YAŞAM 20 Nisan 2018
136b OKUNMA     687 PAYLAŞIM

Barış Getirmek İstediği Türkiye'de Tecavüz Edilip Öldürülen Aktivist: Pippa Bacca

Bir arkadaşı ile birlikte giydiği gelinlikle, savaşın ve şiddetin hakim olduğu ülkelere barış götürmek için yola çıkan ve Türkiye'de otostop çektiği kamyonette tecavüze uğrayıp öldürülen Pippa Bacca'nın hüzünlü hikayesi.

giuseppina pasqualino di marineo ya da bizim bildiğimiz adıyla pippa bacca, 1974 italya doğumlu bir sanatçı, bir aktivist.

bizim onu tanımamıza sebep olan alçakça olayın başlangıcında ise çok güzel bir fikir yatıyordu aslında. pippa bacca, sanatçı arkadaşı silvia moro ile birlikte "barış gelini" adlı bir projeye imza atar. dünya barışı gibi anlamlı bir mesaj içeren bu proje kapsamında pippa bacca ve arkadaşı, 8 mart 2008 tarihinde milano'dan yola çıkarlar. sırasıyla slovenya, hırvatistan, bosna, bulgaristan, türkiye, suriye, lübnan, israil ve filistin üzerinden otostop aracılığıyla yapılacak olan yolculuk, tel-aviv'de son bulacaktı.


bu iki güzel kadın, şiddet ve savaşla uğraşan ülkelere sevgi ve barış mesajı iletmek istiyordu. yolculuklarına başlamadan önce internet sitelerinde yazdığı notta "beraberimizde yolculuk boyunca üzerinde birikecek tüm kirlerle birlikte götüreceğimiz tek elbise, beyaz gelinlik olacak" yazmışlardı. pippa, otostopla seyahat etmenin tehlikeli olduğunu biliyordu ancak hiçbir engel olmadan insanlara ulaşmanın yolunun da bu olduğunu düşünüyordu, insanlara güvenmek istemişti. zaten otostopun da olayı bu değil miydi? güvenmek.


pippa ve silvia'nın yolu istanbul'a vardıklarında beyrut'ta tekrar buluşmak üzere ayrılır. yolculuğuna tek başına devam eden pippa'dan, 31 mart 2008'de kocaeli'nin gebze ilçesinde italyan yakınlarıyla son bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra haber alınamaz. bunun üzerine endişelenen yakınları türk mercilere konuyla ilgili başvuruda bulunur. 3 nisan'dan itibaren medyaya da yansıyan kayıp olayı, kısa süre içinde çözülür; maalesef pippa'nın bindiği son kamyonetin şoförü, pippa'yı tenha bir yere götürüp tecavüz edip öldürmüş, sonrasında cesedini de çalılıklara atmıştır.


olayın ardından açılan dava sonucu fail, ömür boyu hapis cezasına çarptırılır. konu, kamuoyunda geniş bir yankı bulur, eylemler düzenlenir. dünyanın bütün kötülüklerine karşı saf güzelliğiyle isyan eden bu genç kadın ise henüz 33 yaşındayken milano'da toprağa verilir.

pippa bacca, bu ülkeye dair insanın umudunu kıran çarpıcı bir örnek olarak tarih sayfalarında ve kalplerde yerini almıştır.


kaynak

Bu içerik de ilginizi çekebilir