MÜZİK 22 Ekim 2024
1,2b OKUNMA     19 PAYLAŞIM

Barış Manço'nun Hal Hal Şarkısı Nasıl Ortaya Çıktı?

Barış Manço'nun 1981 tarihli 4. stüdyo albümü, Sözüm Meclisten Dışarı'da bulunan bu efsane şarkının ortaya çıkışına dair iki farklı hikaye var.

hal hal, barış manço'nun 1981 tarihli 4. stüdyo albümü sözüm meclisten dışarı'da bulunan 12. şarkı. sözleri ve müziği barış manço'ya aittir ve hem içerik olarak hem de sunuluşu açısından farklı hikayelere sahiptir.

şarkıyı ilk olarak 1980 yılında türkan şoray'ın kardeşi nazan şoray seslendirmiştir. nazan şoray ablasının da yardımıyla barış manço'dan randevu almış, evine gitmiştir.

"tanışmıyorduk bile. yeni bir albüm hazırlıyordum. gazetede 'barış manço bestelerini diğer sanatçı arkadaşlarına da verecek' diye bir haber okudum. randevu aldım ve moda’daki evine gittim. 'öyle hazır şarkı falan yok' dedi. suratım düştü, nerdeyse ağlayacaktım. 'sen üzülme ben sana bir şarkı yaparım' dedi. bir gün beni aradı “gel şarkın hazır” dedi."

nazan şoray ilk kez şarkıyı dinlediğinde kulaklarına inanamaz. şarkıda nazo gelin ibaresi geçmektedir. fakat nazan şoray hal hal'ın ne olduğunu bilmiyordur...

nazan şoray olayı ve şarkıyı şu şekilde anlatıyor

“uçarak soluğu moda’daki evinde aldım. “şarkının adı hal hal” dedi ve kafasını çevirdi. başka bir şeyle ilgilenmeye başladı. hal hal’ın ne olduğunu bilmiyordum ama 'şuna bak hal hal’ın ne olduğunu bile bilmiyor' der diye korkudan soramıyordum. dayanamayıp sordum. 'hal hal doğu anadolu’da kızların ayağına taktığı, yürürken melodik sesler çıkaran bir tür bilezik , hal hal takmak bu kızın yavuklusu, sözlüsü ya da nişanlısı var. ona bakmayın anlamına gelirmiş. barış manço ve orkestrası stüdyoda şarkıyı çaldı. 'yavru ceylan gibi kaçar, seke seke çaydan geçer, nazo gelin ayağına takar, hal hal…' kulaklarıma inanamadım. melodisi de sözleri de muhteşemdi. üstelik şarkıda adım geçiyordu. barış manço gibi bir üstat tarafından adıma şarkı yazılması inanılmaz bir histi.”

Nazan Şoray - Hal Hal


şarkı tabii ki çok başarılı olur. hatta şarkı nazan şoray'a da altın plak kazandırmıştır. bir sene sonra da manço şarkıyı kendisi okur.


şarkının bir başka hikayesi daha vardır

kemal bilbaşar’ın 1966’da yayımlanan, milli eğitim bakanlığı’nın 100 temel eseri arasında gösterilen, tdk roman ödülü alan ve daha sonra sinemaya da uyarlanan cemo adlı romanı, barış manço’nun “halhal” adlı şarkısına ilham kaynağı olmuştur.

1972 yılında romandan uyarlanarak beyaz perdeye aktarılan cemo filminin yönetmenliğini atıf yılmaz, senaristliğini de ayşe şasa ve kemal bilbaşar yapmıştır. başrollerinde türkan şoray ile fikret hakan’ın oynadığı filmin müziklerini yapma teklifi de barış manço’ya yapılmıştır.

“bana önce cemo adlı filmin müzik direktörlüğü teklifi geldi. koşullarda anlaştık ama çekimler başladığında askere gittim. o filmdeki çalışmam bu yüzden gerçekleşmedi.”

barış manço cemo adlı eserdeki bağımsız ve güçlü kadından yola çıkarak nazo gelin'i ortaya çıkarmıştır.

şarkı barış manço'nun final albümü mançoloji'de de yer almıştır.

Hal Hal


kaynak 1: televizyongazetesi
kaynak 2: wikipedia
kaynak 3: trt
kaynak 4: barismancomix
kaynak 5: romankahramanlari