HAYVANLAR 1 Şubat 2018
236b OKUNMA     958 PAYLAŞIM

Balinayla Beslenen ve Tam 60 Ton Ağırlığındaki Gelmiş Geçmiş En Büyük Köpekbalığı: Megalodon

Tarih öncesi dönemde (günümüzden 23 - 2.6 milyon yıl öncesinde) yaşamış olan, 60 tonu bulan ağırlıkta ve 20 metre uzunluğundaki bu devasa köpekbalığı, kesin olmamakla beraber günümüz büyük beyaz köpekbalığının atası olarak kabul ediliyor.

bilimsel adı carcharocles megalodon. büyük dişli dev köpekbalığı. 10 bin yıl önce nesli tükendiği söyleniyor. bugün yaşayan en büyük köpekbalığı onun yanında civciv gibi kalır.


bugün öğrendim, balina gibi aslında yolda görsen vegan diyeceğin bir canlının okyanusların ve yeryüzünün en büyük canlısı olmasının sebebi, balinaları da yiyerek beslenen ve boyu 20 metreye varan megalodon köpekbalığının soyunun tükenmesiymiş. soyları tükenmese okyanuslarda terör estirerek günümüze garanti 50 metreye ulaşırdı.

(bkz: evolution of gigantism)

edit: suların buzlanması ve bu yüzden alçalmasıyla yaşam alanı kısıtlanan ve soğuk suda yaşamaya bir nedenden adapte olamamış megalodon'a son darbeyi 12-15 milyon yıl önce ortaya çıkan panama kıstağı vurmuş. kuzey ve güney amerika birleşince soğuk sulara adapte olamayan megalodon'lar kuzeyden ve güneyden dolaşamadıkları için ekvator çevresinde tropik sularda sıkışıp kalmışlar; tabiri caizse popülasyon atlantik ve pasifik olarak ikiye ayrılmış. dev cüsselerini besleyecek yeterli besini ve enerjiyi alamayan megalodon'ların soyu muhtemelen açlıktan tükenmiş.

metabolizma ısısını koruyarak soğuk sulara adapte olabilmiş köpekbalıkları ise hala sularda.

büyük beyazların, daha janjanlı söylemek gerekirse great white shark'ların aksine vücut ısılarını deniz suyu sıcaklığının üzerine çıkaramadıkları ve bu yüzden de soğuk sularda avlanamadıkları için nesillerinin tükendiği savunulmaktadır.


günümüzde yaşayan büyük beyaz köpekbalığı ile karşılaştırılması şu şekildedir


çenesinin ebatı şöyledir

ABD'nin Louisiana eyaletindeki The Courthouse Museum'daki bulunan megalodon çene iskeleti.

Fotoğraf: Getty Images / Rick Loomis

allahtan soyu tükenmiş yoksa direkt sıçtıydık.

hala dişleri bulunmakta. okyanusa yakın yerlerde, delta gibi nehirlerin sürükleyip biriktirdiği yerlere yağmur sonrası bakın. çok para etmez, bulunca zengin olduk demeyin. ayrıca bi tane bulduysanız çevresine de bakın başka köpek balıklarının dişleri de mutlaka vardır. böyle şeyler aynı yere birikir. youtube'da nasıl bulabileceğinize dair bir sürü video var.

acayip karizmatik bir hayvanmış zamanında. aşağı yukarı şöyle bir şeymiş kendisi.