YEME İÇME 8 Mayıs 2018
23,1b OKUNMA     653 PAYLAŞIM

Basınç ve Kahveyi Bir Araya Getirerek Lezzette Doruğa Varma: Aeropress Demleme Yöntemi

Aeropress nasıl kullanılır, nereden alınır? Aeropress ile nasıl kahve yapılır? Bu gibi soruların cevabını bulabileceğiniz ayrıntılı bir aeropress rehberi için sizi böyle alalım.
iStock


aeropress, mucizevi bir kahve demleme ekipmanı. dünya üzerinde verdiğiniz paranın her kuruşunu sonuna kadar hak eden ender şeylerden bir tanesi.

kolay kolay kırılmaz, çok sağlamdır. polipropileniden yapılmıştır. basınç ile kahve demler. türkiye'de pahalıya satılır ama yurt dışında ucuza bulabilirsiniz.

aliexpress'ten sipariş vermeyin. hangi maddeden yapıldığı bilinmeyen şeyler orada satılanlar. sağlığa zararlı. gidin, orijinalini alın. zaten orijinal aeropress yurt dışında 25-30 dolara satılıyor. ben almanya'dan 30 euro vererek almıştım.

fiyatına takılmamanızı öneririm. emin olun ki vereceğiniz paranın hakkını sonuna kadar alacaksınız.

evimde hario v60, syphon, chemex, mokapot ve tchibo'nun cafissimo kahve makinesi var. tüm bu aletleri topla, bir aeropress etmez, o kadar kullanışlı, çok yönlü bir şey yani bu.

öncelikle bir yanlış anlaşılmayı düzelteyim, aeropress ile espresso yapılmaz. aeropress ile espresso'ya yakın bir içecek elde edebilirsiniz fakat buna espresso diyemezsiniz. zira espresso makineleri 8-9 bar basınç ile kahve demlerken aeropress ile maksimum 2-3 bar basınç oluşturabilirsiniz.

şimdi gelelim birkaç tarife

öncelikle şunu diyeyim ki, gelmiş geçmiş en iyi aeropress tarifinin şu olduğunu düşünüyorum. zaten 2016 dünya aeropress şampiyonasını kazanan tarif.


bunun dışında yapımı sadece 1 dk süren başka bir kolay tarif daha mevcut. sadece 16 gram kahve kullanılmakta. onu da şuradan görebilirsiniz.


bana kalırsa aeropress'in en iyi iki tarifi bunlar. fakat 35 gram kahve kullanılan inanılmaz bir sonuç çıkartıyor ortaya (eğer doğru demlerseniz).

şimdi bir de kendi keşfettiğim bir şeyden bahsetmem lazım: aeropress ile cold brew kahve hazırlamak

şu yukarıda dünya şampiyonu olan tarifi izleyin. göreceğiniz üzere 150 ml'lik bir kahve konsantresi hazırlanıp üzerine 100 ilâ 120 ml su ekleniyor.

150 ml'lik kahve konsantresini o tarife göre hazırladıktan sonra üzerine 80-90 ml soğuk su ekliyoruz, birkaç tane de buz atıyoruz.

alın size harika bir cold brew. daha güzelini zor bulursunuz. nedeni ise şu: sıcak su kahvedeki asitleri çözer. dolayısıyla kahveyi soğuk su ile 20-24 saatte full-infusion metoduyla demlemektense veya cold drip ile soğuk su damlatarak demlemektense sıcak olarak demleyip içerisine buz katmak, yani japon metodu ile demlemek daha mantıklı. gerçi zevk meselesi. bazı kahveseverler cold drip metoduyla demlenmiş kahveleri daha fazla sever.

bu benim verdiğim tarif ile cold brew hazırlarsanız kahvenin tüm aromalarını alabileceğiniz süper bir kahve olur elinizde.

bu arada bir not: cold brew ile cold drip aynı şeyler değildir. kafelerde gördüğünüz "cold brew" diye satılan kahveler cold drip metoduyla demlenmiş olur çoğunlukla. 


şimdi de kahve tavsiyesi verelim. aeropress ile hazırlayıp en beğendiğim kahveleri ve kavurucularını yazıyorum

1) coffee department - colombia - finca veracruz (i-n-a-n-ı-l-m-a-z-!)

2) coffee department - el salvardor - peña redonda

3) coffee department - etiyopya - chelchele (muhakkak denenmeli)

4) petra roasting co - kenya - kamwangi (asidik kahve sevenler kaçırmasın)

5) petra roasting co - etiyopya - hunkute

6) probador colectiva - kenya - kiunyu

Bu içerik de ilginizi çekebilir