerekiyor ve sebastian kurz 35 yaşında.)