MÜZİK 11 Kasım 2022
13,3b OKUNMA     251 PAYLAŞIM

Bas, Tiz ve Balans Ayarlarına Göre: Kulaklık Test Ederken Dinlemeniz Gereken Şarkılar

Kulaklık test ederken dinlenecek şarkılar nelerdir? Hangileridir? Uzun süre bu işlerle haşır neşir olmuş birinden, farklı ayarları en iyi şekilde deneyebileceğiniz şarkılar.
iStock

bilirsiniz, kaliteli ses duyma takıntısı olan müzikseverler için kulaklık seçimi hassas bir konudur. bu gruba dahil, yaklaşık 10 sene gibi bir sürede 450 civarı birimden oluşan orijinal cd ve plak arşivi sahibi olmuş ve zamanında da profesyonel olarak müzikle uğraşmış bir müzik tutkunu olarak kendi tarzıma hitap edecek ürünleri bulmak için yanlızca son 3-4 yılda kaç kulaklık denedim, inanin sayısını hatırlamıyorum. kendi deneyimimden yola çıkarak sadece high end olarak tanımlanan kalburüstü ürünlerin değil, nispeten uygun fiyatlı ve çok iyi kulaklıkların da olduğunu söyleyebilirim.

bu paylaşımımda kulaklık alırken test amaçlı kullandığım ve sizin seçiminize de yardımcı olacağını düşündüğüm konuları aşağıda 6 maddede ele aldım ve 6 şarkılık bir playlist haline getirdim. linklerdeki versiyonlar youtube'da sıkıştırılmış ve kalite kaybına uğramış olsalar da bir oranda işe yarayabilirler; bunun yanında eğer imkanınız varsa parçaları cd den ya da flac formatından dinlemenizi öneririm.

1. balans

seste frekanslar arası balans, kulaklık üreticilerinin genelde zorlandığı ve ürünün fiyat aralığını belirleyen önemli faktörlerden birisidir. bir sesin tüm frekans aralıklarının, bir diğerine baskın gelmemesi için yakın değerlerlerde tutulması gerekir.

balansı test etmeniz için size önerim: radka toneff | moon's a harsh mistress


2. midler

midler tiz ve bas arası 250-4000 hertz frekans aralığındaki seslerdir ve genel olarak müzikte vokal ve fon burada gizlidir. kulaklıklarınızın yeteri kadar iyi bir mid range'i yoksa, vokaller tad vermeyecek bir monotonlukta işitilir.

mid aralığı test etmeniz için önerim: enya | orinoco flow


3. bas

namı değer bas sesleri 20 hertz ve 250 hertz aralığında düşük frekanslı ses aralığında tanımlanır. baslar bestelerde armoninin en düşük frekanslı olduğu bölümleridir.

bas sesleri test etmeniz icin önerim: bicep | aura


4) tiz sesler

4000 hertz'den başlayıp 20.000 hertz'e kadar giden yüksek frekanslı sesler olarak tanımlanır. tiz sesleri doğru kullanamayan kulaklıklarda, özelikle yüksek seste müzik dinlerken, yoğun tiz sesinden dolayı kulaklarınız incinebilir ve kulaklıkları çıkarıp atmak isteyebilirsiniz, o denli rahatsız edicidir.

tiz sesleri test etmeniz için önerim: osamu kitajima | wild monk


5) ses detayı

kulaklıkların şarkının kayıt kalitesine göre ses detaylarını kulağınıza iletme kapasitesi çok önemlidir. bu noktada ses detayı testinin mp3 gibi sıkıştırılmış müzik formatlarında yapılması bir anlam ifade etmez ve cd gibi kaliteli ses elde edebileceğiniz bir medya ile yapılmalıdır. burada anlatmaya çalıştığımı, aynı şarkıyı ard arda önce mp3 ardından orijinal cd ya da hi-res müzik dosyasından dinleyerek anlayabilirsiniz.

size ses detayı konusundaki test önerim havergal brian | symphony no 1 d minor 'gothic'


6. dinamik aralık

seste dynamic range, yani ses dinamik aralığı kulaklarınızın işitebileceği en yumuşak sese göre üretilen en yüksek bozulmamış sesin oranıdır. 1db, bir insan kulağının algılayabileceği en küçük hacimdir. standart bir cd , 100db'lik dinamik aralığını üretebilirken, plak kaydı yaklaşık 70db hızındadır.

dinamik aralık testi için önerim: arvo pärt | tabula rasa


paylaşımımım işinize yarayacağını umarım ve bol müzikli günler dilerim.